Grad Našice u strogom je vrhu – drugi na tablici –  kada gledamo udio izdvajanja iz ukupnih sredstava proračuna za kulturu u 2022. isplaćujući iznad petine proračunskih sredstava za kulturnu tematiku- 32.43 posto, a visoko plasiran- peti- je promatramo li izdvajanja za kulturu ‘per capita’- 1.814 kuna. Pokazala je to  je to naša nedavna analiza podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna…

U kulturnom smislu Našice su najprepoznatljivije po Dori Pejačević, prvoj hrvatskoj skladateljici koja je dio svog života provela u Našicama u dvorcu obitelji Pejačević, simbolu Našica. Sukladno baštini koja im je ostavljena Grad, Turistička zajednica Grada Našice, institucije, udruge i pojedinci svakodnevno djeluju kroz brojne kulturne i umjetničke aktivnosti kako bi prenosili svoje nasljeđe generacijama koje dolaze, ali i posjetiteljima Našica.

U 2022. godini, kada su prema podatcima Ministarstva financija izdvojeni kao jedan od gradova koji ulažu značajna sredstva u kulturu, u tijeku je bio povijesni projekt ‘Rekonstrukcija dvoraca Pejačević – Velikog i Malog’, nastavak projekata iz 2021. koji mijenja vizuru Našica, ali se njime i stvaraju preduvjeti za bogatu kulturnu i turističku ponudu grada.

Najveći dio davanja za kulturu svakako je za spomenuti projekt čija je ukupna vrijednosti 13.253.309,66 eura, odnosno 99.857.061,64 kuna, u čemu je sudjelovala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj sa 85 posto ukupno prihvatljivih troškova što iznosi 74.998.451,54 kuna. Nositelj projekta je Grad Našice, a partneri Gradska knjižnica Našice, Zavičajni muzej Našice, Turistička zajednica Grada Našice i Našička razvojna agencija NARA d.o.o., a U samo lani iz Proračuna Grada uloženo je u njega 3.165.297,73 eura odnosno 23.848.935,72 kuna. Cilj s kojim je i započet projekt, a to je unaprjeđenje  postojećeg turističkog proizvoda, odnosno predstavljanje Našica kao turističke destinacije čija se turistička ponuda temelji na bogatoj kulturnoj i glazbenoj povijesti, već sada donosi određeni rezultat. Kulturne građevine privode se kraju, neke od njih već su u upotrebi, dok su neke u procesu završnih građevinskih radova ili preseljenja.

-Dvorac Pejačević- Mali, baš kako su navikli svi posjetitelji, ponovno odjekuje poznatim notama naše Dore Pejačević, ali i drugih vrsnih skladatelja, u izvedbi učenika i učitelja Osnovne glazbene škole Kontesa Dora. Dvorac Pejačević – Veliki čeka svoje završno uređenje i početak selidbe Zavičajnog muzeja Našice i sve čuvane baštine našičkog kraja koje će napokon moći biti izložene u onom prostoru koji zaslužuju- ističu iz Grada.

U Dvorcu će se nakon kompletne renovacije moći koristiti svih 5 etaža kojih će upravo Muzej zauzimati najveći dio objekta. Obnovom potkrovlja dobiva se vrlo kvalitetan prostor za muzejske sadržaje, ali i sadržaje koje organiziraju druge našičke institucije, udruge i gospodarski subjekti. U podrumu Dvorca, koji se dosad koristio samo povremeno i na neoptimalan način, smješten je i komercijalan sadržaj ugostiteljskog prostora, koji će se moći iznajmiti, uz to podrum će dijeliti i dvije prepoznatljive našičke udruge  Hrvatsko kulturno društvo ‘Lisinski’ Našice i Gradska glazba.  No, nije se uredio samo dvorac nego i njegovo okruženje, najmlađi su dobili novo dječje igralište između Dvorca i hotela, uredila se i ljetna pozornica uz zapadnu stranu Dvorca, i ugostiteljske terase između pozornice i igrališta. Pri tome se vodilo računa o primjerenom hortikulturnom uređenju okoliša, uz omogućen pristup osobama s invaliditetom svim navedenim prostorima, a -u zapadnom dijelu podruma- izveden je i veliki sanitarni čvor, koji će biti u upotrebi tijekom odvijanja većih manifestacija u perivoju i okolišu Dvorca.

-Također u 2022. godini je Grad Našice, ako se prikazuje u kunama, također izdvojio milijunski iznos za javne potrebe u kulturi, točnije 1.231.785,75 kuna ili -163.486,06 eura. U ovu sferu kulturnog života spadaju brojni kulturni događaji, a među njima najprepoznatljiviji su Memorijal Dore Pejačević, Dani slavonske šume, te nešto noviji događaji poput Večeri vina u Perivoju i Živih slika iz života obitelji Pejačević- dodaju iz Grada.

-Grad Našice u zadnjih 6 godina mijenja svoju vizuru, a sve itekako zahvaljujući brojnim ulaganjima u kulturnu i prirodnu baštinu. Centar grada u potpunosti je renoviran izgradnjom novog glavnog trga, naravno i obnovom prepoznatljivog simbola našeg grada dvorca Pejačević. Cjelokupnu priču obnove, ali i nove turističke i kulturne priče upravo i zaokružujemo obnovljenim Dvorcem Pejačević – Malim, Vilom Groger, Trgom Isidora Kršnjavoga, grobljanskom kapelom obitelji Pejačević, ali i hortikulturalnim uređenim Perivoja Pejačević. Nakon teške 2020., pa i 2021. i COVID-19 pandemije koja je nesumnjivo uvelike utjecala na broje aktivnosti u društvenom i kulturnom životu pojedinca, utjecala je ujedno i na građevinske radove u našem gradu, tako da se u 2022. godini dogodio jedan procvat od aktivnosti na rekonstrukciji naših kulturnih građevina, pa sve do organizacije brojnih događaja tijekom čitave godine, a cijelu priču o kulturnim aktivnostima u našem gradu Našicama nastavili smo u 2023. godini. U godini kada obilježavamo 100. obljetnicu smrti Dore Pejačević, prve hrvatske i druge europske skladateljice, na njenim prepoznatljivim djelima želimo stvarati i pričati kulturnu, ali i turističku priču našeg mjesta koja će vjerujemo svoj pravi procvat doživjeti u nadolazećoj 2024. godini završetkom naših povijesnih projekata. Stoga, već sada, želimo pozvati sve posjetitelje i posjetiteljice koji željno očekuju otvaranje Zavičajnog muzeja Našice i Gradske knjižnice Našice da posjete Našice i u našem se gradu osjećaju dobrodošlo – rekao nam je gradonačelnik Našica, Krešimir Kašuba. (Pero Livajić)