Ogulin se u našoj nedavnoj analizi našao u Top 10 gradova po porastu broja (+5, ili ‘plus’ 166,67 posto) upisanih doktorandica i doktoranada u akademskoj 2022./23. (8) za koju imamo posljhednje službene podatke DZS-a u odnosu na broj upisanih (3) godinu ranije u 2021./22.

Grad Ogulin vodi brigu o djeci i mladima, o njihovom obrazovanju, već od rane predškolske dobi kroz osnovno i srednjoškolsko obrazovanje pa sve do fakultetske izobrazbe, a za odrasle putem Pučkog otvorenog učilišta provodi brojne programe cjeloživotnog obrazovanja.

Tako je Gradska ustanova POU Ogulin je u 2023. godini provodila 74 programa obrazovanja za odrasle, u suradnji sa Društvom pedagoga tehničke kulture Ogulin kroz STEM projekte radi na jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva, povećanju uključivosti građana, posebno djece i mladih te popularizaciji STEM-a kroz edukacije, kao i provedbom radionica i organiziranjem različitih događaja.

-Što se predškolskog odgoja i obrazovanja tiče kontinuirano radimo na tome da svim mališanima osiguramo mjesto u vrtiću po uvjetima kako diktiraju pedagoški standardi, pa i više od toga. Zbog toga smo prije 5 godina dogradili vrtić, a prije 3 godine izgradili dodatnu zgradu dječjeg vrtića. Trenutno vrtić pohađa 303 djece, još uvijek je 40 mališana ostalo neupisano, zbog čega smo pokrenuli projekt izgradnje još jedne zgrade vrtića čime bi osigurali kapacitet za prijem svih mališana vrtićkog uzrasta. Projekt je prijavljen za sufinanciranje iz fondova Europske unije, sredstva su odobrena i u tijeku je postupak javne nabave za odabir izvođača- napominju iz Grada.

Za svu djecu u osnovnim školama Grad Ogulin osigurava besplatne radne bilježnice i financira produženi boravak. Za učenike i studente isplaćuje se ukupno 50 stipendija i to po osnovi darovitosti, po osnovi zanimanja iz STEM područja, deficitarnosti i slabijeg socijalnog stanja. Mjesečni iznos stipendije iznosi 100 eura za učenike i 150 eura studentima. Grad naposljetku i najbolje maturante, učenike generacije, na kraju srednjoškolskog obrazovanja nagrađuje prijenosnim računalima.

Također, Grad Ogulin je na EU fondove prijavio projekt „Interpretacijski centar kulture i znanosti Ogulin“ kojim bi se na inovativan način povezali znanost i kultura kroz STEM intepretaciju, a – kako nas upoznaju iz Grada – u tijeku je evaluacija projekta.

-Sve ovo je u cilju da se od najmlađe dobi kod djece do onih starijih probudi interes i želja za učenjem, za stjecanjem znanja, jer obrazovani mladi ljudi su potencijal i temelj na kojem se gradi uspješno društvo, a želja nam je da svim svojim aktivnostima i radom u našem gradu zadržimo naše mlade i obrazovane ljude- ističe nam Dalibor Domitrović, gradonačelnik Ogulina. (P.Livajić)