Grad Novska tijekom posljednjih šest godina, a kako su pokazale i naše analize na temelju izvršenja proračuna, istaknuo se kao jedan od onih koji najviše pomažu svojim poduzetnicima i obrtnicima. Samo za poduzetnike-početnike u razdoblju od 2018. do 2023. godine izdvojeno je preko 850 tisuća eura..

Novska, gradić u Sisačko-moslavačkoj županiji, koji je danas najpoznatiji po iznimnim uspjesima na području videoigara te je meka mnogim mladim gamerima koji se uspinju na dinamičnoj ljestvici IT industrije, svoje gospodarstvo nekada je temeljio na drvnoj, tekstilnoj i metaloprerađivačkoj industriji. Iako je gaming visoko na listi prioriteta te se u tom sektoru planiraju i pokreću strateški projekti (o kojima smo više puta pisali), Grad Novska jedan je i od gradova koji najviše izdvajaju za poticanje i pomoć svim svojim obrtnicima i poduzetnicima. Da su poticajne mjere mudro usmjerene te uspješno provedene najbolje potvrđuju brojke; naime, kako ističu iz Gradske uprave, obrtništvo se nakon dulje vremena može uspoređivati s najboljim godinama obrtništva u Novskoj. Navode kako je preko 350 obrtnika u malom gradu poput njihovog impozantan rezultat. Ovome dodaju i podatak kako se u razdoblju od 2016. do 2017. prosječno dodjeljivalo 20 potpora godišnje, a od 2018. do 2020. prosjek se popeo na više od 90 potpora, što je rezultiralo s preko 250 novih radnih mjesta.

Upravo je Grad Novska 2018. prvi u Hrvatskoj krenuo s poticanjem samozapošljavanja kako bi dao „vjetar u jedra“ lokalnim poduzetnicima i obrtnicima. Lani im je dodijelio ukupno 56 potpora za što je izdvojeno nešto više od 62 tisuće eura te je otvoreno 12 novih radnih mjesta. I ove godine u proračunu su osigurana sredstva za potpore poduzetništvu odnosno 55 tisuća eura za samozapošljavanje te oko 53 tisuće eura za poticanje postojećih poduzetnika. Već tri godine Grad sufinancira svako novo zapošljavanje pod uvjetom da novozaposlena osoba ostane kod poduzetnika minimalno jednu godinu i da poduzetnik nije smanjivao broj zaposlenih unutar 12 mjeseci od objave poziva. U razdoblju od 2021. do 2023. poticajne mjere dobili su poduzetnici i obrtnici koji su otvorili blizu 70 novih radnih mjesta.

U Novskoj je trenutno na snazi pet poticajnih mjera usmjerenih gospodarskom sektoru; Mjera 1 namijenjena je očuvanju i razvoju tradicijskih i deficitarnih obrtničkih zanimanja, Mjera 2 odnosi se na potpore za razvoj poduzetnika početnika, podmjera 2.1 na poduzetnike-početnike s ostvarenom potporom HZZ-a, podmjera 2.2 dodjeljuje se poduzetnicima-početnicima s ostvarenom potporom HZZ u sektoru gaming industrije dok je podmjera 2.3 usmjerena poduzetnicima-početnicima iz programa „Biram Novsku“. Nadalje, Mjera 3 namijenjena je općenito poduzetnicima, odnosno, podmjera 3.1. služi poticanju razvoja postojećih poduzetnika, a visina potpore vezana je uz nova zapošljavanja radnika dok se  podmjera 3.2 tiče sufinanciranja novog zapošljavanja, a visina potpore ovisi o stručnoj spremi novozaposlenog. Mjerom 4. potiče se jačanje poduzetničkih kompetencija i konkurentnosi na tržištu, a Mjera 5 namijenjena je osnaživanju konkurentnog turizma kroz davanje potpora za novoregistirane turističke ležajeve.

U razdoblju od 2018. do 2023. mjera za koju je Grad Novska najviše izdvojio namijenjena je podupiranju poduzetnika-početnika. Riječ je o iznosu od 854,8 tisuća eura. Kroz nju poduzetnici-početnici (s ostvarenom potporom HZZ-a) mogu dobiti do 2.654.46 eura, a isto toliko i poduzetnici-početnici iz programa „Biram Novsku“ dok poduzetnici-početnici (s ostvarenom potporom HZZ-a) u sektoru gaming industrije mogu ostvariti do 5.972,53 eura. Napomenimo kako je potpora za gamere uvedena i primjenjuje se od 2019. godine.

Naime, kada je Hrvatski zavod za zapošljavanje osmislio mjere za samozapošljavanje, Grad Novska odlučio je vlastitim proračunskim sredstvima pomoći poduzetnicima početnicima kako bi svoju poduzetničku ideju pokrenuli u Novskoj te, ukoliko to već nisu, postanu njeni stanovnici. Iz Grada napominju kako je HZZ za poduzetnike početnike od 2018. do 2023. izdvojio 860,112.00 eura, a za poduzetnike – početnike gamere od 2019. do 2023. 645.883,51 eura (pojašnjavaju kako se ti podaci odnose isključivo na one poduzetnike koji su se javili na navedene mjere Grada Novske te su priložili ugovore s HZZ-om iz kojih je vidljiv iznos potpore HZZ-a te se pretpostavlja da je iznos koji je Zavod usmjerio na  području Novske ukupno znatno veći).

Nakon sredstava za poduzetnike-početnike, najveći iznos Grad je kroz poticajne mjere izdvojio za  postojeće poduzetnike, ukupno 117 tisuća eura u razdoblju od 2018. do 2023  godine. Za poticanje razvoja postojećih poduzetnika čija je svrha stvaranje uvjeta za veći broj održivih poslovnih pothvata iznos potpore je do 50 posto vrijednosti ulaganja za proizvodne djelatnosti, a najviše do 1.327,23 eura, odnosno, 3.981,68 eura ukoliko se nabavlja nova i visokovrijedna oprema, koja rezultira novim zapošljavanjem. Osigurava se i potpora do 30 posto vrijednosti ulaganja za ostale djelatnosti, a najviše do 929,06 eura, odnosno, 2.654,46 eura (ukoliko se nabavlja visokovrijedna i nova oprema, koja rezultira novim zapošljavanjem).

Grad postojećim poduzetnicima odnosno obrtnicima nudi i mjeru namijenjenu očuvanju i razvoju tradicijskih i deficitarnih obrtničkih zanimanja pri čemu je moguće ostvariti do 1.327,23 eura, a od 2018. do 2023. godine za to je izdvojeno 30 tisuća eura.

Od 2021. godine provodi se i mjera namijenjena poticanju konkurentnog turizma te se za ulaganje u povećanje smještajnih kapaciteta, odnosno, novoregistirane turističke ležajeve daju potpore od 663,61 eura do maksimalnog iznosa od 2.654,46 eura za što je dosad Grad Novska izdvojio 6.636,00 eura.

Već 15 godina novljanskim poduzetnicima i obrtnicima pruža se i potpora jačanju kompetencija i konkurentnosti na tržištu te se nastoje unaprijediti  znanja i vještine nužne za održavanje i razvoj poslovanja kao i konkurentnost na tržištu kroz uvođenje različitih certifikata. Iznos potpore je do 50 posto troškova, a najviše 663,61 euro po javnom pozivu. Tijekom razdoblja od 2018. do 2023. Grad je za ovu  mjeru izdvojio 4.266,00 eura.

Na kraju spomenimo kako je prošle godine upravo novljanskoj obiteljskoj drvoprerađivačkoj tvrtki iz Brestače, koja posluje više od 30 godina i zapošljava 220 radnika, pripala nagrada „Zlatna kuna“. (V.H.)