Kako je to pokazala i naša nedavno provedena analiza podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna za 2021. godinu, Grad Našice za kulturu je izdvojio čak 30 posto gradskog budžeta, a vodeći je i po trendu povećanja sredstava u odnosu na godinu ranije. U Našicama se provodi velika obnova kulturnih dobara kako bi se, između ostalog, unaprijedila postojeća turistička ponuda, a grad predstavilo kao sve atraktivnije kulturno-turističko odredište.

Grad Našice u 2021. godini uložio je značajna sredstva u kulturu, a prije svega u rekonstrukciju kulturnih objekata i popratnih sadržaja. Jedan od većih projekata je projekt „Rekonstrukcije dvoraca Pejačević – Velikog i Malog“, čija je vrijednost oko 99,9 milijuna kuna, a sufinancirala ga je Europska unija iz Fonda za regionalni razvoj i to s 85 posto ukupno prihvatljivih troškova. Nositelj projekta je Grad Našice dok su partneri našička Gradska knjižnica, Zavičajni muzej, Turistička zajednica i Razvojna agencija NARA d.o.o. za lokalni razvoj i poslovne usluge. Prema planu, razvojem i provedbom projekta unaprijedit će se postojeći turistički proizvod, odnosno, predstavljanje Našica kao turističke destinacije čija se turistička ponuda temelji na bogatoj kulturnoj i glazbenoj povijesti. Opći cilj integriranog programa je doprinijeti društveno-gospodarskom održivom razvoju područja Grada Našica. Tako se u sklopu projekta obnavljaju spomenuti dvorci s pripadajućom infrastrukturom, grobljanska kapela obitelji Pejačević te Gregorova vila.

Osim ulaganja u kulturnu baštinu i lokalne infrastrukture, projektom će biti obuhvaćene i komponente ulaganja u znanost i edukaciju kroz uređenje izložbenih prostora te ulaganje u slobodno vrijeme i rekreaciju ulaganjem u hortikulturno uređenje dvorišta Velikog dvorca Pejačević te grobljanske kapele Pejačević, kao i ulaganje u promociju i vidljivost.

Projekt prirodne baštine „Parkovni biseri Slavonije“ uključuje izgradnju sadržaja za posjetitelje Parka kraj dvorca, izgradnju edukativno-tematske staze, izgradnju posjetiteljskog centra i pripadajuće pergole, rekonstrukciju i uređenje sportskih igrališta u Parku, rekonstrukciju nerazvrstane ceste s parkiralištem i biciklističko-pješačkom stazom, izvođenje bioloških radova na obnovi i dopuni dendroflore u Našicama, hologram Dore Pejačević, web stranicu projekta, opremanje informacijskog centra turističke infrastrukture i turističkih sadržaja u parkovima Našica i Valpova te isporuku turističke aplikacije Našice-Valpovo. Vrijednost navedene investicije je 14,3 milijuna kuna.

Grad Našice također svake godine, putem javnih natječaja i poziva, odvaja određena sredstva za udruge i institucije u kulturi, odnosno njihove aktivnosti kojima se promovira kulturni, društveni i umjetnički život grada. U 2021. godini u te je svrhe izdvojeno 917,6 tisuća kuna.

Ova godina je u znaku obilježavanja 100. godišnjice skladateljičine smrti, a u što će se svojim programima uključiti mnoge našičke udruge i ustanove, kao i Grad Našice. Početkom godine tzv. živim slikama iz Dorinog života članovi HKD Lisinski sudjelovali su u manifestaciji Večer vina u našičkom perivoju, a krajem siječnja Zavičajni muzej Našice započeo je s objavljivanjem kratkih, ali vrlo informativnih i zanimljivih podataka iz skladateljičinog života pod naslovom Crtice iz života Dore Pejačević, koje će se objavljivati jednom tjedno do kraja godine. U veljači je, u Hotelu Park Panolija te u organizaciji Osnovne glazbene škole Kontesa Dora i Kulturnog centra Osijek, održan koncert renomirane pijanistice Lane Genc . Tim je sadržajem započeo ovogodišnji XXIX. Memorijal Dore Pejačević u Našicama, a u okviru manifestacije kroz cijelu će se godinu organizirati niz sadržaja poput koncerata, kvizova znanja za učenike, kazališno-glazbenih sadržaja i sl.

U organiziranju ovih događanja, kako napominju iz našičke Gradske uprave, očekuje se suradnja osnovnih škola, srednje i glazbene škole, Gradske knjižnice, Zavičajnog muzeja, Ogranka Matice hrvatske, Udruge za hrvatsku povjesnicu, Turističke zajednice te ostalih ustanova i udruga. Tijekom godine organizirat će se još sadržaja kojima će se, napominju, nadopuniti ovaj osnovni plan Memorijala, o čemu će publika biti na vrijeme obaviještena.

„Grad Našice je povijesno, tradicionalno, ali i kulturno središte koje ove godine slavi 794. rođendan. U zadnjih nekoliko godina velika su sredstva uložena u kulturnu baštinu, gdje simbolično ove godine obilježavamo 100. obljetnicu Dore Pejačević, prve hrvatske i druge europske skladateljice. Na njenim prepoznatljivim djelima želimo stvarati i pričati kulturnu, ali i turističku priču našeg mjesta. Značenje i doprinos naše najpoznatije Našičanke uistinu je velik i to ne samo na državnom i europskom nivou, nego i na svjetskom, što potvrđuje interes za njenim likom i djelom iz svih krajeva svijeta“ – rekao nam je gradonačelnik Krešimir Kašuba. (V.H.)