Gradovi Poreč i Križevci pobjednici su Living Streets natječaja preko kojega su ostvarili 20 tisuća eura potpora za svoje projekte transformacije svojih ulica u ugodan i siguran prostor druženja i povezivanja građana… Na natječaj kojega je u sklopu europskog projekta u Hrvatskoj provela udruga Terra Hub stigle su prijave iz 21 grada, a Poreč i Križevci ostvarili su najveći broj bodova i tako osvojili potporu za svoje projekte.

‘Izuzetno nam je zadovoljstvo da smo na Poziv gradovima za provedbu Living Streets koncepta dobili velik broj vrlo zanimljivih prijava u zadanom roku, do 1. srpnja 2020. u ponoć. Njih čak 21! Hvala Vam svima, to je dobar znak aktivnosti naših gradova i želje za većim uključivanjem građana i drugih dionika u sustvaranje bolje povezanog susjedstva te boljih, zelenijih, sigurnijih, zdravijih i zabavnijih ulica, četvrti i javnih prostora u gradu. Iako su natječajem predviđena sredstva samo za dva grada pobjednika, Poreč i Križevce, gradovi od rednog broja 3 do rednog broja 6 po broju ostvarenih bodova: Labin, Pazin, Sisak i Velika Gorica stavljeni su u status “potencijalnih gradova” za koje ćemo, u dogovoru i suradnji s gradovima, pokušati osigurati dodatna sredstva za provedbu’, kažu u Terra Hubu.

Grad Poreč ostvario je tako maksimalna 73 boda za svoj projekt gradskog ‘dnevnog boravka’. U suradnji s građanima, Grad tako želi kroz projekt sustavnim i dugoročnim mikro transformacijama gradskih ulica i prostora koji su često zagušeni prometom i automobilima, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, ukazati na važnost javnog prostora u urbanim sredinama. Jedna od projektnih intervencija biti će postavljanje PARKLET-a kako bi se stvorio novi gradski “dnevni boravak”, a građani potakli na druženje, komunikaciju i izraz mišljenja o načinima poboljšanja kvalitete života u gradu. Predviđen je I niz radionica, istraživanja uspomena, akcija i javnih događanja, ali više o svemu u nešto kasnije u novoj priči! Projektom će se poticati smanjenje upotrebe osobnih vozila, čime će se direktno utjecati na smanjenje negativnih utjecaja po zdravlje ljudi, smanjenje emisije kako stakleničkih, tako i ostalih plinova te tako utjecati na povećanje kvalitete života u gradu. Grad Poreč-Parenzo prijavio je ovaj projekt, u suradnji s gradskim poduzećem Parentium d.o.o., te udrugom Zona za poboljšanje kvalitete življenja.

Grad Križevci osvojio je 61 bod za proejkt kojim će obuhvatiti kvart stambenih blokova u kojem će kroz Living Streets intervencije oživjeti ulice kvarta u prostor za druženje i povezivanje svih stanovnika. Program i intervencije u prostoru sukreirati će se sa građanima, a kroz radionice će ih se educirati u području dobrog upravljanja i planiranja održivog razvoja zajednice s naglaskom na energetiku, klimu i kvalitetu života. Intervencije u prostoru zamišljene su kroz “uradi sam” princip kako bi se građani što više uključili i angažirali, ali i družili. Projektom će se osigurati mobilni alati koji će se koristiti na više lokacija te trajne instalacije u prostoru, a projekt će gostovati i u gradu Vrbovcu te tako proširiti Living Streets I izvan samih Križevaca. U provedbi projekta Grad Križevci surađivat će s Križevačkim laboratorijem inovacija za klimu – KLIK. (M.P.D.)