Grad Pakrac u proteklih je nekoliko godina značajno povećao proračunska izdvajanja za demografske mjere, a osim što su povećali i naknade za bebe i studentske stipendije, uveli su i potpuno novi program kojim pomažu obitelji s troje i više djece, a za kojega su ove godine osigurali 280 tisuća kuna.

Programom  TRI PLUS tako nizom mjera pomažu oko 100 obitelji s troje i više djece koje tako mogu ostvariti pomoć u podmirivanju režija (150 kuna mjesečno), oslobađanje plaćanja komunalne naknade za nekretninu u kojoj žive, popust od 50 posto na cijenu vrtića, te besplatno parkiranje u gradu, što je mjera koja je trenutno neaktivna jer se parkiranje u krizi zbog korone nikome ne naplaćuje.

‘Program je nastao kao naš odgovor za provedbu pronatalitetnih mjera, za smanjenje rasta negativnih demografskih promjena u cilju pomoći obiteljima s troje i više djece, poboljšanje njihova životnog standarda, poticanja ostalih obitelji na povećanje broja djece’, kaže nam gradonačelnica Ana-Marija Blažević.

Od 2017. godine udvostručene su i naknade za bebe – sa tadašnjih 1.000 za prvo, 1.500 za drugo, 2.000 za treće i 3.000 za četvrto i svako iduće dijete na sadašnjih 2.000 za prvo, 2.500 za drugo, 3.000 za treće i 4.000 za četvrto i svako iduće dijete. U ovoj godini za bebe su, tako, osigurali 140 tisuća kuna, gotovo dvostruko više nego što se za tu svrhu izdvojilo 2017. godine.

Isto je i sa stipendijama za koje je ove godine osigurano 300 tisuća kuna, dok je 2017. studentima isplaćeno 224 tisuće kuna.  Uz redovne studente i studente deficitarnih zanimanja koji mogu ostvariti od 400 do 800 kuna stipendije, Grad Pakrac uveo je i novu mjeru kojom pokušavaju riješiti problem nedostatka liječničkog kadra pa su za studente medicine stipendije podigli na 1.200 kuna.

Uz to, odnedavno su uveli i mogućnost ‘mirovanja’ pa studenti koji ostvare pravo na povoljnije stipendije od onih gradskih, gradsku mogu staviti na mirovanje i  nastavit je dobivati nakon što im istekne pravo na povoljniju stipendiju.

Uz stipendije, svim studentima Grad Pakrac pokriva i troškove putne karte do mjesta studiranja, neovisno gdje u Hrvatskoj, i to 10 puta godišnje.

Inače, kad su liječnici u pitanju, gradonačelnica Blažević i njezina gradska uprava uveli su i posebne mjere kojima liječnicima subvenioniraju kamate na stambene kreditee, troškove specializacije i vrtića, a nude im i smještaj u kadrovskim stanovima.

Grad Pakrac jedan je od još uvijek rijetkih gradova koji novčano nagrađuje svoje najbolje učenike i njihove mentore za osvojeno 1. mjesto na županijskim i 1., 2., i 3. mjesto na državnim i međunarodnim natjecanjima, a što su ove godine osigurali 25 tisuća kuna.

Što se vrtića tiče, roditelji za drugo dijete ostvaruju popust od 50 posto, dok je vrtić za svako treće dijete u obitelji besplatan.

Svim školarcima sufinanciraju troškove nabavke radnih bilježnica i mapa, a mladim obiteljima sa 15 tisuća kuna pomažu u kupnji zemljišta ili rekonstrukciji prve nekretnine. (m.p.d.)