Dva dana nakon našeg trećeg po redu velikog izbora za Najljepši advent kojeg smo na portalu gradonačelnik.hr proveli pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, pojedinačni dojmovi se polako sliježu, a ukupna konačna ocjena – pokazuju nam reakcije i komentari ‘s terena’ – kao i prošle i pretprošle godine,  više je nego pozitivna. Izvrsna. Izuzetna. Potvrđuju to i sami brojčani pokazatelji – u izboru su sudjelovala čak 64 adventa iz 48 gradova i 16 općina, a njihove slike koje su fanovi-  uz preko 55 tisuća lajkova samo na našoj FB stranici- podijelili 4.565 puta, vidjelo je u osam dana trajanja glasovanja – pazite sada-  2.111.868 korisnika Facebooka! Najzadovoljniji u cijeloj priči su, naravno, pobjednici izbora – Varaždin, Daruvar, Oroslavje i Općina Velika…

Varaždin: Čarobni grad Djeda Mraza obišao rekordan broj posjetitelja

 

Pobjeda! Pobjeda! – nisu odmah po objavi informacije o naslovu u konkurenciji velikih gradova krili oduševljenje iz Varaždina.

Advent u Varaždinu od prvog je do zadnjeg dana izbora bio apsolutni hit ovogodišnjeg izbora za Najljepši advent – samo na našoj stranici osvojio je 7.074 lajka i izmamio 424 komentara, a fanovi su slike podijelili čak 335 puta, zahvaljujući čemu je varaždinski bajkoviti advent ostvario i rekordni doseg – slike je kroz naš izbor vidjelo 111.110 FB korisnika!

Među brojnim adventskim događanjima, varaždinski je postepeno je rastao i razvijao se iz godine u godinu – novi sadržaji, pomno osmišljeni programi i kreativna blagdanska dekoracija bili su sve primjećeniji, no ove je godine Advent u Varaždinu napravio ozbiljan iskorak. Odlično razrađena i realizirana priča o Čarobnom gradu Djeda Mraza kao okosnici Adventa još je jednom potvrdila kako dobra ideja, malo mašte i naravno velika angažiranost pomiču granice- više od 20 tisuća lampica obasjalo je dvorište palače Sermage u kojem se smjestio Čarobni grad s originalnim Djedom Mrazom koji je ove godine prvi put dobio i ‘pojačanje’, Baku Mraz.

-U prekrasno uređenim kućicama u kojima je pažljivo odabran svaki detalj, pričale su se priče, pekli kolači i gledali crtići, a svoj je kutak, točnije ‘špilju’ ovdje imao i popularni Grinch- kazuju nam iz Turističke zajednice i Grada Varaždina.  U gotovo četrdeset adventskih dana Čarobnim gradom prošlo je 35 tisuća posjetitelja, a Djed Mraz je podijelio 88 kilograma bombona.

Adventsku ponudu u prekrasnoj staroj gradskoj jezgri, koja je u blagdanskom ruhu zasjala punim sjajem, upotpunile su brojne druge atrakcije poput impozantnog 23-metarskog panoramskog kotača s kojeg se pružao beskrajan pogled na gradske vizure te Ledene čarolije, odnosno velikog klizališta na preko tisuću kvadrata s ledenim stazama i 40 metara dugog ledenog tobogana. Na klizalištu je svoje umijeće na ledu pokazalo 25 tisuća klizačica i klizača, a zabilježeno je i 27 tisuća spustova.

Blagdansku atmosferu u centru grada obogatili  su koncerti vikendom na dvije pozornice na kojima su nastupali razni izvođači od domaćih snaga do estradnih imena, a nije izostala ni primamljiva gastronomska ponuda na adventskim kućicama. Uz to, varaždinske galerije, muzeji i kazalište osmislili su niz prigodnih sadržaja koji su nudili sjajnu priliku za zabavu i užitak.

U sklopu Adventa u Varaždinu održano je ukupno preko 130 različitih programa, 33 koncerata, 45 besplatnih radionica u Kući Bake Mraz kroz na kojima je sudjelovalo preko 450 sudionika, bilo je 19 ugostiteljskih kućica.

-Raznovrsni programi za sve generacije i bajkovita blagdanska dekoracija s nekoliko neodoljivih foto-kutaka koji su ‘preplavili’ društvene mreže izdvojili su varaždinski božićni sajam od ostalih ovakvih događanja, što su, sudeći po brojkama, prepoznali brojni gosti- ističu nam iz TZ i Grada. Prema podacima iz sustava eVisitor, u vrijeme Adventa u Varaždinu koji je trajao od 1. prosinca do 7. siječnja, ostvareno je 20 posto više dolazaka i 20 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani. Treba pritom napomenuti i da je došlo do znatnog povećanja jednodnevnih gostiju i to ne samo kao dosad, tijekom vikenda, nego i tijekom radnih dana.

U knjizi dojmova u kući Bake Mraz svoje su utiske ostavili posjetitelji, ne samo iz svih krajeva Lijepe naše, već i iz SAD-a, Australije, Urugvaja, Portugala, Španjolske, do susjedne Slovenije, koji su, prema službenim podacima iz eVisitora, predvodili listu stranih gostiju ovogodišnjeg Adventa. Slijede ih Austrijanci i Mađari, zatim gosti iz BIH i Srbije… ukupno gledajući, strani turisti činili su gotovo polovicu registriranih posjetitelja Varaždina u ovim blagdanskim danima. Uz sve napore u organizaciji, u prilog uspješnosti i jako dobroj posjećenosti manifestacije na ruku vrijednim organizatorima svih ovih dana išla je i topla zima bez padalina.

-Nakon Špancirfesta, najvećeg i najpoznatijeg festivala u Hrvatskoj, Varaždin je u Adventu dobio još jedan ozbiljan turistički proizvod. Najbolje to potvrđuje velik broj gostiju na našim ulicama proteklih gotovo četrdeset dana i gužva koja je podsjećale na španciranje krajem ljeta. Imali smo rekordnu posjećenost, a da zaista imamo najljepši Advent u Hrvatskoj mogli su potvrditi i gosti iz Slovenije, Mađarske, Austrije i drugih zemalja koji su uz velik broj domaćih gostiju došli u Varaždin. No, nećemo se zadovoljiti postignutim. Ova titula nam je samo još jedan motiv da sljedeći Advent pripremimo još bolje, Varaždin je sam po sebi prekrasna kulisa za takva događanja. Nećemo dozvoliti ispraznu komercijalizaciju Adventa, ponudit ćemo kvalitetne sadržaje i zadržati taj poseban ugođaj Adventa i Božića. Čestitam svim djelatnicama Turističke zajednice Grada Varaždina koje su uz sav trud, znanje i kreativnost uspjele organizirati najljepši program Adventa u Varaždinu. Postali smo jedna od najprivlačnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, a rekordne brojke ostvarene u 2023. godini pokazuju da se turizam u gradu razvija u pravom smjeru- naglašava Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina.

-Zahvaljujemo svima koji su lajkali, dijelili i animirali svoje prijatelje da daju glas za varaždinski Advent i tako nam omogućili konačni trijumf nakon što smo u prethodna dva izbora osvojili drugo mjesto poretka. Sretni smo i ponosni, velika je to nagrada za sav trud koji je uložen u pripremu i realizaciju Adventa u Varaždinu, ali isto tako i poticaj da damo sve od sebe i za manje od godinu dana budemo još kreativniji i čarobniji na ponos Varaždina i njegovih građana. Čarobni grad Djeda Mraza u kojem su priče postale stvarnost, pokazao se kao glavni hit, a zadovoljni osmijesi velikih, a posebno onih malih, i toplina zajedništva koja se osjetila na varaždinskim ulicama, potvrdili su da smo odradili odličan posao. Hvala svima koji su s nama podijelili čaroliju Adventa u Varaždinu!- poručili su nam i iz Turističke zajednice Grada Varaždina.

Daruvar: Nagrada za jako puno rada, truda i novih kreativnih ideja

I dok smo u našem prvom izboru najžešći okršaj i najdramatičniju borbu za prvo mjesto imali među velikim gradovima/adventima (Osijek vs. Varaždin), a prošle godine među općinama (Velika vs. Kršan), ove godine najnapetije i najneizvjesnije je bilo u kategoriji srednjih gradova, u ‘srazu’ Daruvara i prošlogodišnjeg pobjednika kategorije – Vinkovaca.

Advent u Daruvaru je nakon prvog dana glasanja startao s 5. pozicije i dan po dan se uspinjao da bi se nakon 4. dana glasanja probio na 1. mjesto i uzdrmao dotad vodeći Advent u Vinkovcima. Fanovi vinkovačkog adventa slijedeći dan su žestoko uzvratili i vratili svoj advent na vodeću poziciju, no Daruvar se već slijedeći dan ponovo vratio na 1. mjesto i u naredna dva dana, do kraja izbora, uspio učvrstiti vodstvo, povećati razliku u glasovima i osigurati uvjerljivu pobjedu u kategoriji srednjih gradova. Zahvaljujući angažmanu svojih fanova – 2.690 lajkova, 329 komentara i 520 dijeljenja, Advent u Daruvaru tijekom ovog izbora vidjelo je 60.385 FB korisnika.

-To što je Advent u Daruvaru proglašen za Naj-Advent u skupini srednjih gradova svakako je veliko priznanje za naš grad i sugrađane nam jer su svi svojim glasom dali potporu kandidaturi, ali i prepoznali ljepotu onoga što smo im svi skupa pripremili tijekom prosinca. Bitno je napomenuti da u organizaciji Adventa i svih dodatnih sadržaja sudjeluje veliki broj pojedinaca iz različitih ustanova, organizacija, udruga, i svima zahvaljujem na predanom radu i vremenu kojeg su uložili tijekom priprema. Potrebna je velika koordinacija svih planiranih aktivnosti, a još smo i ove godine imali u velikom dijelu advent humanitarnog karaktera i još jednom pokazali da zajedno možemo sve kao grad! S obzirom da smo ovog puta imali i dobro vrijeme tijekom Adventa, ljudi su puno više provodili dane vani, na zraku i uživali u pripremljenom programu cijeloga proteklog mjeseca – tvrdi nam Damir Lneniček, gradonačelnik Daruvara.

-Baš sve je uistinu bilo jako lijepo, ali moram napomenuti da su i posebnost našeg adventa u večernjim satima i ‘grijani otoci’, odnosno peći koji su ujedno i stolovi, tako da dok posjetitelji uživaju u programu i kuhanom vinu griju ih peći koje se redovito lože tijekom večeri. Ove godine je uvedeno i dosta novih stvari, kako što se tiče dekoracija po gradu (nova jelka na rotoru, jelka na Trgu dr. Franje Tuđmana, ukrašena buba na trgu, nova dekoraciju u sklopu Muzeja i još puno toga), tako u sklopu samoga programa i već sada znamo za sljedeći u kojem smjeru ćemo ići, a sve s ciljem da svi uživaju u najblještavijem mjesecu u godini. Također, bitno je za istaknuti kako za advent nisu utrošena sredstva veća od prethodnih godina već je uloženo jako puno rada, truda i što je najbitnije, novih i kreativnih ideja koje nisu iziskivale dodatna financijska sredstva. Upravo zbog njih daruvarska je božićna čarolija postala najljepša u Hrvatskoj u kategoriji srednjih gradova – naglašava…

-Za naš mali grad ovo je iznimno priznanje koje nam potvrđuje da idemo u dobrom smjeru i da smo zbog dobre komunikacije i zajedničke suradnje svih aktera na razini destinacije napravili odličan posao i da tako trebamo dalje nastaviti. Ovim putem zahvaljujem svima koji su bili uključeni u organizaciju i svima koji su glasali za Daruvar. Advent u Daruvaru, što se tiče lampica, ukrasa na središnjem trgu, rotoru i ponekim četvrtima, specifičan je i po tome što se sva dekoracija uklopila u božićnu priču i dekoraciju prekrasnog Julijevog parka za čiji su izgled zaslužni marljivi djelatnici Daruvarskih toplica. Ove godine Advent je obogaćen i sadržajno jer se uključio u organizaciju i Zavičajni muzej Daruvar koji se nalazi u Dvorcu grofa Jankovića, u kojem je organizirano jako puno dobro posjećenih događaja i to se pokazalo vrlo dobrom idejom što ćemo svakako uvrstiti i za sljedećeg Adventa. I ove godine, isto tako, Daruvarčani su ponovno pokazali dobro srce, pa je bio organiziran i humanitarni koncert za našeg bolesnog sugrađanina koji je bio poseban po tome jer su svirali daruvarski glazbenici koji do sada nisu skupa svirali i odličnim rock koncertom ‘raspametili’ su nas svih skupa – ističe iz TZ Daruvar-Papuk, Ivana Plažanin Vuković, direktorica.

-Želja je da se u idućim godinama u vrijeme adventa nastavi i ta humanitarna nota. Svakako je pun pogodak bio i Retro party na kojem se uživalo glazbi 70-ih, 80-ih i 90-ih prošlog stoljeća. Tijekom mjeseca prosinca, svake subote smo organizirali u dopodnevnim satima i Božićni sajam, na kojem je sudjelovalo 30-ak izlagača iz cijele regije, a sadržaj njegova događanja je upotpunjen i nastupom mažoretkinja, Adventskim lovačkim kotlićem, animacijom za najmlađe, dolaskom Djeda Božićnjaka… U večernjim satima u adventskim kućicama posjetiteljice i posjetitelji su mogli uživati kuhanom vinu, rakiji, pivu i gastro ponudi dok su istodobno uživali u predstavama za djecu, glazbenim nastupima glazbenih sastava i novogodišnjem dočeku – informira nas.

Kako nam prenosi mojportal.hr, prikazivane su predstave za djecu, slavile su se mise zornice, održavali božićni sajmovi, veselili su se u Daruvaru Djedu Božićnjaku i Moto Mrazevima, koncertima na otvorenom i dočeku Nove godine uz vatromet u ponoć. Udruge i OPG-ovi predstavili su najbolje od svojih rukotvorina i delikatesa, skupljale su se donacije za različite humanitarne svrhe, sviralo se, pjevalo i slavilo, a sve je na Trgu razveselio i raskošni ponoćni vatromet na dočeku Nove 2024. Romantično osvijetljen grad, veliki okićeni bor, adventski vijenac, jaslice, trg pun štandova i kućica prepunih rukotvorina, domaćih proizvoda, mirisnih i ukusnih delicija dao je gradu jednu živahnu, a istovremeno i posebno emotivnu notu Božića…

Oroslavje: Prvo pa- naslov! Apsolutni hit- klizalište i bogat program…

A uvjerljivi pobjednik u kategoriji malih gradova na prijelazu je godina bio Advent u Oroslavju koji je po prvi put organiziran u ovom zagorskom gradiću, pri čemu organizatori zaslužuju naročite pohvale jer je njihov advent očito izazvao oduševljenje ne samo građana Oroslavja nego i čitavog Zagorja koje se ujedinilo u podršci svom predstavniku u našem izboru Naj-Adventa. Oroslavski advent osvojio je 2.513 lajkova, 380 komentara podrške i pohvale i -111 dijeljenja, ostvario u dosegu – 81.726 FB korisnika!

-Izuzetno sam počašćen, ali ne i iznenađen ovakvim rezultatom. Predan rad ove gradske uprave daje odlične rezultate u kontinuitetu i ovaj Advent je definitivno pokazatelj toga. Smatram da smo zahvaljujući upravo našem predanom radu prepoznati i od strane gospodina Rogovića i njegove obitelji koji su ovaj događaj u Oroslavju inicirali i trudili se da uspije na najvišoj razini. Kada bih morao sumirati, rekao bih da je riječ o nevjerojatnoj sinergiji – obitelj Rogović, gradska uprava, ugostitelji, svi smo radili za zajednički cilj, posjetitelji su to prepoznali i to je rezultiralo velikim uspjehom! Program koji se nudio posjetiteljima bio je sadržajno iznimno bogat – nastupali su primjerice Robert Mareković i Swingersi na otvorenju koje je vodio Mario Petreković, klapa Intrade, Učiteljice, ali i zagorski KUD-ovi i lokalni bendovi tako da je bilo ponešto za svačiji ukus. Imali smo i bogat program za djecu gdje su im se čitale priče, nastupala je Minea, organizirali smo i predstave, sve u svemu, vjerujem da su roditelji bili zadovoljni. Na kućicama kojih je bilo sveukupno 11 moglo se popiti kuhano vino, naručiti germknedle ili fritule, kobasice ili hot dog i vjerujem da u toj ponudi nismo zaostajali ni za brojčano većim gradovima- kazuje nam Viktor Šimunić, gradonačelnik Oroslavja.

-Apsolutni hit bilo je klizalište koje je podiglo razinu ponude na novi nivo i kad sve zbrojite nije čudo da nas je posjetilo više tisuća ljudi u Oroslavju. Izuzetno sam zadovoljan svime što smo postigli, ali mi tu ne mislimo stati i potrudit ćemo se na idućem Adventu ne samo održati razinu ponude već je i podići za ljestvicu iznad. Zahvaljujem se ovim putem svima koji su nas posjetili i svima koji su nas podržali u ovom izboru, puno nam to znači i vidimo se već ove godine u prosincu na novom Adventu!- dodaje gradonačenik, pozivajući sugrađane i posjetitelje grada na završnu feštu i proslavu naslova uz sastav ‘Črleni lajbeki’ kako bi – naglašava – cijeloj priči dali zasluženi pečat!

Velika: ‘Ninina čarobna Shhhuma’, iznova ponudila čaroliju Božića i blagdana

Za razliku od prošle godine, ove godine nije bilo prevelikih napetosti i iznenađenja u kategoriji općina. Prošlogodišnji pobjednik, ‘Ninina čarobna shhhuma’ iz Općine Velika od prvog je dana bila favorit, a utrku je završila s osvojenih 1.713 lajkova i dosegom koji bilježi- 47.425 FB korisnika.

-Iznimna nam je čast što smo  i drugu godinu za redom osvojili titulu naj-adventa. Svake godine za stvaranje našeg adventa, ‘Ninine čarobne Shhhume’, ulažemo iznimno puno vremena, truda i najvažnije od svega ljubavi, te nam je drago da to posjetitelji prepoznaju. Ovaj advent je i rađen za sve posjetitelje, kako bi kod nas zaista osjetili čaroliju Božića i blagdana. Od prve godine našeg adventa, trudili smo se stvoriti nešto drugačije i zanimljivije, mislimo da smo u tome i uspjeli.  Posjećuju nas ljudi iz svih krajeva Hrvatske i šire, i svatko tko dođe ostane pozitivno iznenađen samim adventom i ponudom, te su više nego pozitivne reakcije svih posjetitelja. U 30 dana trajanja adventa, posjetilo nas je više od 50.000 posjetitelja. Bogata glazbena ponuda je ono što zasigurno privlači posjetitelje, kao i već tradicionalni doček Nove godine u podne na kojem je ove godine uživalo preko 4000 posjetitelja – otkriva općinski načelnik Velike – Robert Hofman.

Dodaje nam kako se iz  u godinu trude proširiti i promijeniti ponudu, ali i samo uređenje adventa.

-Tako smo ove godine na adventu imali ukupno 20 ugostiteljskih objekata sa zaista raznolikom gastronomskom ponudom s naglaskom na domaćim namirnicama i tradicionalnim recepturama. Svake godine povećavamo i broj lampica, pa je naš advent ove godine zasjao s preko 200.000 lampica.  Za iduću sezonu adventa imamo velike planove, i sigurni smo da će i ona nadmašiti sva očekivanja. Veselimo se stvaranju nove adventske čarolije u ‘Nininoj čarobnoj Shhhumi’, te se želimo zahvaliti svima koji su i ove godine prepoznali i nagradili našu čaroliju, i glasali za nas!

Uspješno ostvarena želja…

Izbor za Najljepši advent pokrenuli smo s ciljem i željom da na jednom mjestu okupimo sve prekrasne advente i tako široj javnosti omogućimo da, uz uživanje u slikama već razvikanih i velikih advenata, otkriju i neke njima dosad potpuno nepoznate, posebno u manjim sredinama. S druge strane, gradovima i općinama, dakako i njihovim turističkim zajednicama htjeli smo dati priliku da rezultate svog truda, kreativnosti i ulaganja prezentiraju i pokažu i izvan granica svojih lokalnih zajednica.

Top 10 nadmetanja

Drugi rekordni doseg – 110.983 i drugi najveći broj lajkova u ovom izboru – 4.297 ostvario je Advent u Bjelovaru, a koliko su Bjelovarčanke, Bjelovarci, njihovi posjetitelji i FB fanovi oduševljeni adventom najbolje govori angažman – rekordnih 606 dijeljenja i 637 komentara. Kao još jedan hit advent ove godine pokazao se Advent u Koprivnici koji je s osvojenih 3.350 lajkova završio utrku kao ‘brončani’ među velikim gradovima. Koprivnički advent prikupio je 411 komentara podrške i 263 dijeljenja, zahvaljujući čemu ga je vidjelo 64.847 FB korisnika. Među adventima koji su ostvarili najveću vidljivost i plasirali se u top 5 najljepših su i Advent u Virovitici i Advent u Vukovaru- prvi je osvojio1.816 lajkova, 254 komentara podrške i 153 dijeljenja, a drugi-1.052 lajkova, 34 komentara i 84 dijeljenja. U top 10 najljepših advenata u kategoriji velikih gradova ušli su i šibenska Adventura, Dubrovački zimski festival, Advent u Samoboru, Advent u Rijeci i Advent u Zadru. Kod srednje velikih gradova – Advent u Vinkovcima svoju je 2. poziciju osigurao s 2.143 lajkova, 129 komentara podrške i 131 dijeljenje, uz dosegnutih 73.304 FB korisnika. Trogirska Zimska adventura prikupila je 1.496 lajkova, 132 komentara potpore, 122 dijeljenja i disegnutih 52.885 FB korisnika. U top 10 najljepših advenata u srednjim gradovima su i adventi iz Nove Gradiške i Đakova, Poreča, Našica, Svete Nedelje, Kutine i Sinja.  ‘Srebro’ među malima pripalo je Otočcu i ‘Čaroliji u Gackoj’ za koju je lajkalo 2.123 fanova, podršku izrazilo 245 komentara i 249 dijeljenja, vidjelo – 47.737 FB korisnika. Novi Advent – Advent u Novom Vinodolskom sa 1.070 lajkova plasirao se na 3. mjesto, među 10 su i adventi iz Županje i Valpova, Komiže, Hrvatske Kostajnice, Čabra, Vrgorca i Belog Manastira. Kod općina- 2. mjesto je s 1.043 lajka zaslužio Advent u Jasenicama, 3. je bio u Općini Petrijanec, tu su i adventi iz Perušića i Marije Bistrice, Motovua, Bala i Medulina, Beretineca i Ernestinova. Treba istaknuti kako su u kategoriji velikih gradova računati i gradovi-županijska sjedišta, bez obzira na broj stanovnika. Isto tako, kako bi izbjegli mogućnost višestrukih glasova, računali smo samo lajkove na FB stranici gradonačelnik.hr-a, ne i na dijeljenim objavama kojih je svaki advent imao višestruko više tijekom izbora.

‘Fotke’ vidjelo 2,1 milijun FB korisnika!

Slike advenata su kroz osam dana postigle ukupni doseg od preko 2,1 milijun, a brojke u narednim će danima još rasti jer se fotkice i dalje lajkaju, komentiraju i sheraju, uz to slike adventa podijeljene su 4.656 puta, dok zbroj komentara, lajkova i dijeljenja prelazi 100 tisuća! Možemo najaviti i novost za iduću godinu – uvodimo nagradu žirija koji će advente, osim po ljepoti fotografija i dekoracija, ocjenjivati i temeljem niza ostalih kriterija koji govore o kvaliteti adventa…