Grad Križevci jedan je od pet gradova u RH koji je uspješno povukao 60.000 eura putem javnog poziva European City Facilityja za potrebnu izrade idejnog rješenja i studije izvedivosti za projekt Izgradnja terminala za intermodalni prijevoz…

Hrvatski gradovi još su jednom ostvarili odličan rezultat na drugom pozivu European City Facility, s čak 5 dobitnika financijske i stručne potpore koja će im omogućiti izradu investicijskih koncepata za visokovrijedne energetske projekte te jačanje kapaciteta za provedbu energetske tranzicije lokalnih samouprava.

Na javnom, kompetitivnom pozivu koji je bio otvoren od ožujka do svibnja 2021. godine, kako smo već pisali, pravo sudjelovanja imali su svi europski gradovi i skupine gradova s usvojenim klimatskim ili energetskim planovima. Gradovi iz Republike Hrvatske sudjelovali su, podsjetimo, u okviru kategorije ”Središnja i istočna Europa” zajedno s lokalnim jedinicama iz 10 drugih zemalja članica. U okviru te kategorije potpisani su ugovori za 26 darovnica, čime su hrvatski gradovi osigurali skoro 20 posto ukupne alokacije, a među njima, uz Cres, Korčulu, Poreč i Slavonski Brod  dobitnik željene darovnice u iznosu od 60.000 eura su i Križevci, koji su se tako pridružili postojećoj skupini domaćih EUCF gradova u kojoj su, pak, Rijeka, Karlovac i Velika Gorica.

Grad Križevci sredstva je povukao za potrebnu izrade idejnog rješenja i studije izvedivosti za projekt Izgradnja terminala za intermodalni prijevoz. Riječ je o jedinstvenom takvom projektu u Hrvatskoj kojim bi Križevci postali ključna točka na Mediteranskom koridoru TEN-t mreže što bi omogućilo daljnji razvoj poslovnih zona i cijelog područja te kreiralo nove mogućnosti za poslovanje i razvoj. Konkretan benefit ovog projekta imali bi sami građani budući da bi se tim projektom teretni promet premjestio iz centra grada i tako bi se smanjila buka i ispušni plinovi, a riješio bi se i problem mobilnosti Križevčana.

Projekt terminala za intermodalni prijevoz zamišljen je na način da se pri prijevozu robe istodobno koriste dva odgovarajuća prometna moda. Kamioni bi u Križevcima prelazili s cestovnog na željeznički prijevoz čime bi se optimiziralo poslovanje, smanjila cijena prijevoza, emisija CO2 i broj kamiona na prometnicama. Naime, intermodalni terminal gradio bi se pored novog nadvožnjaka koji se nalazi neposredno uz brzu cestu Križevci – Zagreb, te neposredno uz kolosijek željezničke pruge Križevci – Koprivnica zbog čega je ova lokacija idealna, pogotovo kad se uzme u obzir činjenica da se na predviđenu lokaciju terminala nastavlja Poslovna zona Gornji Čret, pojašnjavaju iz Grada.

Uz to, na lokaciji između postojećeg i planiranog kolosijeka željezničke pruge, predviđen je prostor za razvoj fotonaponske elektrane koja bi prvenstveno bila namijenjena za razvoj proizvodnje vodika. Spajajući dva prometna infrastrukturna sustava s proizvodnjom vodika, te izgradnju nove fotonaponske elektrane, lokacija će dobiti veliko značenje kao prometno
čvorište zasnovano na zelenim tehnologijama. Terminal bi bio opremljen i brzim punionicama za električna vozila i električne bicikle koji će biti koncipirani kao car-sharing, odnosno bike-sharing sustavi. U planu je uvesti Park&Ride sustav koji bi se temeljio na izgradnji parkirališnih prostora u blizini terminala kako bi putnici mogli na sigurnom mjestu ostaviti svoj automobil i koristiti alternativni prijevoz do centra grada, okolnih naselja ili drugih gradova.

Sve ovo bilo bi popraćeno odgovarajućim stupnjem digitalizacije koja uključuje aplikaciju s real-time praćenjem položaja, dostupnosti i vremenom odlaska/dolaska određene vrste prijevoznog sredstva. Uveo bi se i sustav integriranih karata čime bi u sklopu jedne kupljene integrirane karte bila moguća naplata korištenja javnog gradskog prijevoza, bicikla ili automobila te parkirnog mjesta na parkiralištu terminala. Ovaj projekt uvršten je u Razvojni sporazum Sjever, riječ je o dokumentu koji sadrži najveće i najvažnije strateške projekte s područja Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije, a koji bi trebali postati okosnica razvoje regije sjeverne Hrvatske, otkrili su nam iz Grada.

-Drago mi je da je ovaj projekt prepoznat kao projekt koji ima transformativni učinak na lokalnu zajednicu, pogotovo u smislu energetske tranzicije, tim projektom koračamo dalje u smjeru postizanja energetski neovisnog grada. Svjesni smo da je puno posla pred nama, no isto tako smo svjesni koliko je ovaj projekt važan i za razvoj grada. Valja istaknuti kako su ova sredstva neovisna od Razvojnog sporazuma Sjever u kojem je ovaj projekt istaknut kao jedan od strateških razvojnih projekata- istaknuo je za naš portal gradonačelnik Križevaca, Mario Rajn. (P. Livajić)