U 2021. godini Grad Orahovica, a kako je pokazala naša nedavna analiza podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna, uvrstio se među gradove koji su najviše izdvojili za zdravstvo iz svog budžeta.

Izdvojena sredstva usmjerena su za rad hitne službe te specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno, za dolazak urologa, internista i pedijatrice. Grad Orahovica planira još dodatno sufinancirati i rad ortopeda i oftalmologa kako bi se se svim građanima omogućilo kvalitetno obavljanje pregleda bez potrebe odlaska u bolnice.

U Centru za dijagnostiku i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti u Orahovici, započeo je s radom dentalni odjel, moderno opremljen te u potpunosti ukorak s novim svjetskim trendovima. U ordinacijama  trenutno svoju kliničku praksu obavljaju studenti završne 6. godine Fakulteta za dentalnu medicinu, a kasnije će u dvije smjene raditi oko 30 studenata kako bi se svim građanima osigurale stomatološke usluge, od osnovnog  pregleda do svih  dentalnih zahvata. Rad studenata zamišljen je kao pomoć i asistencija lokalnim stomatolozima.

Fakultet i Grad Orahovica suradnju nastavljaju i kroz razvijanje zdravstvenog turizma. Naime, Fakultetu su darovane nekretnine i čestica za potrebe nastavka projekta izgradnje Centra za prevenciju, dijagnostiku i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti te će kroz koju godinu Orahovica dobiti i specijalnu bolnicu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo je i upisalo u upisnik studijskih programa i program poslijediplomskog specijalističkog studija “Kardiopulmonalna rehabilitacija” te se od jeseni očekuje i upis dodatnog broja studenata na orahovački Fakultet.

“Ništa nije važnije od zdravlja, a upravo područje grada Orahovice pruža brojne mogućnosti zdravog života i mjesta gdje se ljudi mogu posvetiti svom zdravlju i oporavku. Kada se krajem ove godine svečano otvori Centar za rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti, naš grad će postati slavonski centar kardiovaskularne rehabilitacije. Grad Orahovica nastavit će i u budućnosti još više sredstava izdvajati za zdravstvo jer želim da Orahovica stvarno postane grad koji odiše zdravim životom” – rekao nam je gradonačelnik Saša Rister. (V.H.)