Počela je nikad neizvjesnija i napetija, organizacijski najzahtjevnija školska godina ikada, pa se tako dio gradova, uz uobičajene mjere potpore u kojima školarcima sufinanciraju radne materijale i pribor, uključio i s dodatnim mjerama kako bi osigurali što bolje i sigurnije uvjete rada u školama. Besplatne maske za učenike i nastavnike osigurali su tako u Karlovcu, Zaprešiću, Vinkovcima, Labinu, Požegi, Splitu, Puli, Zaprešiću, Šibeniku, Metkoviću, Virovitici, Gospiću, Zadru, Opatiji, Dubrovniku, Koprivnici, Velikoj Gorici, Vukovaru, Svetom Ivanu Zelini, a da će učenicima osigurati maske najavljuju i u Kutini…

Što se tiče sufinanciranja radnih materijala i školskog pribora, još uvijek je u tijeku naše veliko istraživanje kojim želimo obuhvatiti sve gradove i dobiti cjelokupnu sliku, pa dok ne dobijemo sve odgovore, za sad donosimo pregled mjera u dijelu gradova koji su nam poslali svoje odgovore…

Grad Bakar osigurao je u proračunu 280 tisuća kuna, od čega 30 tisuća kuna za sve radne materijale prvašićima i 250 tisuća kuna za radne bilježnice, zbirke zadataka, materijale za tehnički i atlase ostalim osnovnoškolcima.

Grad Beli Manastir u proračunu je osigurao 160 tisuća kuna, pa učenicima osnovnih škola sa po 300 kuna sufinanciraju nabavku radnih bilježnica i pribora.

Grad Belišće za nabavku školskih materijala učenicima je izdvojio 330 tisuća kuna i nabavili im komplete radnih bilježnica te ostali pribor. Za srednjoškolce su, pak, izdvojili 520 tisuća kuna, s kojima im – jedini u Hrvatskoj – osiguravaju po 200 kuna mjesečno za školski topli obrok.

Grad Bjelovar osigurao je 700 tisuća kuna u proračunu, po 200 kuna za učenike nižih i 400 za više razrede.

Grad Čazma za pomoć svojim školarcima na početku godine je osigurao 300 tisuća kuna, oko 500 kuna po učeniku, te su im osigurali radne bilježnice, atlase, mape, pribor za tehnički i ostale radne materijale.

Grad Duga Resa svojim je školarcima nabavio radne bilježnice, pribor za tehnički i likovne mape, za što su u proračunu osigurali 262 tisuće kuna.

Grad Đurđevac osigurao je 400 tisuća kuna za osnovnoškolce, odnosno po 500 kuna po učeniku, za nabavku radnih bilježnica, atlasa, mapa, pribora za tehnički. Već tradicionalno, Grad Đurđevac, svojim je prvašićima osigurao i četkice za  zube i jabuku kao nastavk projekta ‘Grad s najljepšim osmjehom’. Po 500 kuna Grad će refundirati i roditeljima srednjoškolaca za nabavu učenika i radnih bilježnica.

Grad Gospić osigurao je u proračunu 150 tisuća kuna za radne bilježnice za prvašiće i likovne mape i kutije za tehnički za sve osnovnoškolce.

Grad Grubišno Polje za radne bilježnice, atlase, mape i pribor za tehnički za svoje osnovnoškolce je osigurao 200 tisuća kuna u proračunu, a srednjoškolcima su pomogli sa po 1.000 kuna, za što je osigurano 60 tisuća kuna.

Grad Hrvatska Kostajnica svojim je osnovnoškolcima osigurao sve potrebne materijale i radne bilježnice u vrijednosti oko 1.500 kuna po učeniku, za što su izdvojili dva posto proračuna.

Grad Jastrebarsko osigurao je 100 tisuća kuna za sufinanciranje radnih materijala i školskih potrepština svojim osnovnoškolcima.

Grad Klanjec je u suradnji sa Županijom osigurao kompletan besplatan školski materijal za svoje učenike – radne bilježnice, zbirke, atlase, mape…

Grad Knin u proračunu je osigurao pola milijuna kuna i svojim školarcima osigurao radne bilježnice, atlase, likovne mape i radne materijale za tehnički.

Grad Koprivnica kao i svake godine, i ove je svojim školarcima osigurao besplatne radne bilježnice, radne bilježnice za obvezne i izborne predmete te majice za prvašiće s natpisom „Veselo u školu“, a za što su u proračunu osigurali 657 tisuća kuna.

Grad Krk ove je godine dodatno povećao jednokratnu naknadu školarcima na početku godine sa dosadašnjih 300 na 500 kuna, koliko dobivaju i osnovnoškolci i srednjoškolci.

Grad Kutjevo u proračunu je osigurao 140 tisuća kuna, oko 360 za svakog učenika koje su radne bilježnice i likovne mape dočekali u školi.

Grad Kutina u proračunu je osigurao čak 1,3 milijuna kuna, što je jedan od najvećih iznosa u zemlji, za sufinanciranje školskog pribora i materijala za svoje školarce. Učenicima nižih razreda pomogli su tako sa vaučerima od po 450 kuna, a viših razreda sa po 750 kuna.

Grad Labin i ove godine sufinancira školski pribor i materijale osnovnoškolcima i srednjoškolcima slabijeg imovinskog statusa. Učenici od 1. do 4. razreda osnovn škole dobili su tako vaučere od 250 kuna, od 5. do 8. razreda po 300 kuna, a srednjoškolci po 350 kuna.

Grad Lipik i ove je godine svim osnovnoškolcima financirao radne bilježnice i likovne mape.

Grad Ludbreg osigurao je, pak, nabavu radnih bilježnica osnovnoškolcima kojima je uz to podijeljen i bon od po 100 kuna za kupnju pribora u jednoj od ludbreških knjižara, za što su u proračunu izdvojiil oko 250 tisuća kuna.

Grad Metković za svoje je školarce izdvojio pola milijuna kuna, pa će roditelji osnovnoškolaca dobiti po 300 kuna naknade za kupnju radnih bilježnica i ostalih materijala.

Grad Novi Marof za osnovnoškolce je osigurao radne bilježnice i pribor, a srednjoškolcima – prijenosna računala.

Grad Ozalj osigurao je za svoje učenike sve potrebne materijale i pribor – radne bilježnice, mape, atlase i  zbirke, i za to su iz proračuna izdvojili 176 tisuća kuna. Uz to, olakšali su život i roditeljima srednjoškolaca za koje su osigurali 80 tisuća kuna, odnosno 500 kuna po učeniku.

Grad Pleternica u proračunu je osigurao 300 tisuća kuna i svojim školarcima osigurao besplatne radne bilježnice, atlase, pribor za tehički, a prvašićima i poklon pakete u kojima su dobili i besplatne bilježnice i pribor.

Grad Požega za svoje je školarce izdvojio 600 tisuća kuna te im osigurao besplatne radne bilježnice i pribor za tehnički.

Grad Pregrada u suradnji sa Županijom učenicima pokriva troškove radnih bilježnica, a sam je uz to financirao i nabavu ostalog obveznog materijala, kutija za tehnički, atlasa i likovnih mapa. Ukupno su za to u proračunu izdvojili 230 tisuća kuna.

Grad Pula  i ove školske godine subvencionira nabavku školskih udžbenika svim učenicima srednjih škola čiji su roditelji slabijeg imovnog stanja, a osnovnoškolcima subvencionira nabavku drugih obrazovnih materijala poput bilježnica, likovnih mapa i ostale opreme.

Grad Rijeka za svoje je školarce osigurao od 250 do 750 kuna potpore na početku godine, ovisno o razredu i uvjetu socijalnog programa. Učenici dobivaju poklon-bon i mogu ga iskoristiti u jednoj od knjižara s kojima Grad ima ugovor, s tim da Grad ne uvjetuje što će se kupiti. Za osnovnoškolce je ukupno osigurano 450 tisuća kuna, a još 100 tisuća kuna su osigurali za srednjoškolce koji su dobili po 1.000 kuna.

Grad Rovinj osigurao je besplatne radne bilježnice za osnovnoškolce za što su osigurali 415 tisuća kuna u proračunu.

Grad Samobor i ove je godine u vrhu po izdvojenim sredstvima za sufinanciranje školskih materijala i potrepština – osigurali su 1,2 milijun kuna u proračunu, što je oko 400 kuna po učeniku.

Grad Slatina u proračunu je za pomoć školarcima na početku godine osigurao 350 tisuća kuna tako da su danas učenike u školama, uz besplatne udžbenike, dočekale i radne bilježnice i sav pomoćni materijal.

Grad Split u proračunu je osigurao pet milijuna kuna za nabavku radnih bilježnica svojim školarcima, pa će tako besplatni udžbenici i radne bilježnice na klupama dočekati gotovo 14 tisuća učenika.

Grad Supetar u sklopu svog projekta ‘Sritno dite-sritan grad’ pomaže roditeljima i na početku školske godine pa su sa 107 tisuća kuna osigurali besplatne radne bilježnice, atlase, mape i pribor za tehički za svoje osnovnoškolce.

Grad Šibenik svojim školarcima pomaže sa 250 tisuća kuna, a pomoć se odnosi na učenike iz socijalno ugroženih obitelji, odnosno korisnicima prava na dječji doplatak. Učenici nižih razreda dobivaju taako po 300 kuna, a viših po 500 kuna pomoći za nabavku školskih potrepština.

Grad Trilj i ove je godine školarcima sufinancirao nabavu školskog pribora i materijala za što su izdvojili 350 tisuća kuna u proračunu, a osigurali su im radne bilježnice i mape.

Grad Vinkovci u našem je prošlogodišnjem istraživanju bio apsolutni rekorder po sredstvima izdvojenim za sufinanciranje školskog pribora svojim školarcima, a tako će, čini se, biti i ove godine. Ukupno su u proračunu izdvojili 1,8 milijun kuna za osnovnoškolce i 350 tisuća kuna za srednjoškolce. Prvašići i srednjoškolcim dobili su tako po 1.000 kuna pomoći, ostali osnovnoškolci po 500 kuna.

Grad Virovitica osigurao je pola milijuna kuna za sufinanciranje školskih materijala, pa su učenicima osnovnih škola pokrili troškove svih obaveznih radnih materijala.

Grad Vrbovec osigurao je ove godine preko pola milijuna kuna za svoje osnovnoškolce, odnosno oko 400 kuna po učeniku za nabavku radnih bilježnica, atlasa, mapa, pribora za likovni i tehnički odgoj. Pomažu i srednjoškolcima, sa ukupno 490 tisuća kuna, odnosno 600 kuna po učeniku.

Grad Vrlika također je svojim školarcima osigurao radne bilježnice, likovne mape, radne listiće i kutije za tehnički.

Grad Vukovar i ove je godine svojim školarcima, osim potrebnih radnih materijala, bilježnica i radnih bilježnica, osigurao i tenisice odnosno papuče za učenike nižih razreda.

Grad Zadar osigurao je u proračunu čak 2,2 milijuna kuna za osnovnoškolce, što ih za sad svrstava na sam vrh po izdvojenim sredstvima. U potpunosti su tako učenicima financirali radne bilježnice, atlase, kutije za tehnički, fiziku i kemiju. (M.P.D.)