Nakon što je u protekle dvije godine Hrvatska iskoristila preko 318 milijuna bespovratnih EU kuna za unaprjeđenje rada vrtića – uvođenje druge smjene i produženog rada do 21 sata te dodatnih programa, Ministarstvo rada objavilo je prvu odluku o odobrenim sredstvima iz nastavka projekta.

Baš kao i u prvoj fazi, i u drugoj je predviđeni iznos sredstava 300 milijuna kuna, a prvom odlukom o financiranju odobreno je 45 projekata vrijednih 105,8 milijuna kuna.

Većina dobitnika prvog ‘kruga’ nastavka ovog projekta su sami vrtići, uglavnom iz Splita i Zagreba, te općine. Rekorder je i ovaj put vrtić Čarobni pianino iz Splita kojemu je odobreno 5,6 milijuna kuna. Čarobni pianino je, naime, u prvoj fazi projekta osigurao čak 14,7 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za unaprjeđenje svog rada – produžili su radno vrijeme, uveli nove programe, zaposlili i educirali odgojitelje, uveli posebne programe integracije djece s poteškoćama…

Među 45 projekata koji su prvi dobili sredstva iz ovog natječaja samo su dva koje su prijavili gradovi – Grad Gospić i Grad Lepoglava, i koji su ostvarili oko milijun kuna za poboljšanje rada svojih vrtića. Četiri su, pak, grada partneri svojim vrtićima – Grad Skradin, Grad Split, Belišće i Knin.

U prvoj fazi ovog super popularnog projekta sredstva je osiguralo 19 gradova koji su za svoje vrtiće ukupno povukli nešto preko 144 milijuna kuna, te 35 vrtića koji su samostalno, ili u partnerstvu sa osnivačima, povukli oko 141 milijun kuna. Preostalih 33,5 milijuna kuna povukle su, pak, za svoje vrtiće općine.

Najuspješniji gradovi bili su Zadar sa povučenih 14,2 milijuna kuna i Dubrovnik sa 14 milijuna kuna. Grad Split je u suradnji sa svojim vrtićem Cvit Mediterana povukao 13,9 milijuna kuna, Bjelovar 13,8 milijuna, Solin 13,5 milijuna a Mursko  Središće 13,1 milijun kuna.

U top 10 najuspješnijih gradova ovoga projekta su još Grad Prelog, Karlovac, Metković i Vrgorac.

Što se tiče sredstava koje su osigurali sami vrtići, najuspješniji su se pokazali oni splitski. Samo dva vrtića – Čarobni pianino i Radost, povukla su preko 28 milijuna kuna. (M.P.D.)