Grad Obrovac, u Zadarskoj županiji, i ove godine zauzima visoko mjesto u samom vrhu poretka naše analize o izdvajanjima za stipendije kada je u pitanju studentska populacija. Plasiran je tako na 6. poziciju stipendijskih studentskih izdvajanja po glavi stanovnika – 15.78 eura ‘per capita’, a poziciju u Top 10 – u konkurenciji sedamdesetak promatranih hrvatskih gradova čijim smo podacima raspolagali za 2023./24- zauzima i 7. mjestom prema visini maksimalnog iznosa stipendija za studente i studentice – 212 eura. U istim kategorijama u vrhu se – među 10 najboljih – nalazio i lani, što potvrđuje kontinuitet koji u potpori svojim ‘studošima’ ima Obrovac…

U proračunu za 2024. osigurao je za studentske stipendije čak 54.500 eura. Pravo na stipendiju Grada imaju svi redovni studenti s područja Obrovca, koji su redovno upisali tekuću godinu studija, a koji nemaju druge stipendije u RH. Po tom kriteriju, pravo na stipendiju u ovoj akademskoj godini, ima 29 studentica i studenata. Mjesečni iznos stipendije kreće se od 79,63 do 212,36 eura, ovisno o prosjeku ocjena iz prethodne godine studija.

Uz mjesečni iznos stipendije studenti i studentice dobivaju i dodatnu nagradu čiji ukupni iznos se podijeli na 9 mjeseci i koja ovisi o akademskom uspjehu- najbolji studenti, oni s prosjekom od 4,5 do 5 dobivaju nagradu od  1.194,51 eura pa im mjesečni iznos stipendije i nagrade iznosi 212,36 eura. Studenti koji se upisuju na 1. godinu studija, a pritom u završnom razredu srednje škole su imali prosjek ocjena 4,5 i više dobivaju nagradu od 424,71 eura i  mjesečni im iznos  stipendije i nagrade iznosi 126,82 eura. Studentima 2. godine i viših godina studija, koji su u prethodnoj godini studija ostvarili prosjek ocjena  3,5 do 3,9  dodatna nagrada iznosi 212,36 eura pa mjesečni iznos  stipendije i nagrade iznosi 103,23 eura. Nagrada za studente s prosjekom   4,0 do 4,4 iznosi 424,71 eura, a mjesečni iznos stipendije i nagrade iznosi 126,82 eura.

Uostalom, u Obrovcu su i inače posebno aktivni u provođenju demografskih mjera. Uz Belišće, Umag, Vrliku i Sinj, jedini su osigurali besplatni vrtić za svu djecu i tako u tom materijalno nezanemarivom segmentu mlade roditelje rasteretili bitne financijske brige i tereta. Uostalom, iz Proračuna su u 2022. za predškolsku djelatnost izdvojili oko 10 posto udjela. U nizu mjera su i jednokratna novčana pomoć za novorođenu djecu, jednokratne novčane pomoći obiteljima u potrebi, a roditeljima za svako novorođeno dijete, ne bitno koje je po redu u obitelji, kao novčanu naknadu isplaćuju 663 eura. DV Obrovac  godinama poboljšava brojku polaznika i trenutno broji 77 mališana. Dodajmo kako je prošle godine, upravo po izboru našeg portala Gradonačelnik.hr, zasluženo proglašen i za Najljepši vrtić u RH u kategoriji malih gradova.

Isto tako, brinu i za svoje školarce pa tako dijele nagrade najboljim učenicima osnovne i srednje škole, odlikašicama i odlikašima pojedinačno po 135 eura, pomažu u financiranju udžbenike za učenike Srednje škole Obrovac,  osnovcima sufinanciraju prehranu i 50 posto radnih bilježnica.

Obrovac prema statističkim podacima iz popisa stanovništva broji desetak posto stanovništva manje nego prije 10 godina, a to su u Gradu Obrovcu – ističu nerijetko gradonačelnik Ante Župan i ekipa – prihvatili kao dodatan izazov i motiv više kako bi konkretnim koracima, učinkovitim mjerama, programima i projektima značajno poboljšali kvalitetu života i zadržali, pa i privukli, stanovništvo, naročito mlađih generacije sugrađana…
Kako su to pokazale naše proračunske analize hrvatskih gradova postavljenoj zadaći pristupili su ozbiljno- i kako pokazuju prikupljeni podaci – u značajnoj mjeri,  a tako su primjerice svoje mjesto zaslužili među gradovima  koji su najčešće bili u Top 10 analiza provedenih u 2022. i 2023. za proračunska izdvajanja u 2021. (PL)