Kao što je nedavno iz Vlade i najavljeno, jedan od najpopularnijih EU programa u zemlji – ZAŽELI, ide dalje. Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u utorak je objavilo Poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“, kojim će se nastaviti financiranje zapošljavanja teže zapošljivih žena za pružanje potpore i podrške za starije i/ili nemoćne osobe. Pozivom će se osigurati prijelazno razdoblje do usvajanja novog programa ESF+ u okviru novog financijskog razdoblja 2021.-2027.

Vrijednost poziva je 200 milijuna kuna, njime će se financirati provedba projekata u trajanju do 8 mjeseci, a u okviru kojih će se zapošljavati žene na najviše 6 mjeseci. Financirat će se zapošljavanje oko 4.000 žena koje će raditi na poslovima potpore, podrške i brige za oko 24.000 krajnjih korisnika, starih i nemoćnih osoba. Kao i dosada, uz  jedinice lokalne i regionalne samouprave, prijavitelji mogu biti neprofitne organizacije koje u Statutu ili drugom temeljnom aktu imaju predviđeno djelovanje vezano uz obavljanje socijalne djelatnosti.

Projektne prijedloge će biti moguće podnositi od srijede, 25. svibnja 2022. godine od 9:00 sati, a Poziv će biti otvoren do iscrpljenja dostupne financijske omotnice ili najkasnije do srijede, 31. kolovoza 2022. (ovisno što prije nastupi).

Kako se navodi u objavi Ministarstva rada, starije i nemoćne osobe jedne su od najranjivijih skupina u društvu te su u visokom riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Studija o istraživanju o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi (SHARE) je pokazala da 77 tisuća stanovnika starije dobi u Hrvatskoj imaju poteškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti te nemaju nikoga tko bi im u tome pomogao. Dodatno, posljednje dvije godine obilježila je pandemija koja je utjecala značajno na živote starije populacije kod koje postoji povećan rizik od socijalnog isključivanja.

„Povratne informacije s terena pokazuju da je program ‘Zaželi’ uspješan i nezamjenjiv u lokalnim zajednicama, jer istovremeno adresira dvije skupine naših korisnika – teže zapošljive žene te starije i nemoćne osobe. Zato je Vlada predložila njegov nastavak, jer time nastavljamo daljnje socijalno uključivanje naših građana u svim krajevima Hrvatske“, poručio je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Do sada je u okviru obje faze Poziva „Zaželi“ od prosinca 2017. do srpnja 2021. godine financirano ukupno 746 projekata ukupne vrijednosti 1,8 milijardi kuna. Kroz projekte je ugovoreno zapošljavanje više od 14 tisuća žena koje su pružale uslugu potpore i podrške za gotovo 79 tisuća starijih i nemoćnih osoba. (m.p.d.)

Evo kako je izgledalo dosadašnje provođenje projekta i koji su gradovi bili najuspješniji…

Svi iščekuju nastavak projekta ZAŽELI: U proteklih pet godina kroz njega je zaposleno preko 14 tisuća žena koje su brinule za 78 tisuća starih i nemoćnih korisnika – evo koji su gradovi bili najuspješniji u njegovom provođenju