Grad Opatija u Top 10 je gradova po izdvajanjima za kulturu, pokazala je naša nedavna analiza proračunskih izdvajanja gradova u 2022.  Tijekom prošle godine iz gradskog je proračuna Grada izdvojeno 843.338 tisuća kuna za Javne potrebe u kulturi i  još 552.410 kuna za održavanje kulturnih manifestacija.

Uz redovne potpore i programe gradskim ustanovama, Festivalu Opatija i Gradskoj knjižnici i čitaonici „Viktor Car Emin“ održano je i nekoliko važnih kulturnih manifestacija. Početkom travnja priređen je 14. Festival kamelija u organizaciji Udruge ljubitelja kamelija Opatije s popularnom izložbom kamelija u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer, i Etno zbirka, smještena u staroj jezgri Veprinca, pokraj lože i gradskih vrata, ponovo je otvorila svoja vrata javnosti. Rad Etno zbirke u ljetnim mjesecima organizira Kulturno društvo Leprinac, zahvaljujući kojem svi ljubitelji povijesti i etnologije, tradicije i starih običaja, mogu dobiti uvid u povijest ovog područja.

-U organizaciji Udruge Maškarani Klapski Maraton održano je popularno i uvijek dobro posjećeno, 13. izdanje manifestacije Maškarani klapski maraton, Vološćanske jazz večeri  u organizaciji Vedrana Ružića ponudile su nekoliko večeri vrhunskog jazza, a koncert je održan na vidikovcu Romano, preko puta crkve u Voloskom, Folklorni ansambl Zora sudjelovao je na međunarodnom festivalu u Ohridu, Makedonija. Priređene su i tradicionalne, prepoznatljive opatijske manifestacije Liburnicon – festival ljubitelja znanstvene fantastike i fantastike, Večer klapa va Leprince i plesna manifestacija “Naši tanci i stare užanci v Opatiji”- navode iz Grada.

Podsjetimo, kako će i ove zime Opatija odjenuti raskošno adventsko ruho i grad će ispuniti blagdanska čarolija.

Opatija Advent održat će se od 1. prosinca 2023. do 7. siječnja 2024. te stotinama tisuća lampica i predivnih dekoracija posjetiteljima pružiti bogatstvo doživljaja, zabave, mirisa i okusa kroz raznolik i atraktivan program koji će ispuniti svaki kutak grada. Šetnja parkom Angiolina posjetitelje će odvesti na bajkoviti put pod zvjezdanim nebom kroz šumu patuljaka i razigranih sobova uz blagdanske note glazbenih nastupa koji će se svake subote, nedjelje i praznicima održavati u glazbenom paviljonu. Ljetna pozornica i ove će godine odisati „Ledenom čarolijom“ uz najatraktivnije klizalište u regiji, s prigodnom gastronomskom ponudom i raznovrsnim glazbenim programima, koje će očarati i velike i male. Prostor Umjetničkog paviljona Juraj Šporer postat će „Winter Garden“ i blagdansku atmosferu začiniti okusima i mirisima prigodnih božićnih specijaliteta, glazbenim nastupima te radionicama, animacijama i predstavama u kojima će uživati oni najmlađi. Zabave i blagdanske atmosfere neće nedostajati ni na prostoru od hotela Savoy do Ville Madonna uz „Xmas Street Lungomare Advent“, a sve one koji sanjaju o „Božićnoj bajci“ pozivamo da posjete i Park prirode Učka.

Advent u Opatiji već je osvojio srca stotina tisuća posjetitelja što pokazuje i sve veći broj gostiju koji u Opatiju dolaze tijekom prosinca. Poznat i kao Najljepši Advent uz more, osvojio je i brojna prestižna priznanja, uvršten je među najbolje adventske programe u Europi s titulom „European Best Christmas Lights“, dok je Opatija proglašena jednom od najljepše uređenih adventskih destinacija.

Gradsko vijeće Opatije prošle je godine usvojilo Odluku o osnivanju Kulturnog vijeća Grada Opatije, a krajem godine objavljen je Javni poziv za predlaganje članova Kulturnog vijeća Grada koje je i konstituirano u 2023. tijekom koje je  naglasak stavljen na završetak radova na obnovi zgrade Ville Angioline, nulte točke nastanka opatijske turističke priče, u kojoj je danas smješten Hrvatski muzej turizma. S obzirom da iduće 2024. godine Opatija obilježava 180 godišnjicu turizma u tijeku su intenzivne pripreme za stvaranje novog postava muzeja i organizacija niza prigodnih manifestacija kojima će se obilježiti ova važna obljetnica, najavljuju nam nova kulturna događanja gradonačelnik Fero Kirigin i Gradska uprava.  (Pero Livajić)