Naša nedavno provedena analiza podataka Državnog zavoda za statistiku pokazala je kako se i Opuzen nalazi među deset najbolje rangiranih gradova prema prirodnom prirastu. Na žalost, samo četiri grada u Hrvatskoj imaju pozitivan prirodni prirast, Opuzen nije među njima ali je zato među gradovima koji imaju najmanji negativan prirast – u prošloj godini u ovom je gradiću rođeno tek devet beba manje nego što je bilo umrlih, što Opuzen pozicionira kao sedmi najbolji grad kad je u pitanju demografska slika.

Riječ je o gradu koji je na našem zadnjem Izboru za najbolji grad ponio naslov pobjednika u kategoriji najvećeg napretka. Dugim riječima, Opuzen je grad koji je najviše podigao razinu kvalitete života svojim stanovnicima u usporedbi s prethodnom godinom. Pritom su se uzimali u obzir brojni indikatori poput ostvarene bolje pokrivenosti proračunskih rashoda i izdataka ukupnim prihodima i primicima, povećanja proračunskih udjela za izdvajanja u obrazovanje, socijalnu politiku i mlade, sport i kulturu, kao i povećanja broja obrtnika.

Demografskim mjerama kao što su naknade za rođene bebe (1000 kuna prvo dijete, 2000 kuna drugo dijete, 3000 kuna treće dijete, 5000 kuna četvrto itd) Grad Opuzen, pod vodstvom gradonačelnika Ivana Matage, nastoji svojim građanima pružiti podršku u porastu nataliteta. U nekoliko zadnjih godina Opuzen ima i te kakvog razloga za zadovoljstvo na tom planu  budući da bilježi “baby boom” i sve više djece u predškolskom obrazovanju te shodno tome i školskom obrazovanju.

Grad Opuzen u 2022/2023. akademskoj godini – isto kao i prošloj kada su tu brojku povećali s 12 – dijeli 16 mjesečnih stipendija po 800 kuna. Uz studentske stipendije, nova je gradska uprava uvela i stipendije za srednjoškolce, i to učenike prvog razreda srednje škole za deficitarna zanimanja. Na taj način žele djecu potaknuti  da ostanu i bave se agroturizmom, zanimanjem koje je usko vezano za opuzenski kraj. Od prošle godine sufinanciraju osnovnoškolcima i nabavku školskog pribora i materijala.

Također, Grad je i protekle godine svojim umirovljenicima s najnižim primanjima isplatio božićnice u iznosu od 300 kuna, s tim da su u 2021. proširili krug umirovljenika koji će ostvariti ovo pravo jer su povećali prag sa 1.700 na 2.000 kuna. Grad Opuzen  za popularni projekt ZAŽELI – Zajedno jači” povukao je maksimalan iznos prihvatljivih troškova – 437.000 HRK (57.999,87 EUR), uz nultu (0 posto) stopu vlastitog sufinanciranja. Kroz projekt su zaposlili devet dugotrajno nezaposlenih i teže zapošljivih žena s područja Opuzena, s navršenih 50 i više godina i završenim srednjoškolskim obrazovanjem, a svaka od njih je tijekom šest mjeseci brinula  o šest korisnika, odnosno, starih i nemoćnih osoba. (V.H.)