U vrijeme preporuke održavanja fizičke distance (ali ne nužno i društvene) potrebne su nam javne površine koje su dovoljno prostrane da podrže druženje i komunikaciju građana na  sigurnom razmaku. Potrebe ljudi koji ih koriste trebale bi biti u prvom planu, a upravo sada i s novim iskustvom pandemije i kućne izloacije, dobro je vrijeme za pametnije promišljanje dizajna javnih površina, prostora, dostupnosti javnih usluga i sadržaja te društvene infrastrukture koja nam pomaže.

Da li je moguće zajedno osmisliti i provesti dizajn ulice o kakvoj oduvijek sanjamo? Moguće je, poručuju iz Terra Huba i pozivaju gradove da se u uključe u novi projekt – .EUKI Living Street projekta kojim će gradovi iz Hrvatske, Grčke i Portugala moći redefinirati društveno-ekonomsku i estetsku dimenziju svojih ulica unutar okvira urbanog razvoja.

EUKI Living Streets projekt okupio je, naime, zajednicu europskih gradova u energetskoj tranziciji Energy Cities te tri različite organizacije – iz Portugala to je Oeste Sustentavel, iz Grčke to je Sustainable City Network i  Terra Hub iz Hrvatske, a upravo je otvoren javni poziv za hrvatske gradove koji se žele iskušati u Living Streets procesu.

Odabranim gradovima odobrit će se bespovratna sredstva iz EUKI fonda do iznosa od 20.000 EUR za provedbu Living Streets-a u gradu.

‘Living Streets pomaže jedinicama lokalne samouprave da unaprijede suradnju s građanima i pokrenu bolju interakciju u planiranju i upravljanju, da djeluju kao partneri, prijatelji i susjedi na obostrano zadovoljstvo. Građani tako mogu privremeno pretvoriti ulicu u mjesto o kojem su oduvijek sanjali, a to u konačnici može dovesti do mjesta koje je ljepše za život i rad, u kojem su građani aktivno uključeni u proces donošenja odluka’, poručuju iz Terra Hub-a.

Prijaviti se mogu svi hrvatski gradovi koji su potpisnici povelje Sporazuma gradonačelnika (Covenant of Mayors).

Prijave su otvorene do 1. srpnja 2020. godine u ponoć (24.00h), a tekst poziva i upute za prijavitelje te prijavni obrazac pronaći ćete na stranici Terra Hub-a.

Ispunjeni Prijavni obrazac potrebno je poslati e-mail adresu TERRA Hub-a info@terrahub.eu

Ukratko – temeljem prijave odabranim gradovima odobrit će se bespovrata sredstva iz EUKI fonda do iznosa od 20.000 EUR za provedbu Living Streets-a u gradu!

  1. Javni poziv i upute za prijavitelje
  2. Prijavni obrazac
  3. Izjava gradonačelnika

EUKI Living Streets projekt okupio je zajednicu europskih gradova u energetskoj tranziciji Energy Cities te tri različite organizacije – iz Portugala to je Oeste Sustentavel, iz Grčke to je Sustainable City Network i Terra Hub iz Hrvatske. Living Streets je projekt financiran iz programa EUKI (Europska klimatska inicijativa) njemačkog Federalnog ministarstva okoliša, zaštite prirode i nuklearne sigurnosti. Više informacija o projektu dostupno je na engleskom jeziku na stranici https://energy-cities.eu/project/life-living-streets/

 

(Terra Hub)