Opatija je najbolji srednji grad za gospodarstvo u RH! Hrvatska kraljica turizma, ponosi se ove godine i titulom vladarice na ekonomskom polju, a „krunom“ se „okitila“ prošlog vikenda upravo u Opatiji na svečanom proglašenju i uručenju nagrada pobjednicima tradicionalnog izbora za Najbolji grad koji su pet put zaredom zajedno proveli naš portal Gradonačelnik.hr i Hanza Media. Opatija se ove godine našla u velikoj završnici čak dvije kategorije izbora, osim u Gospodarstvu čiju je čiju je laskavu titulu na koncu i ponijela također  i -. u Kvaliteti života… Nagrada je dodijeljena u sklopu Dana regionalnoga razvoja i EU fondova, uz sudjelovanje premijera Andreja Plenkovića.

Utrku za naslov najboljeg srednjeg grada za gospodarstvo Opatija je temeljila i slavodobitno završila s prosječnim dohotkom po stanovniku od 39.279 kuna, dostignutom zaposlenošću od 388,39 zaposlenih na svakih tisuću stanovnika, ali i pokrivenošću ukupnih rashoda i izdataka prihodima i primicima od 108.67 posto, a osim u potonjim pokazateljima, Opatija je unutar Top 5 srednje velikih gradova i bruto plaćom po zaposlenom u kategoriji od 106.799.13 kuna. U Top 10 se nalazi prema udjelu subvencija u proračunu u kategoriji srednjih gradova (1,86 posto proračuna).

Rangiranje gradova u „ekonomskoj“ kategoriji, odvijalo se tako da su se dobiveni pokazatelji indeksirali prema metodologiji Vladine Uredbe o indeksu razvijenosti, kako bi se i tu dobila što objektivnija slika o dostignućima gradova. U izboru najboljih gradova u kategoriji gospodarstvo tako su, primjerice, analizirani i uspoređeni pokazatelji – od prosječnog dohotka, stope siromaštva, nezaposlenosti, zaposlenosti, indeksa nezaduženosti, bruto plaća, izdvajanja samih gradova za gospodarstvo i potporu gospodarstvenicima.

 Čitav niz je mjera, programa i projekata koji su doprinijeli svrstavanju Grada Opatije u sam vrh prestižne kategorije izbora. Unatoč ukidanju prireza u travnju 2021. godine gradski porezni prihodi su porasli, što između ostalog govori i da je u Opatiji nezaposlenost niska i da gospodarski subjekti stabilno posluju. Poticaji za zapošljavanje, poduzetništvo i poljoprivredu ove su godine iznosili 3 milijuna kuna.

Ukupna kapitalna ulaganja i ulaganja u komunalnu infrastrukturu, kao temelju za kvalitetan razvoj lokalnog gospodarstva,  u 2023. godini planiraju se u iznosu od 6,8 milijuna eura (51,2 milijuna kuna), što se planira financirati iz EU fondova, kreditnog zaduženje te iz prihoda od prodaje imovine kojoj se namjerava pristupati maksimalno racionalno, tj. planiraju prodaju isključivo imovine koja nije vezana uz funkcioniranje Grada i zadovoljavanje javnih potreba. Ukoliko tijekom godine bude ostvaren višak ostalih prihoda, smanjivat će se planirani prihodi od prodaje imovine prilikom rebalansa.

Grad planira osigurati i kapitalna sredstva za pomoć Županijskoj lučkoj upravi Opatija-Lovran-Mošćenička Draga za izradu projekata luka Ika, Opatija i Volosko. Naime, iako ŽLU nije proračunski korisnik, ovi su projekti iznimno važni za razvoj grada. Obzirom na mali financijski kapacitet Lučke uprave i najavu otvaranja EU natječaja na koje će se po prvi put moći aplicirati i s projektima za uređenje obalnih luka cilj je da se uz Županiju i resorno Ministarstvo financijski intervenira kako bi se pripremila projektna i ostala natječajna dokumentacija za bespovratna EU sredstva. U financiranju većeg broja strateških projekata Grad Opatija će se osloniti baš na korištenje bespovratnih EU sredstava i nacionalnih fondova.

Nadalje, nastavljaju s potporama gospodarstvu kroz razne oblike poticaja razvoja poduzetništva za što su Proračunom za 2023. osigurali 385 tisuća eura (2,9 milijuna kuna). Planiran je nastavak rada start up inkubatora Hubbazia u kojemu su polučeni vrlo dobri rezultati. Neki od polaznika koji su prošli ciklus edukacije uspješno su se otisnuli u poduzetničke vode i Hubbazia postaje važan segment razvoja poduzetništva u Opatiji, a istovremeno i centar okupljanja i razmjena ideja za mlade sa šireg i ne samo gradskog područja.

Projekt HUBBAZIA – Centar za inovacije u turizmu sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupna vrijednost projekta iznosi 2.5 milijuna kuna od čega EU sufinancira s 1.9 milijuna kuna. Riječ je o projektu Grada Opatije, prvom takve vrste u RH. Projektom su obuhvaćena dva temeljna cilja: 1. adaptacija i moderno opremanje prostora suterena Vile Antonio u svrhu aktivnosti projekta i širenja ponude za mlade, nezaposlene, kreativce, studente… 2. organizacija edukacija za poduzetnike početnike koji žele razvijati svoje poslovne ideje, u cilju jačanja poduzetništva.

Program inkubacije poduzetničkih ideja u turizmu provodi se u suradnji sa Visokom poslovnom školom PAR. Glavni cilj projekta je osnažiti razvoj poduzetništva te dodatno jačati kompetencije i vještine poduzetnika putem raznih edukacija i radionica. Posljedično, namjera je povećati zapošljavanje, otvoriti nova radna mjesta, jačati konkurenciju i stvarati novu poduzetničku snagu. Sve radionice i edukacije su besplatne, čak je osiguran i potrošni materijal i pribor. Ulazi na sva događanja u sklopu projekta su besplatni i otvoreni za javnost, a korištenje prostora za korisnike je također bez naknade, uz predavanja i radionice, u projektu je moguće sudjelovati i u dane otvorenih vrata kada svi zainteresirani mogu doći do besplatnih poslovnih savjeta ukoliko imaju ili tek želite otvoriti mala ili srednja poduzeća.

U Vili Antonio nedavno su prezentirane poduzetničke ideje proizašle iz opatijskog poduzetničkog inkubatora. Posebno je zanimljivo kako su svih šest poduzetničkih ideja kreirale žene iz Opatije, a neke su već otvorile svoje tvrtke i uspješno započele svoj poduzetnički put na području grada.

Opatija je lani, inače, na 1.000 stanovnika otvorila 7,88 tvrtki, što ju svrstava u top deset gradova, pokazala je naša analiza o vodećim gradovima po broju otvorenih tvrtki u 2021., napravljena iz podataka dostavljenih iz Ministarstva pravosuđa i uprave RH. Kroz niz mjera opatijskim poduzetnicima pomaže i Grad, pa tako poduzetnici mogu godišnje ostvariti do 50 tisuća kuna potpora.

Grad Opatija u  nizu mjera za poduzetnike i ove je godine ponajprije nastavlja s potporama za zapošljavanje, konkretno za svaku novozaposlenu osobu (s navršenih 30 godina) daju se jednokratni poticaji u iznosu od 10.000 kuna i 12 mjesečnih poticaja u visini od 20 posto bruto plaće, a mjesečno najviše do 2.500 kuna. Isto tako, za svaku novozaposlenu osobu do navršenih 30 godina u opcijama su jednokratni poticaj u iznosu od 11.000 kuna i 12 mjesečnih poticaja u visini od 25 posto bruto plaće, a najviše do 3.000 kuna mjesečno, te za svaku novozaposlenu osobu s invaliditetom: jednokratni poticaj u iznosu od 15.000 kuna i 12 mjesečnih poticaja u visini do 30 posto bruto plaće, a mjesečno najviše do 4.000 kuna.

Tu su i potpore za početak obavljanja registrirane djelatnosti u svrhu samozapošljavanja, za obavljanje djelatnosti u zaleđu i na području pojedinih mjesnih odbora, pa poticaji za troškove stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenika i obrtnika, za troškove digitalizacije poslovanja i digitalni marketing, za troškove prijave na natječaje za bespovratna EU sredstva iz fondova EU ili nacionalnih fondova, za troškove nabave i ugradnje opreme i strojeva te zamjene postojeće opreme i strojeva te za subvenciju za kamate na kredite po programima koje raspisuje PGŽ ili nadležna ministarstva po programima s HBOR-om ili zaključenim s poslovnom bankom, kao i za kamate na kredite za financiranje projekata za koja su odobrena bespovratna sredstva iz fondova EU ili nacionalnih fondova. Opatijski poduzetnici mogu, tako, godišnje ostvariti do 50 tisuća kuna potpora.

Grad Opatija subvencionira trošak redovne kamate u visini od maksimalno 2  postotna poena za cijelo vrijeme trajanja ugovora o kreditu, pod uvjetom da su sredstva za tu namjenu osigurana u Proračunu, do maksimalnog iznosa od 20.000 kuna na godišnjoj razini. Ukupan iznos poticaja s osnove kamate na kredite može iznositi najviše do 100.000 kuna u 2022. godini.

Turizam je No1, za različite manifestacije koje Grad organizira odnosno sufinancira, iz Proračuna će u 2023. osigurati 566 tisuća eura (4 milijuna 265 tisuća kuna), što je važno za kvalitetu društvenog života Opatijaca i ponudu koja se nudi turistima.

Nakon 5 godina kada je također bila nominirana za titulu u Kvaliteti života, Grad Opatija novu kandidaturu je zaslužio uvrštenjem u Top 5 na više parametara – po izdvajanjima za zaštitu okoliša u proračunu u kategoriji srednjih gradova (11,2 posto proračuna), po iznosu stipendija i školarina po stanovniku u kategoriji srednjih gradova (75,05 kuna po stanovniku), po prosječnom broju zaposlenih na svakih 1.000 stanovnika  u kategoriji srednjih gradova (388,39 zaposlenih na 1.000 stanovnika) i po prosječnom dohotku po stanovniku u kategoriji srednjih gradova (39.279 kuna po stanovniku), kao i ulaskom u Top 10 po udjelu subvencija u proračunu, naravno  u kategoriji srednjih gradova (1,86 posto proračuna).

U ocjenjivanju i rangiranju gradova za nagradu kvalitete života, podsjetimo, analizirali su se gospodarski, demografski, zdravstveni, komunalni, obrazovni, razvojni i drugi parametri kako bi se dobila kompletna slika o tome kakav je život građana u njihovim sredinama. Ukupno se, na taj način, razmatralo 29 pokazatelja kvalitete života, među inim prosječni dohodak po stanovniku, zaduženost grada i stopa prireza, proračunske udjele subvencija za javni prijevoz i zaštitu okoliša, kao i izdvajanja za sport i kulturu iz proračuna.

-Radimo na pripremi brojnih projekata, a da bismo u tome bili još uspješniji novim ustrojem gradske uprave formirati smo Upravni odjel za strateški razvoj, europske fondove i gospodarstvo. Najveći dio našeg plana razvoja usmjeren je upravo razvoju digitalnih i zelenih tehnologija te na ovom području vidimo veliku priliku za daljnji rast. Među najvažnijim projektima koji su u provedbi je izgradnja gradskog bazena u neposrednoj blizini Sportske dvorane Marino Cvetković, čime ćemo dobiti pravi gradski sportski centar. Pred nama je i uređenje nogometnog stadiona te pomoćnog stadiona za treninge NK Opatija. Posebno nam je važan jednolik razvoj zaleđa Opatije i dobra prometna povezanost svih naselja čemu će doprinijeti izgradnja ceste koja spaja budući puni profil autoceste A8, s Lovranom, preko Dobreća. Obzirom da godinu i pol dana intenzivno i aktivno radimo na uvođenju i izmjenama brojnih mjera koje se neposredno odnose na naše građane, drago mi je čuti da se rezultati toga vide i na nacionalnoj razini. Konkurencija u kategoriji srednje velikih gradova je bila jaka, a naš je cilj da Opatija, po pitanju gospodarstva i kvalitete života, ostane lider na državnoj razni – ustvrdio je gradonačelnik Fernando Kirigin i komentirao plasman Opatije u  izbor Naj-Grada. (Pero Livajić)