Ove godine uskrsnicu će dobiti veći broj makarskih umirovljenika jer je Grad Makarska cenzus za ostvarivanje prava odlučio podignuti s 465,00 na 500,00 eura, a iznos uskrsnice za umirovljenike s najnižim mirovinama, kao i najugroženije skupine, povećati sa 50,00 na 70,00 eura.

Naime, pravo na uskrsnicu u 2024. godini ostvarit će svi umirovljenici s područja grada Makarske čija mirovina, uključujući i inozemnu, ne prelazi 500,00 eura. Umirovljenici s mirovinom do 300,00 eura ostvaruju pravo na 70,00 eura, a umirovljenici s mirovinom od 300,01 do 500,00 eura dobit će iznos od 50,00 eura.

Pravo na veću uskrsnicu, u iznosu od 70,00 eura, ostvaruju i hrvatski branitelji stariji od 50 godina koji su korisnici prava na naknadu za nezaposlene, osobe starije od 50 godina koje su bez posla neprekidno više od 12 mjeseci, korisnici prava na nacionalnu naknadu te osobe koje ostvaruju pravo na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja za njegu djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom. Do prošle godine pravo na uskrsnicu i božićnicu ostvarivali su samo umirovljenici a prošle godine uvedene su nove kategorije, dok je iznos božićnice povećan je s 40,00 na 50,00 eura.

Novim mjerama Grad Makarska nastavlja povećavati socijalna prava kojima se, zbog teške ekonomske situacije, nastoji pomoći najugroženijim društvenim skupinama.

–  Podizanje cenzusa je više nego potrebno jer je inflacija doslovno pojela mirovine. Zato smo omogućili da veći broj umirovljenika ostvari pravo na uskrsnicu, ali i da oni s najmanjim primanjima dobiju više. Jasno je kako bismo željeli u budućnosti dodatno povisiti iznose, ovo je samo mali znak pažnje za blagdane u skladu s trenutnim mogućnostima. Mi nastavljamo i s drugim mjerama kojima podižemo kvalitetu života naših sugrađana treće životne dobi. Nakon projekata ,,U mirovini se čita” i ,,Plivanjem do zdravlja” uskoro ćemo predstaviti jedan novi projekt koji će znatno olakšati život umirovljenika u našem gradu,  najavio je gradonačelnik Zoran Paunović.

Prikupljanje zahtjeva za ostvarivanje prava na uskrsnicu počinje od utorka 20. veljače, a traje do 8. ožujka 2024. 

Zahtjevi se mogu preuzeti na porti Grada Makarske ili na internet stranici www.makarska.hr na poveznici  https://makarska.hr/zahtjevi-i-obrasci. (Grad Makarska)