Uz proglašenje najboljih Smart-city gradova u zemlji, na sutrašnjem skupu Jutarnjeg lista, Gradonačelnik.hr-a i agencije Apsolon ‘Održivi gradovi’ biti će proglašeni ovogodišnji  i pobjednici u ‘Eco city’ kategoriji. I dok će u konkurenciji za nagradu ‘Smart city’ titulu najboljeg ponijeti tri grada u kategorijama veliki, srednji i mali grad, nagradu ‘Eco city’ dobiti će samo jedan grad, a u završnici izbora su Križevci, Krk i Osijek.

  Žiri nagrade ‘Eco city’ u sastavu Marko Biočina (glavni urednik gospodarstva Hanza Medije), Zdravko Ivić (Gradonačelnik.hr), Marijana Palijan (CIOS) i Lidija Tošić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost razmatrao je 21 kandidaturu pristiglu na poziv organizatora. Kandidature su analizirane ocjenjivačkim kriterijima koje se temelje na svojevrsnom ‘svetom trojstvu’ odgovorne politike gradova u zaštiti okoliša i održivog razvoja kojeg čine gospodarenje otpadom, smanjivanje emisije štetnih plinova prije svega u prometu i uporaba energije iz obnovljivih izvora za javnu rasvjetu i grijanje.

Križevci su se u završnicu izbora plasirali, među ostalim, osiguravši svim stanovnicima pristup spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada. Uz to, gradska uprava i komunalna poduzeća koriste vozila na električni i hibridni pogon, a gradnjom nove niskoenergetske zgrade komunalnog poduzeća ušteđeno je 113 megavatsati godišnje. Iz game Eco city projekata koje Križevci razvijaju žiri je izdvojio dva.
–  Križevački sunčani krovovi prvi su primjer grupnog ulaganja građana u javni energetski projekt, a provedbom programa Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva ušteđeno je svakom kućanstvu prosječno 531,16 kuna – navodi se u odluci žirija nagrade Eco city.

Nakon što je u ovogodišnjem izboru najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos trijumfirao u konkurenciji malih gradova u kvaliteti života te izborio završnicu nagrade ‘Smart city’, Grad Krk u konkurenciji je i za dobitnika nagrade ‘Eco city’. Aduti Krka su, među ostalim, dosezi u korištenju energetski učinkovite javne rasvjete, izgradnji biciklističkih staza i u odvajanju prikupljenog otpada. U tom gradiću izgrađeno je 100 kilometara biciklističkih staza, osigurano odvajanje 60 posto prikupljenog otpada te ostvarena ušteda oko 70 posto troškova javne rasvjete kroz ugradnju 95 posto ‘štedljivih’ svjetiljki. I u Krku je svim građanima osiguran pristup spremnicima za odvajanje otpada, a gradska uprava i komunalna poduzeća koriste električna vozila.

 Osijek je u završnici izbora nagrade Eco city zahvaljajući, među ostalim, prepolovljenom udjelu mješovitog otpada koji se odvozi na odlagališta u posljednjih deset godina. I u sjedištu Osječko-baranjske županije svi građani imaju pristup spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada a komunalna poduzeća koriste električna vozila. U gradu na Dravi izgrađeno je 55 kilometara biciklističkih staza, a u sustavu najma javnih vozila može se iznajmiti osam električnih automobila, 125 mehaničkih i 50 električnih bicikala na 25 samoposlužnih lokacija.

Za razliku od nagrade ‘Smart city’ koja se ove godine dodjeljuje u drugačijem formatu i nakon izmijenjene procedure ocjenjivanja u odnosu na 2019. i 2018., nagrada ‘Eco city’ i treću godinu zaredom dodjeljuje se samo jednom gradu, a prethodni pobjednici bili su Jastrebarsko (2018.) i Koprivnica. U završnicu izbora ‘Smart cityja’ ušli su, u konkurenciji velikih gradova Dubrovnik, Karlovac, Pula, Rijeka i Zagreb, zatim Ivanić-Grad, Koprivnica, Labin, Poreč i Zaprešić (srednji gradovi), te u konkurenciji malih gradova, uz spomenuti Krk, Pazin, Pregrada, Supetar i Donji Miholjac.

Sredinom listopada Jutarnji list, Gradoačelnik.hr i agencija Ipsos proglasili su najbolje gradove u četirima kategorijama (kvaliteta života, gospodarstvo, demografija i obrazovanje, povlačenje novca iz EU fondova) i u trima konkurencijama prema veličini gradova. (Vedran Marjanović/Jutarnji list)

Križevci

   Iz fondova Europske unije Križevci su povukli 465 tisuća kuna za projekt jačanja svijesti među građanima o sprječavanju nastanka otpada pod nazivom ‘I ja odvajam’ ukupne vrijednosti 548 tisuća kuna.

Krk

Višegodišnji projekt ‘Sustav prikupljanja, odvodnje i pročišćvanja otpadnih voda otoka Krka’ vrijedan je 648 milijuna kuna, a u gradu Krku, među ostalim, obuhvaća rekonstrukciju blizu deset kilometara vodovoda.

Osijek

  U sanaciju i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada ‘Nemetin’ uloženo je 38 milijuna kuna od čega je Osijek osigurao bespovratno sufinanciranje Europske unije od 30 milijuna kuna.