Grad Labin četvrti je put zaredom u našem izboru za Najbolji grad proglašen najboljim srednjim gradom za obrazovanje, demografiju i mlade, a ovog puta konkurirala su mu još tri istarska grada, odnosno, Poreč, Rovinj i Umag te Grad Vrbovec iz Zagrebačke županije. Priznanje za ostvareni rezultat gradonačelniku Valteru Glavičiću uručio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Veteran naših izbora unutar ove kategorije, Grad Labin, odnio je, dakle, svoju četvrtu pobjedu te dosljedno nastavlja postavljati visoke standarde svim ostalim hrvatskim gradovima kad su u pitanju obrazovanje, demografske mjere, socijalna politika i mladi.  Labin se i ovom prilikom nametnuo zadovoljavanjem svih zadanih kriterija te je nominaciju osigurao, između ostalog, izdvajanjima  za navedena područja u visini 41,53 posto proračuna, iznosima stipendija i školarina po stanovniku (88,99 kuna) i broju visokoobrazovanih  budući da je to svaki četvrti stanovnik ovog grada.

Labin je već godinama među deset hrvatskih gradova koji najviše izdvajaju za stipendije po glavi stanovnika, a jedna od Labinskih specifičnosti je i prošle godine uveden dualni model  stipendiranja koji po prvi put dijeli deficitarna zanimanja na ona koja su tražena u lokalnom gospodarstvu i ona za kojima potrebu ima lokalni javni sektor. Kako je tada pojašnjeno iz labinske gradske uprave, cilj uvođenja novog modela stipendiranja je omogućiti da financijske poticaje za obrazovanje dobiju upravo oni srednjoškolci i studenti koji se obrazuju za zanimanja koja su najtraženija na lokalnom tržištu rada.

Što se tiče osnovnih škola, Labin je organizirao 12 skupina produženog boravka za svu zainteresiranu djecu nižih razreda svojih dviju osnovnih škola, a bez ograničavanja upisne kvote, što pokriva ukupno oko 240 učenika. Pritom Grad financira i plaće nastavnika zaposlenih u boravku, dok roditelji izdvajaju za obrok i sitnije  troškove. Međutim, za svu djecu iz obitelji korisnika socijalnog programa produženi boravak je u potpunosti besplatan kao što je za svu potrebitu djecu besplatna i školska užina. Svoju socijalnu osjetljivost Labin pokazuje i kroz sufinanciranje školskog pribora za učenike iz obitelji korisnika socijalnog programa i korisnike dječjeg doplatka što podrazumijeva oko 80 bonova godišnje u iznosima od 250 do 300 kuna. Labin je i među prvim gradovima počeo provoditi  nastavu građanskog odgoja i obrazovanja u jednoj od dvije osnovne škole, što se odvija već četiri obrazovne godine, a u planu je i u drugu uvesti isti program. Pritom udžbenike zavičajne nastave i građanskog odgoja u potpunosti financira Grad.

I srednjoškolcima iz materijalno ugroženih obitelji  sufinancira se nabavka školskog pribora. Na financijsku pomoć Grada učenici mogu računati i prilikom odlazaka na državna i/ili međunarodna natjecanja te pri organiziranju maturalne zabave. Kroz sustav stipendija, pomaže se i učenicima koji se obrazuju izvan Labina, osobito deficitarnim smjerovima poput medicinskog.

Grad sustavno vodi računa i o zdravlju mladih te financira Savjetovalište za spolno zdravlje namijenjeno i mladima i njihovim roditeljima, a s ciljem bolje educiranosti, otklanjanja predrasuda, ravnopravnosti spolova, postizanja bolje razine zdravlja i kvalitete života te smanjenja negativnih posljedica poput spolno prenosivih bolesti, nasilja, mentalnih poremećaja, raka vrata maternice i sl. Na kraju spomenimo  i da je Labin jedan od tek devet gradova kojemu je dodijeljena titula Grada za mlade.

Izuzetnu važnost labinska gradska uprava pridaje i razvoju odnosno poticanju sporta te su obnovljena i uređena brojna sportska i dječja igrališta, a ove je godine u Rapcu otvoreno i prvo tematsko-edukativno igralište čiji je cilj očuvanje ribarske tradicije i baštine.

U tijeku je i izuzetno zanimljiv pilot projekt usmjeren mladim obiteljima, a riječ  je o dodjeli besplatnih građevinskih parcela kako bi se sagradili domovi i zadržalo lokalno stanovništvo. Mjera je, kako smo saznali od gradonačelnika Glavičića, izvrsno prihvaćena, pobudila je silan interes i potvrdila kako mladi Labinjani uistinu žele ostati u svom rodnom kraju.

Grad je osobito ponosan i na činjenicu što se nalaze u, za Hrvatske prilike, rijetkoj situaciji budući da im treba veći broj mjesta u dječjem vrtiću te će tijekom 2023. godine započeti i gradnju potpuno novog predškolskog objekta u naselju Vinež.

Labin, kao grad koji nastoji  osigurati što kvalitetnije uvjete života svim svojim stanovnicima, dovršava i projekt Doma za starije, a samo otvorenje i prve korisnike očekuje u ljeto sljedeće godine. Ove godine za 250 posto povećani su i iznosi božićnica za umirovljenike kako bi im se bar donekle uljepšali predstojeći blagdani, a na pomoć Grada pri kupnji prehrambenih artikala mogu računati i domaćice starije od 60 godina te socijalno ugroženi građani.

Brojni projekti, koji ovoj gradić ponosne i bogate rudarske tradicije čine sve zanimljivijim i ugodnijim mjestom za život, realizirani su u posljednjih nekoliko godina, a tome u prilog govori i činjenica da se Labin već triput našao među pet najboljih i u kategoriji najboljeg grada za život u Hrvatskoj. (V.H.)