Grad Nin, koji se prošle godine prvi put našao u finalu našeg Izbora za najbolji grad u kategoriji „Najveći napredak“ sada je i među deset najbolje rangiranih gradova po broju rođenih na tisuću stanovnika, kako je to pokazala naša nedavno provedena analiza podataka Hrvatskog zavoda za statistiku.

Gradska uprava Nina za plasman među gradove s najvećim napretkom izborila se zahvaljujući povećanju zaposlenosti, povećanju proračunskog izdvajanja za rodiljske naknade i opreme za novorođenčad,  kao i proračunskih transfera za zaštitu okoliša i sport. Značajno su poboljšali i indeks kretanja stanovništva koji je i jedan od kriterija kategorije kvalitete života.

Grad Nin, na čelu s gradonačelnikom Emilom Ćurkom,  provodi brojne demografske mjere pa su tako 2005. godine uvedene potpore za novorođenčad koje su tada za prvo, drugo i treće dijete iznosile 1500 kuna, a nakon što su povećane iznose za prvo dijete 331 euro, za drugo 663, a za treće i svako sljedeće 1327 eura.

U Ninu su usluge vrtića i jaslica besplatne za treće i svako sljedeće dijete u obitelji, a roditeljima školaraca pomaže se, između ostalog, sufinanciranjem prijevoza učenika srednjih škola u iznosu od 10 posto cijene prijevozne karte. Učenicima se također dodjeljuju i stipendije prema kriterijima uspjeha i nadarenosti, a srednjoškolci mogu računati na iznos od 80 eura mjesečno. Prema istom kriteriju stipendije dobivaju i studenti, međutim njima se isplaćuje 110 eura mjesečno.

Grad Nin brine i za svoje starije građane te se provodi program „Pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama“, a sufinancira se i dodatni tim hitne medicinske pomoći za vrijeme turističke sezone. (V.H.)