Grad Križevci proteklih je tjedana došao u centar medijske pozornosti jer je, zahvaljujući  interventnoj mjeri grada – poticajnoj naknadi od 100 tisuća kuna, riješen dugogodišnji problem nedostatka liječnika ginekologa u križevačkom Domu zdravlja.

Kako bi riješio problem nedostatka stalnog doktora specijalista ginekologije i opstetricije te pedijatra, Grad Križevci u proračunu je osigurao sredstva za poticajne naknade od 100 tisuća kuna godišnje za ova dva specijalista. Iako za pedijatrom još uvijek tragaju, odnosno čekaju da se netko prijavi, za sada je uspješno riješen problem ginekologa, a ugovor s novom doktoricom – specijalisticom ginekologije i opstetricije Dunjom Vrtiprah Buhinjak potpisan je krajem prosinca prošle godine.

Doktorica Vrtiprah Buhinjak zaposlena je na neodređeno, puno radno vrijeme u Specijalističkoj ordinaciji za zdravstvenu zaštitu žena u Križevcima u kojoj sada brine o 6.000 pacijentica koje su itekako zadovoljne jer konačno imaju svoju stalnu liječnicu.

Dr. Vrtiprah Buhinjak rođena je u Koprivnici, a ginekologiju je specijalizirala u Zagrebu. Naknada od 100 tisuća kuna bio je dodatni razlog i motiv za povratak u rodni kraj.

‘Osam godina radila sam u Zagrebu i tamo zasnovala obitelj, ali zbog male djece i lakšeg života u manjoj sredini odlučila sam se vratiti  u Koprivnicu’, kazala je za rtl.

U Domu zdravlja se nadaju, prenosi RTL, da će im se uskoro posrećiti i s pedijatrom.

Gradonačelnik Mario Rajn najavljuje, pak, kako u gradskoj upravi već pripremaju program kojim bi mlade liječnike koji tek trebaju na specijalizaciju dodatno stimulirali da idu na specijalizaciju koja je njima potrebna. ‘To je dugotrajan proces, treba čekati pet godina, ali samo tako u dugom roku Križevci ili bilo koja druga sredina mogu biti sigurni da će imati specijalistički kadar’, kaže Rajn. (m.p.d.)