Grad Petrinja unazad nekoliko godina slovi s punim pravom kao grad projekata što dokazuje i ovogodišnji proračun od ukupno 420 milijuna kuna koji je u odnosu na 2017. godinu veći čak – šest puta. 

Tradicionalno i stoljećima važno gospodarsko, prosvjetno i kulturno središte Banovine, danas i čitave Sisačko-moslavačke županije, najteže dane proživjelo je u Domovinskom ratu, grad je okupiran i razoren, a Petrinjci protjerani sa svojih rodnih ognjišta. Nakon oslobađanja kreće obnova, a pravi zamašnjak u razvoju Petrinja doživljava posljednjih godina. Kako to s punim pravom ističu gradonačelnik Darinko Dumbović i njegova suradnička ekipa, desetljećima grad kulture, pjesme i sporta, danas je i grad u kojemu se provodi na desetke projekata. Petrinja je danas veliko gradilište s oko 100 milijuna eura vrijednim projektima i programima za koja su sredstva mahom povučena iz EU fondova.

Čini se uistinu baš sve kako bi se svim građanima Petrinje omogućio kvalitetan životni standard, te komunalna i gospodarska infrastruktura.

Grad Petrinja unazad nekoliko godina slovi s punim pravom kao grad projekata što dokazuje i ovogodišnji proračun od ukupno 420 milijuna kuna koji je u odnosu na 2017. godinu veći čak – šest puta.  Rezultati su to kojima se zaista kao rijetko tko u uzlaznoj putanji može pohvaliti Grad Petrinja unatoč globalnoj krizi i pandemiji koronavirusa.

Zamašnjak razvoja svakako je Intervencijski plan vrijedan 205 milijuna kuna, kao dio programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, a tu je i projekt Aglomeracije vrijednosti preko 400 milijuna kuna koji je prvi projekt ugovoren iz Kohezija 2014 – 2021.

Jedan u nizu projekata u Intervencijskom planu  je projekt pod nazivom “Grad na Kupi” kojemu je cilj obnova infrastrukture, razvoj sadržaja i stvaranje atraktivnog identiteta grada ukupne vrijednosti 42 milijuna kuna, a obuhvaća 10 različitih elemenata. Projekt je započeo rekonstrukcijom Runjaninove i dijela Hanžekove ulice čija je vrijednost 2.5 milijuna kuna, dok su ostali elementi projekta u postupku javne nabave, ističu iz Grada.

Dio Intervencijskog plana je projekt “Tržnica u gradu na Trgu P. Preradovića” vrijedan 7 milijuna kuna kojim će se rekonstruirati postojeća gradska tržnica. Time će se napokon na zadovoljstvo korisnika značajno poboljšati kvaliteta pružanja usluga, ali i sam izgled tržnice u srcu grada.

Projekt sportsko-rekreacijske zone uz rijeku Petrinčicu sastavni je dio Intervencijskog plana. Obuhvaća multifunkcionalno igralište vrijedno 5 milijuna kuna koji je trenutno također u postupku javne nabave, a povijesno važna i turistički perspektivna Piramida na vrhu Hrastovičke gore – Vidikovac projekt je pak dio Intervencijskog plana vrijednosti 1.2 milijuna kuna koja je svojim završetkom obogatila turističku ponudu Petrinje i dala dodatni sadržaj planinarskom i ciklo-turizmu Grada.

Završen projekt iz Intervencijskog plana je i projekt “Potpora razvoju malog i srednjeg poduzetništva kroz izgradnju infrastrukture u poslovnoj zoni Moščenica Poljana” u Moščenici vrijednosti 35 mil kn kojim je Grad Petrinja omogućio svim svojim poduzetnicima koji imaju svoje nekretnine stavljanje istih u funkciju. Izdane su građevinske dozvole za dio poduzetnika i očekuje se otvaranje proizvodnih pogona.

Ulaganje u infrastrukturu

“Razvojem male komunalno-prometne infrastrukture do unaprjeđenja kvalitete života” naziv je projekta koji je isto tako u Intervencijskom planu, a  kojim se na 4 različite lokacije podiže životni standard. Projekt vrijedan 31 milijun kuna uključuje obnavljanje prometnica, parkirališta i komunalne infrastrukture na Sajmištu čija je vrijednost 17.5 mil kn, izgradnju pješačko-biciklističke staze u naselju Mošćenica vrijednosti 4,5 milijuna kuna, izgradnju komunalne infrastrukture u naselju Slatina vrijednosti 5 mil kn i uređenje groblja Sv. Benedikt ukupne vrijednosti 4 milijuna kuna. Od navedenih radova završeno je uređenje groblja Sv. Benedikta i uređenje komunalne infrastrukture na Slatini, dok su ostali radovi u tijeku, a njihov završetak se očekuje krajem 2020.

Podići kvalitetu života i pozitivno utjecati na demografsku strukturu ulaganjem u dječja igrališta, vrtiće i školske dvorane cilj je projekta “Unaprjeđenje infrastrukture za predškolski i školski uzrast”  koji je također dio Intervencijskog plana, a čija je ukupna vrijednost nešto iznad 56 milijuna kuna. U sklopu projekta realizirana je izgradnja Dječjeg vrtića u Češkom selu, vrijednosti  8,2 milijuna kuna, koji je početkom rujna otvorio svoja vrata petrinjskim mališanima. U istom naselju izgrađene su i opremljene svlačionice s pratećim sadržajima, pomoćnim i dječjim igralištem ukupne vrijednosti 2.8 milijuna kuna. Za bezbrižnu i sigurniju igru mališana izgrađeno je i novo dječje igralište na Slatini vrijedno oko 380 tisuća kuna. U tijeku su radovi na izgradnji školske sportske dvorane pokraj OŠ Mate Lovraka ukupne vrijednosti 45 mil kn čiji se završetak planira tijekom 2021.

Završava se i projekt ekološki centar Vrata Zrinske gore, u Prnjavoru Ćuntičkom, vrijednosti 8 milijuna kuna za koji su povučena sredstava iz Ministarstva regionalnog razvoja, a koji uključuje adaptaciju Dječjeg istraživačkog centra i njegovog okoliša.

Kako bi se osigurala sigurnost građana i njihove imovine te omogućilo nesmetano prometovanje, Grad Petrinja aktivno djeluju na sanaciji klizišta pa je tako za 2.8 milijuna kuna sanirano klizište u Ulici Vinogradi III, a trenutno u završnoj fazi je i sanacija klizišta Brest vrijednosti 3 milijuna kuna.

Grad Petrinja je prepoznat kao grad koji ulaže u energetsku obnovu pa je tako tijekom 2019. godine završen projekt zamjene postojeće rasvjete novom Led rasvjetom ukupne vrijednosti 16,8 mil kuna. Također je u energetsku obnovu fasada višestambenih zgrada uloženo oko 15 mil kn, a ljepši izgled centra grada nastoji se postići ulaganjem u obnovu pročelja za što je izdvojeno oko 1 milijun kuna.

Važnost energetske obnove prepoznata je i – u Dječjem vrtiću Petrinjčica, gdje su energetski obnovljena dva objekta i to: objekt Slap za 2.4 milijuna kuna i objekt Izvor vrijednosti 4.3 milijuna. Ove godine  kupljen je objekt Princ za čiju kupnju je izdvojeno 2 mil kn, stoga je bitno naglasiti da je Grad Petrinja unazad nekoliko godina u predškolski standard uložio preko 18 milijuna kuna.

Grad prijatelj djece

Grad Petrinja nosi prestižni naziv “Grad prijatelj djece” koji je zasluženo osvojio zahvaljujući ulaganju u životni standard i infrastrukturu, a čiji naziv zadržava i dalje zbog konstantne brige o svojim najmlađim sugrađanima i sugrađankama. Prije nekoliko godina Grad je započeo sa programom „Bebin fond“ za koji se u proračunu svake godine osigurava oko 600 tisuća kuna. Programom je određeno da za prvo i drugo dijete roditelji imaju pravo dobiti naknadu od 3 tisuće kn, a za treće i svako sljedeće dijete po 5 tis kuna. Osim navedenog u proračunu su osigurana sredstva za sufinanciranje različitih programa koji se provode u sustavu predškolskog i školskog obrazovanja, programa za djecu sa poteškoćama u razvoju, sufinancira se prijevoz kao i stipendije studentima.

Iako grad nije osnivač Osnovnih škola na svom području izdvajaju se sredstva za produženi boravak i to oko 420 tisuća kuna godišnje za 3 djelatnika. Petrinja se može pohvaliti da je osigurala Kabinet za logopedsku podršku koji djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja, a koji osigurava svoj djeci sa područja Grada Petrinje besplatnu logopedsku podršku.

U svrhu podizanja standarda života djece Grad Petrinja konstantno ulaže u infrastrukturu i to najvećim dijelom u dječja igrališta. Tako je u prigradskom naselju Mošćenica napravljeno novo sportsko i dječje igralište ukupne vrijednosti 3 milijuna kuna, sportsko i dječje igralište u Vatrogasnoj ulici vrijednosti 2 mil kuna, novo igralište u Taborištu vrijedno je 431.000 kuna i igralište u Dumačama vrijednosti 200 tis kuna. Najznačajnija investicija u sportu koje je značajno promijenila izgled Gradskog stadiona Mladost je uređenje nogometnog terena na 7.000 četvornih metara s umjetnom travom vrijedan 2 milijuna kuna.

Izrađeno je idejno rješenje za Gradski bazen u Petrinji, a prema projektantskoj procijenjeni vrijednosti investicija iznosi 36.6 milijuna kuna koji Grad Petrinja planira realizirati u sljedećem proračunskom razdoblju. Ministarstvo branitelja prihvatilo je inicijativu petrinjskog gradonačelnika da Petrinja postane mjesto uspostave Veteranskog centra. Vrijednost investicije je 100 milijuna kuna, a realizacija iste je započela ove godine i očekuje se završetak do kraja 2021.

Projekt strateškog interesa Vlade RH je Aglomeracija Petrinja vrijednosti 431 milijun kuna, prvom u Republici Hrvatskoj iz Kohezije i najvećem komunalnom projektu u Petrinji. Projektom grad dobiva 79 kilometara kanalizacije, kao i vodovodnu mrežu u dužini 59 kilometara. Potpisan je i ugovor za mini aglomeraciju, na izgradnji vodoopskrbe naselja Taborište, Hrastovica i Donja Budičina, dok se planira i Aglomeracija Brest- Mala Gorica.

Rekorderi izdvajanja  za poduzetnike

Petrinja prema našim analizama spada među gradove koji najviše izdvajaju za subvencije poduzetnicima i obrtnicima.  Grad sufinancira poduzetničke kredite  s pet posto kamata, umjesto dosadašnjih dva. Pred kraj 2019. godine raspisan je dugo očekivani natječaj za poticanje zapošljavanja za što se kroz Intervencijski plan osiguralo 10 milijuna kuna. Kroz Intervencijski plan je osigurana direktna dodjela sredstva poduzetnicima s područja Grada Petrinje za što je utrošeno ukupno 25 mil kuna. Do sada su sve mjere koje su imali za poduzetnike bile utrošene u 100-postotnom iznosu, što zapravo pokazuje kako su poduzetnici, obrtnici i gospodarstvenici u njihovom razvoju prepoznali Grad kao partnera. Da se mjere nisu pokazale dobrima, sigurno danas ne bi imali rasprodanu Poduzetničku zonu Mošćenica-Poljana u kojoj očekuju zapošljavanje u startu minimalno 100 osoba. Inače, dodamo li Proračunu Grada Petrinje i proračune petrinjskih poduzeća Privrede i Komunalca, dolazimo do Proračuna „teškog“ više od 623 milijuna kuna. (Pero Livajić)