U posljednje četiri godine nismo propustili niti jednu jedinu priliku, a da se ne javimo na svaki natječaj koji je mogao donijeti boljitak Ozlju, niti smo odbili razmotriti bilo koji prijedlog naših sugrađana vezan uz napredak grada.

Kao i 2019. Ozalj je prošle godine bio prvak države po ulaganju u poljoprivredu, u posljednje tri godine proračun je povećan za 73 posto, a pokrenuti su projekti vrijedni oko 175 milijuna kuna. Drugi su hrvatski grad bez pesticida, vrtićku i školsku djecu nastoje hraniti isključivo proizvodima lokalnih OPG-ova i ponose se titulom Grada – prijatelja djece. Grade mrežu šetnica kojima će povezati sve atraktivne dijelove grada te sustavno obogaćuju turističku ponudu u čemu će im, nadaju se, pomoći i poznati holivudski glumac hrvatskih korijena, John Malkovich.

Gospođo Lipšinić, završavate svoj drugi mandat na čelu Grada Ozlja. Jeste li njime zadovoljni i u kojoj mjeri ste ostvarili sve ono planirano i obećavamo u razdoblju prije četiri godine? 

Mogu reći da sam jako zadovoljna ostvarenim rezultatima. Obećanja nisu bila ni približno tolika kolike su realizacije. Jedino nije do kraja realiziran projekt Poduzetničkog centra zbog svima nam poznatih okolnosti koje je sobom donijela pandemija, ali i to je u tijeku. Danas je Ozalj veliko gradilište u kojem se na svakom koraku završavaju, započinju s realizacijom ili su u visokoj fazi pripremljenosti novi projekti.

Što biste istaknuli kao najvažnije napravljeno za grad u ovom mandatu? Po čemu je Ozalj danas kvalitetniji grad za život nego što je bio prije četiri godine i gdje je ostvaren najveći napredak? 

Najvažniji projekt je onaj proširenja i rekonstrukcije Dječjeg vrtića „Zvončić“. Najvažniji je iz dva razloga; zato što je to najsnažnija demografska mjera našega Grada, kojom je svoj djeci osiguran smještaj bez liste čekanja i zato što je izgradnjom Dječjeg vrtića spriječeno da na tom mjestu nastane potpuno neprimjeren objekt prethodno planirane gradske toplane. Danas centar Ozlja, na sreću, krasi lijepi vrtić iz kojeg odzvanja radostan smijeh naših 200 mališana.

Vrtić se dugo gradio. Koliko je vrijedna ta investicija?  

Da, gradili smo ga tijekom dva mandata, ali to je proces koji smo morali proći i sretni smo što je konačno završen, a sama investicija vrijedna je 11 milijuna kuna. Povećan je broj zaposlenika vrtića, uredili smo okoliš, kad sve zazeleni bit će prekrasno.

Koje biste još projekte i mjere istaknuli kao ključne za razvoj grada i poboljšanje kvalitete života vaših sugrađana? 

Za ozaljsko gospodarstvo, kao bazu našeg postojanja, presudna su dva projekta. Na prvo mjesto stavljam izgradnju mosta na Kupi u Gornjem Pokuplju,  investiciju vrijednu preko 60 milijuna kuna koja povezuje ozaljske gospodarstvenike sa svijetom, bez ograničenja. Ništa manje važna nije ni cesta s pružnim prijelazom  ukupne vrijednosti 6,1 milijun kuna, koja je nakon više desetljeća direktno povezala zone malog i velikog poduzetništva te je time otvoren novi, slobodan prostor zone za buduće investitore. Ovaj projekt poseban je i po tome što je to prvi prijelaz preko pruge u Hrvatskoj, kojeg je izgradila jedinica lokalne samouprave te je njime izmješten teški teretni promet iz samog centra mjesta.

Budući se radi o najvećem mostu u Županiji kada  očekujete završetak radova? 

Službeni završetak očekuje se tijekom ožujka 2022., ali po svemu sudeći bit će gotov do kraja ove godine.

Po davanju potpora za poljoprivredu na prvom ste mjestu u državi. Koliko izdvajate? 

Briga o poljoprivrednicima iskazana je kroz najveća izdvajanja za potpore u poljoprivredi u Hrvatskoj. U zadnje tri godine  za poljoprivredu je izdvojeno gotovo dva milijuna kuna te se takva praksa namjerava nastaviti. 

Što mislite da je još važno spomenuti u kontekstu povećanja kvalitete života u Ozlju? 

Velika pažnja posvećuje se  brizi za mlade i njihovo obrazovanje. Godišnje se za nadstandard u školstvu iz proračuna izdvaja preko 1,5 milijuna kuna. Od nula stipendija na početku prvog mandata, tijekom razdoblja od 2015. do 2021. godine broj stipendija za srednjoškolce i studente povećan je s 14 na 76, a namjerava se povećati te proširiti i na sve doktorande. Važno je napomenuti da su ove godine stipendiju dobili svi koji su zadovoljili osnovne uvjete natječaja. Nije zaboravljena ni najranjivija skupina naših sugrađana. Povećanjem iznosa i broja uskrsnica i božićnica, pokazana je povećana briga za naše umirovljenike.

Ozalj se sve više može pohvaliti i zanimljivim šetnicama pa nam recite nešto i o tome..

Da, već godinama radimo na mreži šetnica kojom nastojimo povezati cijeli Ozalj počevši od Etno parka, preko gradskog kupališta, uz staru Munjaru, najstariju kopnenu hidro centralu u Hrvatskoj, do škole i vidikovca kod škole odnosno klisure “Curak”, koju preporučam obavezno posjetiti. Zatim se nastavlja stubama kroz šumu do starog grada, gdje gradnja počinje ovih dana, i nastavlja uzvodno potokom prema Kaptolu i budućem Interpretacijskom centru Slava Raškaj. Prijavljen je na natječaj za malu šumsku infrastrukturu i nastavak ove šetnice, opet uzvodno potokom, sa završetkom iznad naše Osnovne škole. Mreža šetnica širi se i do svih ostalih zanimljivih točaka u gradu. Ukupna vrijednost ovog zahvata, kojeg realiziramo u nekoliko etapa, mjeri se u milijunima kuna. Napominjem kako se za ovaj i slične projekte, koji nisu nužni za grad, ali jesu za urbanu opremljenost, raznolikost i ljepotu ponude za lokalno stanovništvo i naročito za naše goste, ne troše proračunska sredstva, već se oni u gotovo stopostotnom iznosu financiraju iz natječaja.

Kolika je ukupna vrijednost projekata koje ste pokrenuli i realizirali u ovome mandatu? 

Pokrenuta su 73 projekta u vrijednosti 174,5 milijuna kuna, a od ukupnog broja pokrenutih projekata u posljednje četiri godine  realizirano ih je 48 u vrijednosti od 46,5 milijuna kuna.

Koliko ste EU sredstava uspjeli povući za financiranje projekata i koji su od njih najvažniji tijekom ovog mandata?

Uz već spomenute projekte Dječjeg vrtića i ceste u industrijskoj zoni, važna je još i izgradnja šest sekundarnih kolektora sanitarne odvodnje,  izgradnja tri km duge ceste u selu Vrhovac, nekoliko projekata turističke infrastrukture kao što su na primjer Centar za posjetitelje „Lović Prekriški“ i pješačka staza uz rijeku Kupu, Adrenalinski park i šumska cesta uz njega, uređenje gradskog kupališta podno Munjare, javni Wi-Fi, financiranje projektne dokumentacije za Interpretacijski centar Slave Raškaj i još mnogo toga. Radi se o 23 projekta u vrijednosti od 54,5 milijuna kuna.

Spominjete „Lović Prekriški“ koji je od stare škole pretvoren u Centar za posjetitelje, ali uz to mjesto vežu se i neke druge zanimljivosti. Koje?

To je mjesto iz kojeg potječu preci poznatog holivudskog glumca Johna Malkovicha pa računamo kako će to biti zgodan kuriozitet koji nam u određenoj mjeri može pomoći otvoriti neke nove perspektive. Gospodina Malkovicha prije nekog smo vremena pozvali u posjetu, on se odazvao tako da velikim dijelom priču oko ovog Centra vežemo upravo uz njegovo ime i porijeklo.

Kad gospodarsku situaciju usporedite s onom otprije četiri godine, gdje je vidljiv pomak, jeste li njime zadovoljni?  Ima li novih investicija, novootvorenih radnih mjesta..? 

Zadovoljna sam sadašnjom gospodarskom slikom grada koja iz godine u godinu raste zahvaljujući našim vrijednim gospodarstvenicima. U tekućem mandatu provedene su kapitalne investicije kao potpora gospodarstvu, u što prije svega spadaju već spomenuti most na Kupi i cesta u Zoni, ali i sva ostala gradska infrastruktura. Podrazumijeva se da Grad mora biti taj koji osigurava nužnu infrastruktura, ali Grad isto tako mora biti i taj koji stvara uvjete za nesmetano i lakše bavljenje gospodarstvom kao i poticajnu atmosferu za investitore te ugodan ambijent za njihove zaposlenike. Pozitivan je podatak da je u Ozlju danas svega tri posto nezaposlenih, a ohrabrujuća je činjenica da mahom svi postojeći poduzetnici proširuju svoje proizvodne kapacitete poput Ilsada, Flammifera, Aquaestila, Petice..Nismo iznenađeni, ali veseli nas i interes novih investitora za poslovanje u Ozlju poput Detona koji ima pripremljen projekt kogeneracijskog  postrojenja s proizvodnjom peleta, trgovačkog lanca Spar….Važno je razumjeti da u poticaje gospodarstvu indirektno spada i sve ono što utječe na kvalitetu života poduzetnika, zaposlenika i njihovih obitelji, kao na primjer proširenje sportskih sadržaja, uređenje igrališta za najmlađe, unapređenje zdravstvenih usluga, ulaganje u turističku ponudu, rast kvalitete obrazovanja u što spada čak i Glazbena škola koja već godinama djeluje u našem gradu.

Koliko ulažete u razvoj i poticanje gospodarstva i imate li u planu neke nove mjere i programe, uspijete li ponovo osvojiti povjerenje svojih građana? 

Uz sve već spomenuto mogu reći da je za potpore gospodarstvu, malim i srednjim poduzetnicima, u proračunu Grada Ozlja za 2021. godinu osigurano 100 tisuća kuna direktnih potpora. U mjeru koja doprinosi gospodarstvu apsolutno ubrajamo i stipendiranje deficitarnih zanimanja poput metalne i građevinske struke za kojima ozaljsko gospodarstvo ima najveću potrebu.

Kakva je situacija na demografskom planu, što biste istaknuli kao osobito važno unutar ovog posljednjeg četverogodišnjeg razdoblja? 

Kao najvažniji projekt demografske obnove moram opet spomenuti izgradnju Dječjeg vrtića „Zvončić“, a onda i svako ulaganje u djecu predškolske, školske i studentske dobi. Grad Ozalj još od 2014. godine daje potpore za novorođenčad, sufinancira boravak u Dječjem vrtiću s otprilike 1200 kuna po djetetu dok je ekonomska cijena vrtića oko 1800 kuna, ulaže u osnovno školstvo financiranjem udžbenika odnosno sada potrebnog školskog pribora, financira produženi boravak, ulaže u udruge civilnog društva poput Društva Naša Djeca, Radio kluba, Tehno Ozlja, Sportske zajednice, pokriva putne troškove studenata te izdašno financira stipendije. Grad je isto tako sudionik na projektu EGL, vrijednom 15 tisuća eura, kojem je cilj naučiti kako raditi s mladima i uključiti ih u javni život grada. Ulaganjem u  obrazovne, sportske i zabavne sadržaje, mladima se pruža mogućnost kvalitetnog i ispunjenog provođenja slobodnog vremena. Puno je ovdje prostora za napredak i uvijek se može bolje i više, a mi se u tom nastojanju nimalo ne štedimo, naprotiv, koristimo svaku priliku za proširenje mjera i prilika koje idu u korist djeci i mladima.

Jesu li te aktivnosti popravile „krvnu sliku“ Ozlja u demografskom smislu? Kakva je situacija s brojem novorođenih? 

Iako brojke još ni blizu nisu onakve kakve bismo htjeli da budu, lijepa je vijest kako je u 2020.-oj rođeno pet beba više nego u godini prije, a to je ipak ohrabrujuće i znak da se moramo nastaviti truditi.

Od projekata koje provodite u vrtićima naročito se ističu oni vezani uz prehranu. O čemu je riječ? 

Radi se o programima kojima nastojimo utjecati na prehrambene navike djece i mijenjati ih nabolje. Uvodimo neke novosti, ne ide to brzo ni jednostavno, ali se trudimo te zahvaljujem i ovim putem roditeljima i odgajateljima što se oko toga toliko angažiraju. Naime, u vrtićkom vrtu podignute su gredice kako bi se uzgajalo vlastito povrće što bi u konačnici trebalo doprinijeti zdravijem životu djece. Cilj je, zapravo, uspostaviti kratke lance prehrane odnosno povezati potrošače, što je u ovom slučaju vrtić, s lokalnim OPG-ovima, a to znači prehranu bez pesticida jer Ozalj je, između ostalog, i drugi grad u Hrvatskoj bez pesticida na javnim površinama.

A što je s prehranom školaraca? 

I o njihovoj prehrani vodi se računa; ravnateljica i ostali djelatnici škole neke od namirnica također proizvode sami za što koriste prostor gradskih vrtova pa su uzgojili tikvice, krumpir, grah i ostalo povrće koje koriste u školskoj kuhinji. Osim zdrave prehrane djeca tako dobivaju i poduku o uzgoju i čuvanju povrća.

Planirate li neke nove mjere i programe kad su u pitanju djeca i mladi?

Planira se ozbiljno ulaganje na području sporta. U završnoj je fazi opremanje vježbališta na otvorenom, upravo započinje rekonstrukcija nogometnog igrališta, projekta vrijednog oko četiri milijuna kuna, što će osobito veseliti naš nogometni pomladak koji trenutno čini oko 140 dječaka, izgrađen je adrenalinski park, a u planu je još i aktiviranje prirodne stijene za penjanje u samom središtu grada, uređuje se teren za treniranje tijekom nepogodnih vremenskih prilika, tzv. „balon“ i pred početkom gradnje je dvodijelna školska sportska dvorana koja će, osim učenicima, na raspolaganju biti i svim sportašima i rekreativcima.

 

Proširujete i OŠ Slave Raškaj? 

Škola će se proširiti te će biti omogućen jednosmjenski rad, a uz nju će se izgraditi i spomenuta dvodijelna sportska dvorana. Projektna dokumentacija i građevinska dozvola su gotove. Nositelj ove investicije vrijedne 21 milijun kuna je Županija kao osnivač škole, a Grad je do sada financirao izradu projektne dokumentacije i ishođenje građevinske dozvole, za što smo uložili 560 tisuća kuna.

Grad ste koji nosi titulu „Grada prijatelja djece“. Što to točno znači? 

Ta titula svjedoči o brojnim poduzetim akcijama, aktivnostima i osiguranoj infrastrukturi, a sve u korist djece. Od vremena kad smo tu titulu tek nastojali zaraditi pa sve do danas, u Ozlju je kroz financiranje udruga civilnog društva omogućeno djelovanje Radio kluba, Tehno Ozlja, udruge koja o najmlađima skrbi kroz njegovanje STEAM područja, nudimo, što sam dijelom i ranije spomenula, sve moguće sportske aktivnosti za djecu, izgradili smo nova i proširujemo postojeća igrališta, povećali smo izdvajanja za nadstandard u školstvu pa tako od nekadašnjih nula kuna iz gradskog proračuna mi danas izdvajamo preko 1,5 milijun kuna godišnje, a sve su to preduvjeti čijim ostvarenjem smo stekli ovu laskavu titulu.

Kad rezimirate napravljeno u ove četiri godine, što je bio najveći izazov i gdje mislite da se možda moglo i bolje? 

Kaže se „uvijek može bolje“ i to je sigurno točno, ali u posljednje četiri godine  nismo propustili niti jednu jedinu priliku, a da se ne javimo na svaki natječaj koji je mogao donijeti boljitak Ozlju, niti smo odbili razmotriti bilo koji prijedlog naših sugrađana vezan uz napredak grada. Bilo je raznih i brojnih, manjih i većih izazova i svaki od njih sa sobom je nosio svoje poteškoće, ali svakim rješenjem dodana je nova puzzla u puninu i kvalitetu života naše zajednice. Koristim priliku spomenuti zadnji od takvih izazova, a to je prijava na natječaj za ulazak u mrežu Urbact III gradova Europe, projekt vrijedan 1,7 milijuna eura. Ozalj je jedini hrvatski grad koji je ušao među 19 europskih gradova kao najmanji od svih, a cilj ovog projekta je formiranje mreže suradnje između sudionika na temu održivog razvoja. Kroz projekt će se osnažiti zaposlenici Grada, Gradske uprave, gradskih tvrtki, ustanova i udruga na radu u participativnom sudjelovanju u donošenju odluka važnih za razvoj grada.

I na kraju, koji su ključni planovi i ciljevi za sljedeći mandat ako vam ga građani povjere?

Ciljeva i planova je mnogo, nabrojat ću samo neke od njih. Od gospodarsko-komunalnih projekata tu su obnova pruge Karlovac-Bubnjarci, gdje se budućom rekonstrukcijom namjerava spriječiti potencijalno ukidanje trase i ostvariti ugodniji i brži prijevoz putnika kao i stvaranje novih uvjeta za turizam. Zatim sanacija klizišta i uređenje te proširenje šumskih i poljskih puteva, a kao prioritet ističemo sanaciju klizišta u vikend naselju Podbrežje, na Kupi u Polju i u Podgraju. Zatim rekonstrukcija ŽC 3296 (Ozalj – Boševci – Ozaljsko Dvorišće – Police – Kamanje), s novom dionicom kroz Musinje što je spoj do Kamanja; rekonstrukcija ŽC 3297 (Ozalj – Zajačko Selo – Podbrežje – Zorkovac – Mahično), s rekonstrukcijom mosta na Kupi u centru Ozlja.  Potom izgradnja sustava kanalizacije za naselja kojima recipijent mogu biti rijeke Dobra i Kupa. Tu je i izgradnja prijeko potrebnog nogostupa u selu Podbrežje kao i rješavanje oborinske odvodnje sela Trg i Podbrežje. Planiramo nastavak uvođenja sustava LED rasvjete u svim naseljima na području Ozlja.  Na adresi Kurilovac 1, u samom centru Ozlja, u planu je izgradnja punionice za električne automobile kao i izgradnju novog vatrogasnog doma u Jaškovu, za čiji je projekt već dobivena građevinska dozvola. Nadalje, lobiramo i aktivno sudjelujemo u dolasku trgovačkog centra SPAR u Ozalj. Uz proširenje Doma zdravlja, što je županijska investicija, a Grad Ozalj pomaže uređenjem pristupne ceste i uređenjem okoliša, spomenimo i kako je Grad osigurao lokaciju za gradnju buduće stanice za hitnu medicinsku pomoć te dva stana za liječnike kao nadopunu zdravstvenom sustavu Ozlja. Što se gospodarsko-turističkih i obrazovnih projekata tiče u planu je izgradnja školske sportske dvorane i pripadajuće prometnice koja će omogućiti jednosmjerni i time sigurniji promet prema školi, Centar za posjetitelje Slave Raškaj i kompletno uređenje Kaptola. Zatim, uređenje trga u gornjem Ozlju, rješavanje nedostatka parkirnog prostora u centru grada izgradnjom garaže i proširenjem i uređenjem dodatnih parkirnih površina, izgradnja male tržnice u centru Ozlja, nad tunelom, koja će biti mjesto za prodaju proizvoda domaćih OPG-a. U suradnji s Hrvatskom elektroprivredom izgradit će se tehnički park podno Munjare, koji ima ambiciju postati nova obrazovna i turistička atrakcija grada i neizostavna točka buduće europske kulturne rute Nikole Tesle. Svakako, u planu je i stavljanje u funkciju kurije Trešćerovac kao i svih napuštenih školskih zgrada na području Ozlja. Kurija „Plepelić dvor“ već je vraćena od države bit će uređena kao istraživački centar vinarstva i lovstva s malim muzejskim zbirkama istih. Isto tako, planiramo dovršetak „Etno kuće“ u Vrhovcu, recepcije sela i Vinske ceste. Nastavit ćemo pregovore oko ponovne akvizicije ključnih nekretnina u centru grada poput Bašte, Gornjeg kupališta, Opskrbnog centra – atomskog skloništa, a naročito naglašavam situaciju sa Starim gradom Ozljem. Sve su to nekretnine  koje su do 2013. godine prodane ili prepuštene „novim vlasnicima“ bez iskazivanja interesa Grada za njihovo stavljanje u javnu funkciju, a koje predstavljaju veliki potencijal za razvoj našega grada. Najatraktivnija građevina na našem prostoru, Stari grad, konačno mora ponovno postati pokretački element kulturnog razvoja. Radimo na tome uporno i ozbiljno i sigurna sam da smo na dobrom putu. Nastavit ćemo i pregovore vezane uz Stari grad Ozalj oko ostvarivanja uvjeta za partnerski nastup u prijavi za Europska sredstva na projektu „Dodir civilizacija“. Izdvojila sam samo najbitnije planove, a u pripremi su još mnogi, manji projekti i oni tzv. „soft“, koji čine puninu života jedne zajednice i kojima se jako radujemo. (Vedrana Humski)