Opatija je, kako je to pokazala naša analiza podataka  konsolidiranih izvještaja JLS-ova, među deset najbolje rangiranih gradova po izdvajanjima za predškolski odgoj u prošloj godini. S izdvojenih oko 3,5 tisuće kuna per capita smjestila se na drugu poziciju, a na tom je mjestu i prema trendu povećanja izdvojenih sredstava u odnosu na godinu ranije i to gledajuće apsolutne brojke (19,6 milijuna kuna), dok je prema trendu povećanja izdvojenih sredstava po postocima treća u Hrvatskoj (112,58 %).

Grad Opatija, kao osnivač Dječjeg vrtića Opatija, može se pohvaliti činjenicom da se u zadnjih nekoliko godina u vrtić upisuju sva djeca koja zadovolje propisane kriterije, odnosno, imaju navršenih godinu dana, roditelji su zaposleni, a prebivalište je u Opatiji.

Kako navode iz Gradske uprave, razlog tome su dostatni vrtićki kapaciteti u kojeg se svake godine ulaže. Trenutno se radi na realizaciji projekta otvaranja područnog vrtića u Poljanama za dvije jasličke skupine za koje je odobreno sufinanciranje iz NPOO u iznosu od 226 tisuća eura dok se ostatak investicije osigurava iz gradskog proračuna.

Tijekom ljeta 2022. godine, u nedostatku kapaciteta za jasličku djecu, dodatno su uložena sredstva te izvedeni radovi u prostoru novouređenog Društvenog doma „Janko Gržinić“ na Veprincu kako bi se prenamijenio i prilagodio potrebama rada Vrtića. Pored toga, u Veprincu je izgrađen i novi objekt dječjeg vrtića kojim je povećan kapacitet; riječ je projektu realiziranom 2021. godine, a investicija vrijedna oko milijun eura većim je dijelom financirana bespovratnim sredstvima kroz Program ruralnog razvoja RH. Time se, napominju iz Grada, nastojalo utjecati na poboljšanje uvjeta života stanovnika Veprinca i zadržavanje mladih obitelji u zaleđu.

Nadalje, početkom pedagoške 2018./2019. godine otvoren je novi objekt dječjeg vrtića u Opatiji za što su sredstva, odnosno, oko pet milijuna eura, u potpunosti osigurana iz gradskog proračuna. Radi se o reprezentativnom objektu na Punta Kolovi, smještenog na 3500 četvornih metara u pet šarenih kuća, s kapacitetom za 12 odgojno-obrazovnih skupina s 200 polaznika. Dječji vrtić ovim je objektom obogaćen uvođenjem vrtićke grupe sa smjenskim radom što je doprinijelo boljoj ravnoteži poslovnih i obiteljskih obveza  roditelja, osobito u gradu čiji se građani pretežno bave turističkom djelatnošću. Dječji vrtić ima i dodatnu mogućnost upisa u program za djecu pripadnika talijanske nacionalne manjine kao i programe ranog učenja talijanskog i engleskog jezika.

Sve ove investicije, naglašavaju iz Grada, imaju za cilj da niti jedno opatijsko dijete, koje ostvaruje uvjete za upis u vrtić, ne ostane neupisano kao i to da standard predškolskog odgoja bude na najvišoj razini te među vodećima u Hrvatskoj.

Rad vrtića kao jedinstvene ustanove odvija se u nekoliko zgrada, centralni objekt je u Opatiji, a područni u Lovranu, Voloskom, Ičićima i Veprincu u kojem je vrtić trenutno organiziran na dvije lokacije. Ukupan broj predškolaca kreće se oko 500.

Iz Gradskog proračuna 2022. za rad Dječjeg vrtića izdvojeno je 1,6 milijuna eura, a cijena boravka djece za roditelje se godinama nije mijenjala. Tako za cjelodnevni program ona iznosi 86,27 eura, a za poludnevni 38,49 eura, što je manje od 20 posto ekonomske cijene. Preostali iznos Grad osigurava iz vlastitog budžeta budući da ekonomska cijena smještaja u DV Opatija iznosi 444,09 eura za cjelodnevni, a 247,40 eura za poludnevni program.

Jedna od hvalevrijednih demografskih mjera je ta da roditelji plaćaju vrtić samo za prvo dijete dok je za drugo i svako sljedeće program potpuno besplatan. Za tu se mjeru iz gradskog proračuna lani izdvojila 161 tisuća eura. Trenutno oko 50 posto opatijske djece ima osiguran besplatan smještaj u vrtiću što je na državnoj razini, ističu, zavidan primjer olakšica koje lokalna samouprava nudi svojim građanima.

Osim financiranja rada Dječjeg vrtića, Grad izdvaja znatna sredstva za razne demografske mjere namijenjene mladim obiteljima kao i potpore i pomoći u segmentu predškolskog odgoja. Primjerice, za poticanje nataliteta dodjeljuju se potpore za novorođenčad pa tako za prvo dijete u obitelji roditeljima se isplaćuje 1.350,00 eura, za drugo 2.000,00, za treće 2.700,00 te za svako iduće dijete po 700 eura više. U analiziranoj godini iz opatijskog gradskog proračuna isplaćeno je 157 tisuća eura u te svrhe.

Grad Opatija svojim mališanima sufinancira i smještaj u drugim vrtićima kao i programe za djecu predškolske dobi, a iz socijalnog programa financira se besplatan boravak u dječjeg vrtiću za što je u proračunu lani izdvojeno osam tisuća eura. Na koncu, Grad sufinancira i rad društva „Naša djeca“ u iznosu od 53 tisuće eura, a koje tijekom godine provodi brojne programe usmjerene upravo prema djeci najmlađe dobi. (V.H.)