Za sljedeća tri mjeseca plaće gradonačelnika i zamjenika Grada Otoka bit će 20 posto manja, za ostale zaposlenike 10 posto, dok će se za 50 posto smanjiti naknada vijećnicima i predsjedniku Vijeća mjesnog odbora i Gradskog vijeća. Uštedjet će se oko 100.000 kuna koje će se preusmjeriti za uskrsnice socijalno ugroženima i ženama s projekta Bolji svijet koje su ostale bez posla. 

Gradsko vijeće Grada Otoka prihvatilo je smanjenje plaća gradonačelnika i njegovog zamjenika za 20 posto za mjesec travanj, svibanj i lipanj, za 50 posto smanjenje naknada vijećnicima Gradskog vijeća, predsjedniku Vijeća mjesnog odbora i drugim osobama koje sudjeluju na sjednici Gradskog vijeća, kao i predsjedniku GV, također za mjesece travanj, svibanj i lipanj. Zbog navedenih okolnosti Odlukom Gradonačelnika smanjena je plaća i službenicima i namještenicima Grada Otoka za 10 % za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020. Godine.

Također će po ovom modelu uslijediti i prijedlog smanjenja plaća u Otočkoj razvojnoj agenciji, Predškolskoj ustanovi „Pupoljak“ Otok, Vranjevu d.o.o. za komunalne djelatnosti te Gradskoj knjižnici „Otok“.

Kako stoji u obrazloženju, ‘ukoliko se u međuvremenu aktualno stanje uzrokovano epidemijom COVID-a poboljša, a  samim time i prihodi proračuna povećaju, predložene Odluke prestale bi se primjenjivati i prije isteka vremena za koje se donose.’

Kako pojašnjava gradonačelnik Otoka Josip Šarić kroz mjeru smanjenja plaća i naknada uštedjet će se oko 100.000 kuna. Tim će se novcem platiti naknade za novorođene bebe, koje ostaju iste, tj.  5.000 kuna za prvu bebu, 7.000 za drugu i 10.000 za treću i svaku sljedeću novorođenu bebu. Za 12 beba je već naknada isplaćena.

Nadalje, isplatit će se uskrsnice za oko 70 socijalno najpotrebitijih osoba u iznosu od 300 kuna plus poklon paket, a također i za 17 žena projekta Bolji svijet u iznosu od 500 kuna, koje su tom prilikom i zahvalile gradonačelniku.

‘Zahvaljujemo gradonačelniku, vijećnicima i njegovim suradnicima što su nama djelatnicama Boljeg svijeta dali uskrsnice! Gradonačelnik nas se sjetio jer smo dobile otkaz, od 1.4 smo na birou. Nažalost , nismo dobile ni zadnje dvije plaće . Ostale smo bez posla u najgore vrijeme pred Uskrs i u ovoj velikoj pandemiji, krizi koja je zahvatila cijeli svijet. Zahvaljujemo ponovo gradonačelniku što u ovom teškom trenutku razmišlja i suosjeća s nama. Velika hvala njemu i njegovim suradnicima od srca!’ stoji u priopćenju djelatnica projekta Bolji svijet. (L.K.)