Grad Split napravio je još jedan veliki iskorak u digitalizaciji i transparentnosti, te postao prvi veliki hrvatski grad koji je sve isplate iz proračuna učinio u potpunosti vidljivima javnosti.

Građanima Splita i svim zainteresiranim korisnicima od danas je omogućeno da putem online aplikacije iTransparentnost   mogu dobiti uvid u sve isplate iz Proračuna Grada Splita, počevši od 1.1. ove godine i to  prema svim pravnim osobama.

Za dobivanje informacija o isplatama iz Proračuna dovoljno je u tražilicu iTransparentnost upisati podatak o nazivu primatelja ili OIB. Nakon pretraživanja prikazuju se podaci o svim isplatama za proračunsku 2020. godinu, a klikom na pojedinu uplatu daju se dodatne informacije o stavci uplate koje su sadržane u financijskim izvještajima Grada.

iTransparentnost je online aplikacija koja na dnevnoj bazi daje pregled svih isplata prema pojedinim pravnim subjektima, a u narednoj fazi obuhvatiti će se i isplate prema fizičkim osobama u skladu sa odredbama Zakona o provedbi opće uredbe o zaštiti osobnih podataka. Ujedno, iTransparentnost je i dio  jedinstvenog projekta “Otvoreni grad” koji se razvija u suradnji s tvrtkom Libusoft Cicom iz Zagreba, u okviru implementacije Proračunskog računovodstva i Riznice. Projekt “Otvoreni grad” predstavljati će web odredište za upravljanje brojnim eUslugama, kojima Grad Split želi svojim građanima omogućiti pristup javnim informacijama, podići stupanj transparentnosti te dodatno približiti rad Gradske uprave – digitalno, transparentno i dostupno.

“Radi se o jedinstvenom projektu u Republici Hrvatskoj, kojim je prije svega cilj približiti i predočiti građanima i svim zainteresiranim korisnicima svaku isplatu iz gradskog proračuna, a daljnjim aktivnostima u okviru projekta Otvoreni grad i dodatno približiti rad Gradske uprave čime Grad Split postaje predvodnik u transparentnosti i digitalizaciji poslovanja” – istaknuo je Dragan Brtan, pročelnik upravnog odjela za financijsko upravljanje i kontroling.

Građani Splita tako već imaju uvid u proračun i sve njegove stavke i detalje, a do jeseni će profunkcionirati i platforma za participativno budžetiranje Moj proračun preko koje će građani online predlagati na koji način i gdje treba usmjeriti sredstva u proračunu za iduću godinu. Grad Split tako će postati jedan od prvih koji doista provode participativno budžetiranje.

Ovaj projekt na tragu je ranijih najava gradonačelnika Andre Krstulovića Opare o potrebi uključivanja građana u rad Gradske uprave, a čime se povećava razina transparentnosti i omogućava  veća kvaliteta života u gradu Splitu. (V.H.)