Grad Otočac najjači je grad u zemlji po visini naknade za bebe, pokazalo je naše prošlotjedno istraživanje o naknadama za bebe u hrvatskim gradovima. Roditelji iz Otočca, naime, za prvo dijete u obitelji od Grada dobivaju 1.990 eura naknade. Za drugu bebu naknada iznosi 995, a za treće 491 euro. Ovi iznosi naknada u Otočcu su na snazi od rujna 2022., do kada su naknade iznosile – 132,40 eura za prvo,  265,45 eura za drugo i 398,17 eura za treće i svako sljedeće dijete. 

‘Prilikom donošenja odluke vodili smo se činjenicom da je jedan od velikih demografskih problema i to što se mladi parovi sve teže i sve kasnije odlučuju na zasnivanje obitelji. Djelomično je to zbog modernog i dinamičnog načina života, ali prvenstveno zbog neizvjesnih financijskih prilika i visokih životnih troškova. Namjera ove mjere je motivirati neodlučne parove da se prepuste roditeljstvu. Ovim iznosom budući roditelji mogu pokriti kompletne troškove opreme za bebe, koja obično iziskuje značajne izdatke’, kaže nam gradonačelnik Otočca Goran Bukovac i dodaje kako je u prošloj godini Grad Otočac za 77 novorođenih beba isplatio 109.000 eura.

Osim naknada za bebe Grad Otočac nizom mjera pomaže svojim obiteljima s djecom. Već drugu godinu zaredom tako financira održavanje i provođenje programa produženog boravka za polaznike prvog i drugog razreda u OŠ Zrinskih i Frankopana u Otočcu. U sklopu tog programa, tijekom cijele školske godine, dvije nastavnice brinu o 48 učenika, a osim troškova plaća nastavnica i drugih radnika u boravku, Grad financira režijske troškove te troškove didaktičkog materijala i pribora. Nadalje, Grad sufinancira nabavu radnih bilježnica za svu djecu od prvog do osmog razreda osnovne škole, koja imaju prebivalište na području Otočca te neovisno o njihovom obiteljskom imovinskom cenzusu.

Iako Grad nije osnivač Srednje škole Otočac, prepoznao je potrebu za otvaranjem novog, deficitarnog obrazovnog smjera koji će u ovu školu privući učenike s područja Grada i drugih mjesta pa je sufinancirao opremanje i uređenje školskog praktikuma za obrazovanje frizera s ukupnim iznosom od 23 542,00 eura. Kad su srednjoškolci u pitanju, Grad im sufinancira mjesečne troškove prijevoza, a za sve one kojima je mjesto prebivališta barem 5 km udaljeno od Srednje škole Otočac, Grad temeljem odluke Vlade  o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola, sufinancira dodatnih 10 % cijene mjesečnih troškova, čime ukupno sufinanciranje dostiže 75 % od ukupne cijene karte. Za sve učenike s područja Grada koji srednju školu pohađaju u drugim gradovima RH, neovisno o socijalnom statusu, Grad sufinancira prehranu i smještaj u učeničkim domovima u iznosu od  39,82 eura mjesečno.  Prosječno, u jednoj školskoj godini, tom mjerom obuhvaćeno je 70 djece.

Povodom božićnih i novogodišnjih blagdana, obiteljima s petero i više malodobne djece Grad osigurava dodatna financijska sredstva.

Ulaže se i u infrastrukturu pa je Grad Otočac prošle godine osigurao sredstva Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade s kojima je sufinancirao uređenje dječjeg igrališta „Čarobna šuma – Šuma Striborova“ u sklopu matičnog objekta Dječjeg vrtića Ciciban.

U naselju Sinac izgrađeno je prvo igralište. Opremljeno je igralima poput vodenice s mlinom, penjalice pastrve, klackalice Ume i drugim zanimljivim napravama inspiriranim rijekom Gackom, koja izvire upravo u tom naselju. Trenutno je, pak, u tijeku postupak prijave za opremanje igrališta pored drugog, izdvojenog objekta DV Ciciban u kojem su smještena djeca koja su bila na listi čekanja za pohađanje vrtića, a za koje je u Domu HV-a osiguran privremeni smještaj, sve dok se ne izgradi novi vrtić na prostoru nekadašnje Pivovare. Za izgradnju i opremanja novog vrtića,  Gradu je odobreno 2 541 907,23 eura  bespovratnih sredstava. Time će biti osigurano dovoljno mjesta za svu djecu vrtićke dobi s područja Grada Otočca i Općine Vrhovine, a povećat će se kapaciteti dnevnih boravaka i potreba za zaposlenjem novih kadrova. Što se cijene vrtića tiče, prosječni trošak smještaja djeteta u vrtiću iznosi 450,00 eura po djetetu, a roditelji za smještaj prvog djeteta plaćaju 66,36 eura, za drugo 53,09 eura, dok je pohađanje vrtića za treće i svako sljedeće dijete u DV Ciciban besplatno.  Za djecu koja pohađaju obvezni predškolski program, Grad osigurava besplatan prijevoz djece od kuće do vrtića, ako se za tim pokaže potreba.

Također, Grad je osigurao sredstva za rad i djelovanje udruga koje provode logopedski i edukacijsko – rehabilitacijski tretman za roditelje i djecu s teškoćama u razvoju, koji se sastoji od različitih oblika terapije te koje tri puta mjesečno, u DV Ciciban u Otočcu provode mobilni stručni timovi magistara i prvostupnika logopedije te edukacijske rehabilitacije.

Kad su, pak, studenti u pitanju, Grad Otočac stipendira studente deficitarnih zanimanja. U akademskoj godini 2022./2023. godinu stipendirano je 45 studenata od koji je 27 zadovoljilo uvjete za nastavak stipendiranja u tekućoj akademskoj godini. U tijeku je donošenje odluke o stipendiranju novih 30 studenata s područja Grada. Mjesečna stipendija iznosi 106,18 eura, a za studente predškolskog odgoja i pedagogije 200,00 eura, što je jedan od najviših iznosa u zemlji. (m.p.d.)