Unatoč izvanrednoj situaciji i krizi zbog korone svi gradski projekti idu po planu, a reagirali smo među prvima u Hrvatskoj i gospodarstvenicima pomogli sa mjerama vrijednim pet milijuna kuna

 

Grad Karlovac u proteklih se nekoliko godina etablirao kao jedan od najuspješnijih gradova u zemlji po korištenju EU fondova, pa su tako ušli i u samo finale našeg velikog izbora za najbolji grad u kategoriji ‘Šampion EU fondova’. Ugovorili su preko 500 milijuna kuna EU projekata, a trenutno provode projekte vrijedne 120 milijuna. Ulaskom u ITU mehanizam ta sredstva će se samo povećavati, a što se točno radi i planira, i kakvi su rezultati iz protekle tri godine mandata razgovarali smo sa gradonačelnikom Damirom Mandićem.

G. Mandić, tri godine su prošle otkako ste na čelu Grada Karlovca. Kako ste zadovoljni i jeste li ostvarili sve što ste planirali?

– Mogu reći da sam zadovoljan, ali naravno uvijek treba težiti još boljim rezultatima. Naš posao se sastoji od društveno – komunalne svakodnevice i velikih društvenih i infrastrukturnih projekata. Građanima smo najbliže kad rješavamo njihove svakodnevne potrebe ali moramo raditi i na razvoju za budućnost. To je ujedno i motiv za sva daljnja nastojanja koja želimo ostvariti na dobrobit našeg grada. Velika većina projekata koje smo i obećali kad smo krenuli u kampanju danas je ostvarena i to je ono što posebno raduje. Povjerenje građana je bitno i za sve ono dalje što slijedi.

Koje biste projekte i mjere ostvarene u ove tri godine istaknuli kao najvažnije za Grad i građane?

-Uvijek je nezahvalno nešto izdvajati jer smo se zaista trudili obuhvatiti sva područja života. Ali svakako bi tu napomenuo konačno početak radova na sustavu obrane od poplave grada Karlovca, završetak Poduzetničke zone Gornje Mekušje, rekonstrukcija DV Grabrik, izgradnja DV Mahično, rekonstrukcija atletske staze i obnova travnjaka na stadionu Branko Čavlović Čavlek uz podršku Vladinog ureda za sport i Hrvatskog nogometnog saveza te ITU mehanizam i Aglomeracija Karlovac – Duga Resa.

Završili smo uz pomoć Ministarstva branitelja na što smo posebno ponosni Muzej Domovinskog rata Karlovac Turanj.

Nova šetnica uz Koranu u sklopu projekta Karlovačke županije Susret s rijekom pun je pogodak.

Od mjera svakako bih izdvojio one demografske te one kojima smo pomogli karlovačkom gospodarstvu.

U ove tri godine imali smo dva puta velike poplave. Posebno sam ponosan što smo zajedno sa Hrvatskim vodama izgradnjom box barijera i vlastitim intervencijskim mjerama obrane od poplava, naselja uz Koranu i Mrežnicu ali i Kupu, u oba slučaja uspjeli sačuvati te zaštititi imovinu i živote naših sugrađana.

Naravno, ponosni smo jer napokon već tri godine imamo prekrasan Advent, složili smo novi koncept tradicionalnih Dana piva koji su prošle godine odjeknuli izvrsno, imamo novu manifetaciju Zvjezdano ljeto koju smo pokrenuli 2019. povodom 440. rođendana grada. Cijeli grad je pozornica. Ove manifestacije su, uz našu kulturnu baštinu, rijeke i parkove naša turistička budućnost.

U zadnju godinu mandata ulazite u znaku krize zbog epidemije korone. Kako je ona utjecala i utječe na funkcioniranje grada i planirane projekte?

-Pandemija uzorkovana virusom COVID – 19 utječe na sve pore života. Grad je funkcionirao uvijek pa tako funkcionira i sada, projekti su se nastavili provoditi usprkos pandemiji i tu zaista mogu izraziti zadovoljstvo. Rad smo prilagodili i prilagođavamo situaciji. Naravno da je tu ona financijska strana problem. Oko 30 milijuna kuna je manje novčanih sredstava u Proračunu Grada. Preko 5 milijuna kuna izdvojili smo za pomoć gospodarstvu i građanima. Reagirali smo brzo, među prvima u Hraatskoj, koordinirano sa Obrtničkom i Gospodarskom komorom, uskladili mjere sa mjerama Vlade Republike Hrvatske. Sami poduzetnici i gospodarstvenici su izrazili zadovoljstvo i brzinom i kvalitetom mjera. Kao gradska uprava smo smo se brzo presložili, posebno sam zahvalan svim zaposlenicima cijelog gradskog sustava. Odradili su vrhunski posao. Zaista nastojimo izaći u susret i gospodarstvenicima i građanima kako bi se svi što „bezbolnije“ prilagodili ovom novonastalom stanju.

Jedan ste od gradova koji su zbog krize odlučili smanjiti plaće u gradskoj upravi, uključujući i Vašu gradonačelničku plaću. Koliko ćete time uštedjeti?

-Ukupna ušteda smanjenja plaća iznosi 2,5 milijuna kuna. Najviše smo smanjili naše dužnisničke plaće. Vodili smo računa da onim službenicima i namještenicima koji imaju najmanja primanja niti ne smanjujemo. Vjerujem kako smo time pokazali solidarnost sa svima onima koji su uslijed pandemije ostali bez redovitih primanja, ali pokazali kako zaista pristupamo konkretnim mjerama štednje.

Kojim ste mjerama pomogli gospodarstvu i građanima u krizi i koliko ste za njih osigurali?

-Kao što sam već i naveo preko 5 milijuna kuna smo izdvojli za pomoć gospodarstvu i građanima. Privremeno smo obustavili plaćanja naknade za korištenje javnih površina, zakupnina za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Grada Karlovca i podzakupnina za zemljište, plaćanje komunalne naknade za ožujak te privremeno obustavili plaćanja komunalne naknade za travanj i svibanj za one objekte kojima je sukladno Odluci Stožera CZ RH zabranjen rad. Privremeno smo obustavili plaćanja participacije za boravak djece u dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Karlovac i za produženi dnevni boravak, subvencionirali kamate na kredite za tekuću likvidnost u visini za 50% na rok od 3 godine za male gospodarske subjekte. Mjerama smo dopunili Socijalni program Grada Karlovca za građane koji su uslijed pandemije uzrokovane koronavirusom ostali bez prihoda radi gubitka radnog mjesta, subvencionirali troškove za rad obrtnicima – 5 000 kn; ugostiteljima omogućili besplatno proširenje terasa.

Na tragu naše Strategije pametnog grada koju smo donijeli 2018. digitalizirali smo sve natječaje za potpore u poljoprivedi i poduzetništvu kao i upise u vrtiće. Sad nam slijede natječaji za udruge. Poseban naglasak pokušavamo staviti na pametna rješenja koja su se u ovoj krizi pokazala iznimno važna.

Grad Karlovac omogućio je besplatno parkiranje tijekom cijelog trajanja zabrane javnog prijevoza, gradske tvrtke omogućile su odgode plaćanja, a tvrtka Čistoća nije obračunavala odvoz komunalnog otpada poslovnim subjektima koji su imali zabranu rada.

Planirate li još neke nove mjere?

-Svakako ćemo aktivno pratiti stanje kao što ga pratimo i cijelo ovo vrijeme i u skladu sa situacijom postupati. Ovo vrijeme zahtjeva brze i promišljene reakcije i tim putem ćemo i nastaviti dalje. Cilj nam je spasiti svako radno mjesto.

Vratimo se ipak na rezultate u ove tri godine… Gdje je napravljen najveći iskorak i napredak, što biste izdvojili kao svoj najveći uspjeh?

-Kad sam preuzeo gradsku upravu 2017. jedan od ciljeva je bio sve projekte od strateškog interesa za Karlovac a koji su u nadležnosti Vlade RH napokon pokrenuti u njijhovoj punini. Stavili smo sve svoje resurse na rapolaganje i svoje obveze odradili na vrijeme i kvalitetno. Zajedno s Vladom RH uspjeli smo. I obranu od poplava, drugi kolosijek pruge Karlovac – Hrvatski Leskovac za kojeg su odobrena EU sredstva, jednako tako za koji dan kreću radovi na obilaznici Turnja koja se planira više od 30 godina. Pokrenut je postupak pripreme dokumentacije za treći trak autoceste do Zagreba i novi silazak s autoceste u Karlovcu koji će otvoriti nove razvojne mogućnosti u poduzetničkoj zoni Selce.

Moram naglasiti suradnju sa Hrvatskim vodama, Hrvatskim cestama, Hrvatskim željeznicama s kojima smo odradili niz infrastrukturnih projekta. I još nam mnogi slijede. Jednako tako svakako se ponosimo Poduzetničkom zonom Gornje Mekušje, svakako bih tu izdvojio i ITU mehanizam za koji smo Odluku dobili neki dan, kojom Karlovac postaje 8. ITU grad u Lijepoj našoj. Zajedno sa gradovima Dugom Resom i Ozljem a Karlovcem kao nositeljem imamo priliku razvijati se i približiti standard življenja europskim gradovima. Za nas u Karlovcu posebno je važno što smo uspjeli ući u postojeće financijsko razdoblje te smo osigurali sredstva za obnovu vrelovoda i obnovu Kina Edison.

Jednako tako sve smo pripremili za novo razdoblje 2021. – 2027. Karlovac je dobio priliku europskim sredstvima upravljati svojim razvojem. Geotermalni izvori (zelena energija – grijanje, poljoprivreda, turizam), poduzetnički akcelerator, KOD – projekt integriranog javnog prijevoza Karlovca, Duge Rese i Ozlja (električni autobusi, uređenje prometne inftastrukture, smart city rješenja), uređenje javnih sadržaja u Vojarni Luščić…, samo su neki od projekata koje planiramo.

Kad smo kod investicija, u kojoj fazi je Poduzetnička zona Mekušje i što od nje očekujete, imate li već zainteresiranih investitora koji bi u nju ušli? Koliko mislite da će se u njoj otvoriti novih radnih mjesta?

-Projekt Poduzetničke zone Gornje Mekušje je završen. Zona je u potpunosti komunalno opremljena i spremna za nove investitore. Ukupno je u zonu uloženo 13 milijuna kuna. Nedavno smo potpisali i prvi kupoprodajni ugovor s karlovačkom tvrtkom, uskoro ćemo potpisati još jedan. Zonu ćemo popuniti vjerujem do kraja godine.

Ovo je jedan važan korak za karlovačko gospodarstvo i stvaranje novih radnih mjesta.

Inače u posljednje tri godine izdali smo više od 100 uporabnih dozvola za privatne poduzetničke projekte na što smo posebno ponosni. Uskoro će uporabnu dozvolu dobiti i termoelektrana na Sječku koja je u probnom radu. Vrijednost ove privatne investicije je preko 150 milijuna kuna. Posebno nam je važno da postojeći gospodarski i industrijski sustavi šire svoje poslovanje i na taj način osiguravaju radna mjesta u našem gradu. U ovoj krizi se vidjela njihova vrijednost i moram im se i ovim putem zahvaliti.

Kakva je demografska slika grada i jeste li na tom planu uspjeli postići neke rezultate?

– Grad Karlovac je unatrag desetak godina uložio oko 100 milijuna kuna u dječje vrtiće i dalje nastavljamo tim putem. Cilj nam je da sva djeca imaju svoje mjesto u vrtićima Grada Karlovca. Povećali smo naknade za novorođenčad za 500 kuna, smanjili smo cijene vrtića za obitelji s troje i više djece, ulažemo u komunalnu infrastrukturu grada kako bi mladi imali mogućnost što kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena, sa civilnim inicijativama surađujemo u cilju kreiranja programa i radionica za mlade. Kontinuirano ulažemo u obrazovne ustanove kako bi mladima omogućili što kvalitetniji boravak u njima. Tri škole su prešle na rad u jednoj smjeni. Ulagali smo u radne bilježnice i nastavni materijal. Povećali smo iznose za sport za rad s najmlađim kategorijama. Karlovac je grad koji kontinuirano vodi brigu o mladima, što potvrđuje treći Gradski program za mlade, koji za cilj ima što veću integraciju mladih u naše društvo.

Puno ulažete u vrtiće – u vrtić Grabrik, koji je osvojio drugo mjesto u našem izboru najljepših vrtića ste uložili 25 milijuna kuna gradskih srestava, a za vrtić Mahično ste osigurali EU novac. U kojoj je on fazi, kad bi trebao biti gotov i hoćete li time pokriti sve potrebe i osigurati svoj djeci mjesto u vrtiću?

-Pa evo kako sam na prethodnom pitanju i naveo u desetak godina uloženo je oko 100 milijuna kuna. Vrtić Mahično dobio je uporabnu dozvolu i njime je povećan kapacitet za 40-tak djece. Koračajući prema cilju da sva djeca budu upisana u dječje vrtiće povećali smo sufinanciranje privatnih vrtića te ih financijski izjednačili s vrtićima Grada Karlovca. I dalje se javlja potreba za dodatnim vrtićkim smještajem. Stoga u cilju demografske revitalizacije planiramo izgradnju još jednog vrtića s najmanje 8 vrtićkih skupina.

Kakvi su planovi za ovu godinu kad su EU projekti u pitanju?

-Unatoč „koronakrizi“ svi projekti financirani EU sredstvima nastavili su se dalje. Evo vrtić Mahično dobio je uporabnu dozvolu, u tijeku je realizacija energetske obnove dječjeg vrtića Dubovac, završeno je komunalno opremanje Poduzetničke zone Gornje Mekušje, završene su i energetske obnove javnih zgrada, zgrade Veleučilišta u Meštrovićevoj, zgrada Gradske uprave te zgrada Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić. Prošli tjedan Karlovac je postao 8 ITU grad u RH. Gradu Karlovcu uručena je Odluka o području za provedbu ITU mehanizama i Odluka za provedbu Sporazuma o obavljanju delegiranih i s njima povezanih zadaća u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Za grad Karlovac ovo znači da će biti obnovljen vrelovod, da će biti dovršen Centar Nikola Tesla i da će se urediti dugoželjeni Kino Edison. Uz ugovor za Aglomeraciju, vrijedan 420 milijuna kuna, s ugovorima za vrelovode i kino Edison, Karlovac ima ugovoreno više od 500 milijuna europskog novca, a trenutačno je u provedbi 120 milijuna kuna vrijednih europskih projekata.

Kad je riječ o Aglomeraciji posebnu težinu ima uređenje komunalne infrastrukture i parterno uređenje naše Zvijezde. Srce grada napokon kreće u sveobuhvatnu obnovu osnovnih pretpostavki za razvoj. Uvjeren sam da ćemo i drugim projektima u Zvijezdi vrlo brzo biti ponosni na njen izgled ali i predstaviti kulturnu vrijednsot koju ima malo koji grad u Hrvatskoj.

I na kraju, koji su vam još ključni ciljevi i planovi do kraja mandata, što građani mogu očekivati u ovih godinu dana koliko je do izbora?

-Dio odgovora zapravo leži u prethodnom pitanju. Pred nama su veliki izazovi u sklopu projekta Aglomeracije Karlovac – Duga Resa i ITU mehanizma, ali urbanističkih planova prostora ŠRC Korana i prostora bivše vojarne Luščić. Vojarna Luščić je posebna vrijednost u razvojnom smislu jer imamo prigodu u njoj urediti potrebne javne sadržaje za naš grad poput poduzetničkog akceleratora, dodatnog vrtića i škole. Sve su to značajni razvojni projekti čiji nas počeci realizacije očekuju vrlo brzo. Ti projekti svakako će odrediti jedan novi razvojni smjer Karlovca i vjerujem kako će Karlovac dodatno ojačati i u gospodarskom i u turističko – društvenom smislu.

Svjesni smo da možemo upravljati razvojem Karlovca koristeći mogućnosti europskog financiranja. Iako zvuči kao samo mašta ali uvjereni smo da se Karlovac može grijati na geotermalne izvore. Sigurno ćemo narednih godina intenzivno raditi kako bi Karlovac, osim što je po svojim parkovima zelen, bio i energetski zelen grad. Tu se otvara puno mogućnosti. Posebnu pažnju posvetit ćemo novim smart city riješenjima kako bi što više naše usluge približili ali i učinili bržima i efikasnijima našim sugrađanima.

Protekle tri godine Karlovac je ubrzao ritam razvoja koji zaslužuje. Svjesni smo da prilike koje nam se otvaraju moramo iskoristiti. I da, iskoristit ćemo ih. (Marija Pulić Drljača)