Grad Labin u 2019. godini bio je među 10 najuspješnijih gradova po rastu povučenih EU sredstava, kad se promatra trend prema postocima u odnosu na prethodnu godinu. Pokazala je to naša analiza podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna u 2019. godini. Ovaj izuzetno uspješan istarski grad ostvario je rast od značajnih 1282 % u odnosu na 2018. godinu. Devet projekata nedavno je završeno,  devet ih je u tijeku, a neki, poput obnove kina, stadiona i lukobrana spremne dokumentacije očekuju novo EU proračunsko razdoblje.

Da Labin nastavlja udarnim tempom vidljivo je i po najnovijim vijestima; ovih dana odobreno je preko 3,1 milijuna kuna za rekonstrukciju gradske ribarnice. Radi se o značajnom projektu obnove kojim će se rekonstruirati poslovni prostori i pultovi za prodaju proizvoda ribarstva i akvakulture te objekt brze prehrane koji u svojoj ponudi sadrži spomenute proizvode, a nalazi se unutar ribarnice. Objekt će biti  opremljen odgovarajućom opremom kako bi se osigurali veći higijenski standardi: novim vrstama pultova, visećim vagama i rashladnim komorama.

Spomenuti projekt financira se u cjelokupnom iznosu sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Ova vijest dodatan je vjetar u leđa Labinjanima koji su u protekle tri godine ostvarili značajan pomak na polju privlačenja sredstava iz Europskih fondova nakon što je gradonačelnik Valter Glavičić osnovao novi gradski odjel za gospodarstvo i EU projekte. Upravo je taj potez doveo do ostvarenja projekata poput obnove rudarskog tornja,  simbola labinske prošlosti i radničkog otpora fašizmu, koji građanima i danas služi na ponos, a što je posebno dočarano nedavnim osvjetljenjem koje su prilikom svečanog obilježavanja 100. obljetnice Labinske republike zajednički upalili gradonačelnik Glavičić i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Labin se osobito ističe i po energetskim obnovama zgrada, a gradska tvrtka Labin stan jedan je od pionira realizacije ovih projekata. Kroz prijave na fondove i dobrom suradnjom sa stanarima obnovili su više od osamdeset zgrada što je vizuru grada dodatno proljepšalo, ali i utjecalo na kvalitetu života građana.

U tijeku je i nastavak realizacije najvažnijeg projekta u povijesti Labinštine, Aglomeracije Labin-Raša-Rabac, vrijedne više od pola milijarde kuna kojom će se riješiti pitanje odvodnje Labinštine te je projekt u fazi geodetskih izmjera. Također, razmatra ga JASPERS, tijelo EU za  potporu projektima većima od 50 milijuna eura, a projektiranje i dobivanje lokacijskih i građevinskih dozvola trebali bi biti gotovi do studenog 2022.godine

Osim navedenog, Labinjani trenutno provode dodatnih devet projekata kroz gradski odjel za EU projekte (devet je nedavno i završenih op.a.), a projekti poput obnove gradskog kina, stadiona, lukobrana u naselju Rabac i mnogih drugih u potpunosti su spremni što se tiče dokumentacije te očekuju novo proračunsko razdoblje EU-a. Riječ je redom o vrijednim projektima koji će u narednom razdoblju  značajno utjecati na daljnji razvoj ovog grada. (V.H.)