Grad Otok nedavno je istaknut kao jedan od dva hrvatska grada s najvišim izdvajanjima za rodiljske naknade i potpore za novorođenčad, a sada je i na listi najbolje rangiranih prema broju rođenih na tisuću stanovnika, kako je to pokazala naša analiza podataka Hrvatskog zavoda za statistiku.

Otok od 2018. godine osigurava sredstva za bebe unutar gradskog proračuna, a iznosi su se od te godine znatno povećali pa se tako  za prvo dijete daje 663,61 euro, za drugo 929,06, a za treće i svako sljedeće po 1327,23 eura. Ove godine novost je i uključenje Gradske knjižnice koja je pokrenula simpatičan projekt „Bebe u knjižnici“ te se svakoj novorođenoj bebi iz Otoka i Komletinaca daruje besplatna godišnja članarina kao i malo iznenađenje za kućnu knjižnicu, a sve s namjerom ranog poticanja na aktivnost čitanja.

Zbog povećane potrebe za pohađanjem vrtića provedeni su pretprošle jeseni opsežni radovi za dodatnu dogradnju DV Pupoljak kako bi se omogućio prijem još jedne skupine polaznika. Vrijednost radova iznosila je oko 600 tisuća kuna, u tome je svoju potporu u iznosu od 250 tisuća kuna dao  i Državni ured za demografiju i mlade u skladu s pozivom za financijsku potporu održavanja i razvoja predškolstva u gradovima s potpomognutih područja, posebno manje naseljenih i ruralnih sredina RH. Također je izvršena i potrebna rekonstrukcija priključka zgrade Dječjeg vrtića na vodovodnu mrežu Otoka.

Naime, Grad Otok u pedagoškoj godini 2020./2021. imao je u odnosu na godinu ranije 79 mališana više u vrtiću, odnosno porast od čak 138,60 posto, pokazali su podaci DZS-a i naše analize po kojoj je Otok bio u Top 10 hrvatskih gradova i prema povećanju u apsolutnom iznosu i najbolji grad po postotnom godišnjem porastu vrtićanaca. U 2020. je završena prva rekonstrukcija i dogradnja spomenutog vrtića te su proširenjem kapaciteta značajno poboljšani uvjeti za rad s djecom predškolskog uzrasta i omogućen prijem jasličke skupine mališana. Ukupna je vrijednost projekta iznosila nešto iznad 7,6 milijuna kuna. Otočkim obiteljima s djecom vrtićkog i jasličkog uzrasta je tako postao dostupan kvalitetan, suvremen i gotovo potpuno nov dječji vrtić, uz to energetski učinkovito i neovisno zdanje koje ima zagrijavanje iz alternativnih izvora energije, solarne panele za proizvodnju električne energije i grijanje tople vode te dizalice topline, ukupne bruto površine 950 kvadratnih metara. Trenutno ima tri jedinice za djecu vrtićke i dvije za djecu jasličke dobi, a kroz projekt je također uređeno novo dječje igralište s pedagoški suvremenim spravama. U Otoku je na ovaj način osigurano mjesto u vrtiću svakom mališanu te nama liste čekanja.

Grad Otok ove je godine, po prvi put, organizirao i osigurao besplatne instrukcije za svoje učenike, osnovnoškolce i srednjoškolce. U siječnju je tako održan prvi ciklus, četiri tjedna održavale su se instrukcije iz sedam predmeta – hrvatski jezik, engleski jezik, njemački jezik, matematika, kemija, geografija i fizika. Kako su nam pojasnili iz gradske uprave, za instrukcije se prijavilo 96 polaznika iz osnovnih škola iz Otoka i Komletinaca te učenici srednjih škola.

„Bio je to prvi ciklus tutorstva, a ukoliko proračunska sredstva budu povoljna, sigurno će se ponoviti jer je zaista bilo uspješno. Grad Otok izdvojio je 1.300,00 eura iz proračuna za to“ – napomenuli su.

Grad Otok već pet godina srednjoškolcima osigurava besplatan smještaj u đačkim domovima u gradovima na području cijele Hrvatske, a mjeru je u školskoj 2022./23. koristilo 10 učenika. S ovom praksom gradonačelnik Josip Šarić i njegova gradska uprava počeli su 2019. godine, i od tada je Grad Otok financirao smještaj u domovima za 36 učenika, za što je ukupno izdvojeno 113.635  kuna. Grad Otok financijski pomaže i osnovnoškolcima kojima u cijelosti financira trošak kupnje dopunskih obrazovnih materijala (radnih bilježnica i priručnika), a za što protekloj školskoj godini  izdvojeno 158.090 kuna.

Računa se, naravno, vodi i o studentima koji će ove godine pojedinačno dobiti 530 eura, ukupno njih 49. Stipendije se, bez obzira na ocjene, dodjeljuju svim redovnim studentima.

Što se tiče starijih sugrađana, povodom blagdana Božića isplaćeno je 367.800,00 kn božićnica za ukupno 894 umirovljenika, odnosno, osoba starijih od 65 godina s područja Otoka i Komletinaca. Isplate su izvršene u tjednu prije Božića. (V.H.)