Energetska zadruga ZEZ Sunce, uz podršku Grada Križevaca i križevačke energetske zadruge KLIK, najavljuje priliku za uključivanje u projekt nove solarne elektrane na Gradskoj tržnici u Križevcima.

Svi zainteresirani građani su pozvani na predstavljanje projekta 27. veljače u 19 sati u Kinu Križevci (Ulica Franje Tuđmana 20). Kampanjom, koja će biti otvorena početkom ožujka, ZEZ Sunce će kroz članske uloge prikupljati sredstva za izgradnju solarne elektrane na Gradskoj tržnici. Energija iz ove solarne elektrane će se prodavati na tržištu, a ostvarena dobit isplaćivati članovima te ulagati u projekte smanjenja energetskog siromaštva i zaštite okoliša. A svi članovi ZEZ Sunca će ujedno postati suvlasnici solarne elektrane, ističu iz Grada.

Sudjelovanje u izgradnji solarne elektrane na Gradskoj tržnici će biti otvoreno za građane iz cijele Hrvatske, no prednost će u prvih 7 dana od otvaranja kampanje ili do 50% potrebnog ulaganja imati građani Križevaca te općina Sveti Ivan Žabno, Sveti Petar Orehovec, Gornja Rijeka i Kalnik s ciljem da se dobrobiti projekta u što većoj mjeri zadrže lokalno. Članovi ZEZ Sunca mogu biti i fizičke i pravne osobe, dodaju nam.

Nakon “Križevačkih sunčanih krovova”, prvih projekata građanske energije u Hrvatskoj kroz koji su kroz zajmove građana postavljene solarne elektrane na krovove Razvojnog centra i tehnološkog parka te Gradske knjižnice „Franjo Marković“, ovo će u Križevcima biti treći projekt građanske energije. Prva dva projekta su pokazala da se potreban iznos prikupi vrlo brzo. Kako bi prikupili sve potrebne informacije i bili spremni uključiti se u novi projekt na vrijeme, iz ZEZ Sunca pozivaju sve zainteresirane građane na predstavljanje projekta 27. veljače u Kinu Križevci. Podsjećamo, Križevci su još uvijek prvi grad u Hrvatskoj koji je provodi takav model postavljanja solarnih elektrana.

O ZEZ SUNCU

ZEZ Sunce je europska energetska zadruga čije osnivanje je potakla Zelena energetska zadruga (ZEZ) i trenutno ima 39 članova. ZEZ Sunce okuplja građane za zajedničko, dugoročno i nešpekulativno ulaganje u solarne elektrane kako bi stvarali pozitivne društvene, ekološke i ekonomske vrijednosti u svojoj zajednici. U ZEZ Sunce uključujemo građane, obrtnike, poduzetnike, poljoprivrednike i druge pravne osobe u proizvodnju obnovljive, lokalno proizvedene električne energije, na korist članovima zadruge, ali i zajednice u kojoj djelujemo. Ukratko, u ZEZ Suncu proizvodimo našu energiju.

Predbilježite se za sudjelovanje u predstavljanju projekta mogu se klikom na POVEZNICU… (Grad Križevci)