Naše analize proračuna pokazale su da je Grad Petrinja, uz Pulu,  proteklih godina bio u samom vrhu izdvajanja za poduzetnike. U 2018. su, tako, za poticanje poduzetništva izdvojili 3,5 milijuna kuna, a sudeći po brojkama iz 2019. i planovima za ovu godinu, Petrinja definitivno ostaje među rekorderima po izdvajanju za poduzetnike.

Prošle su godine, tako, izdvajanja za poduzetnike povećali na preko 12 milijuna kuna, što je više od deset posto ukupnih proračunskih rashoda.  Najznačajnija mjera koju su uveli je poticanje, odnosno sufinanciranje novog zapošljavanja, kojom poduzetnicima za svakog novog zaposlenog prvih godinu dana isplaćuju po tri tisuće kuna mjesečno.

S ovom mjerom nastavljaju i ove godine, a gradonačelnik Darinko Dumbović poziva sve poduzetnike koji su zaposlili nove djelatnike da se prijave.

Uz to, kako bi potaknuli gospodarstvo, investitore u Poduzetničkoj zoni Mošćenica-Poljana oslobodili su plaćana komunalnog doprinosa, to je rezultiralo potpunim popunjavanjem zone u kojoj bi se u samom startu trebalo otvoriti 200 novih radnih mjesta.

Također, poduzetničke kredite, odnosno kamate na poduzetničke kredite umjesto sa dosadašnjih dva posto, sufinanciraju sa pet posto.

‘Cjelokupan program poticanja gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja na području Grada Petrinje za ovu godinu vrijedan je gotovo 2,8 milijuna kuna. Prethodno spomenute kamate na poduzetničke kredite sufinancirat ćemo sa 400 tisuća kuna, a kapitalna ulaganja smo povećali na 1,1 milijun kuna’, ističe gradonačelnik Dumbović.

Inače, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem prosinca 2019. godine u Petrinji je bilo 998 nezaposlenih osoba, što je smanjenje od gotovo 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ono što Dumbovića još više veseli jest podatak o 50 obrta više nego prije godinu ranije.

‘Mnogi će reći da je nezaposlenost smanjena jer se veliki broj sugrađana iselio iz Petrinje, ali činjenica je intenzivno radimo na tome da sačuvamo mlade obitelji u našem gradu, kao što intenzivno radimo na tome da raznim mjerama privučemo one koji su otišli iz Petrinje, da se vrate. Pravi efekti svih navedenih mjera bit će vidljivi u ovoj, ali i godinama koje su pred nama. Također treba spomenuti kako su upravo zbog brojnih mjera koje Grad Petrinja nudi poduzetnicima, neki od njih odlučili svoje proizvodne pogone otvoriti upravo u Petrinji. Tako je primjerice Tenaco grupa otvorila svoje tekstilne pogone u Petrinji i u startu zaposlila 15 žena, a isto toliko će ih zaposliti i tijekom ove godine. No opet ću ponoviti kako svi željno iščekujemo prve pogone u budućoj Poduzetničkoj zoni Mošćenica-Poljana. Odmah sam na početku rekao kako poslovnu zonu najprije moramo rasprodati, a onda možemo cijeli projekt aplicirati na razne fondove. Mi smo odmah prodali 10 parcela malim i srednjim poduzetnicima, za proizvodna i uslužna zanimanja. Odmah u samom startu očekujemo otvaranje 200 novih radnih mjesta. Sve to potaknut će gospodarstvo grada Petrinje i smanjiti stopu nezaposlenosti’, ističe Dumbović.

Među najvećim investitorima u petrinjskoj poslovnoj zoni je svakako tvrtka „Palavra“ iz Nova Bile u Bosni i Hercegovini koja će u Petrinji otvoriti svoje nove pogone. Na samome početku planiraju zaposliti 100 radnika, no u budućnosti planiraju i dodatna zapošljavanja, najmanje 50. U svoje pogone u Petrinji planiraju uložiti više od sedam milijuna eura. (M.P.D.)