Dobitnik nagrade Smart city u izboru Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Apsolon u konkurenciji malih gradova tražiti će se između Donjeg Miholjca u Osječko-baranjskoj, Pregrade u Krapinsko-zagorskoj, grada Krka u Primorsko-goranskoj županiji, Pazina u Istarskoj i Supetra u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

 Žiri je gradove kandidate odabrao na temelju njihovih pokazatelja za 29 Smart city kriterija razvrstanih u šest cjelina –  digitalna spremnost uprave, strateško usmjerenje grada kao pametnog, pametno gospodarstvo, pametno društvo, pametna infrastruktura i pametan okoliš. Svih pet gradova kandidata, ističe žiri, donijelo je strategiju razvoja pametnog grada.

Donji Miholjac izborio je završnicu izbora jer ima jedan od tri najbolja rezultata među malim gradovima za četiri prestižna Smart city kriterija. Riječ o udjelu proračuna koji se izdvaja za obrazovanje odraslih i cjeloživotno obrazovanje u kategoriji malih gradova od 1,45 posto, udjelu zaposlenih u djelatnostima koje se odnose na ICT, kreativne industrije, istraživanje i razvoj od 1,2 posto, prosječnoj kvaliteti zraka i količini energije koje godišnje proizvede iz obnovljivih izvora energija, odnosno iz postrojenja i izvora kojima upravljaju gradska uprava i komunalna poduzeća.

Donijevši strategiju razvoja pametnog grada u rujnu 2018., grad Krk je u njezinu provođenju dosegao niz Smart city pokazatelja koji su ga uvrstili u završnicu ovog izbora. Krk je, među ostalim, unutar ‘top 3’ malih gradova za kriterije indeksa digitalne spreme uprave od 29,73 posto, udjela visokoobrazovanog stanovništva od 15,36 posto, stope odvojenog sakupljenog otpada od 51,9 posto i broju putnika u javnom gradskom i prigradskom prometu na području grada.

Nakon što je prošle godine izborio naslov ‘najpametnijeg grada’ u pripadajućem istraživanju zagrebačkog Ekonomskog institiuta, Pazin se plasirao u završnicu i ovog izbora ‘najpametnijih’ gradova na temelju jednog od tri najbolja rezultata među malim gradovima za četiri prestižna Smart city kriterija. Među ostalim, Pazin je u samome vrhu kad su u pitanju kriteriji  udjela  gradskog proračuna (jedan posto) namijenjenog potporama za tvrtke koje se bave ICT-om, start-up i inovacijama, indeksa digitalne spreme uprave (29,73 posto) i udjela energetski učinkovite rasvjete u javnim rasvjetnim tijelima, gdje je ovaj istarski gradić postigao stopostotni udio.

 I Pregrada, poput Krka ima maksimalni udio energetski učinkovite rasvjete u gradskoj rasvjeti, a unutar ‘top 3’ malih gradova je u još dva Smart city kriterija. Riječ je o udjelu mjernih mjesta sa senzorskim prikupljanjem podataka u sustavu vodoopskrbe u odnosu na ukupan broj mjernih mjesta, gdje je Pregrada također stopostotna, te  prosječnoj godišnjoj kvaliteti zraka. Ovaj gradić u Hrvatskome Zagorju ima I jedan od pet najboljih pokazatelja među malim gradovima za udio zaposlenih u djelatnostima koja se odnose na ICT, kreativne industrije, istraživanje i razvoj.

Supetar na otoku Braču ima jedan od tri najbolja Smart city pokazatelja među malim gradovima kada su u pitanju broj stručnih učitelja informatike zaposlenih u osnovnim školama  na području grada te udio visokoobrazovanog stanovništva (14,3 posto) u ukupnoj populaciji. Unutar ‘top 5’ u ovoj konkurenciji Supetar je prema kriterijima udjela proračuna koji se izdvaja za obrazovanje te brzini interneta s pokazateljem da je 60 posto kućanstava zahvaćeno sa brzinom većom od dva megabita u sekundi. (Vedran Marjanović/Jutarnji list)