Grad Poreč, kako se redovito uviđa i kroz naše izbore najboljih gradova, jedno je od ugodnijih područja za život u Hrvatskoj. Važan segment koji doprinosi takvoj ocjeni svakako je  ulaganje u djecu i mlade, a dio tog ulaganja odlazi i na izgradnju, uređenje, opremanje te održavanje dječjih igrališta po čemu ovaj grad znatno nadilazi hrvatski prosjek.

Naime, statistika kaže kako je hrvatski prosjek 800 stanovnika po jednom igralištu, a u Poreču jedno igralište dolazi na svakih 240 stanovnika. U posljednje četiri godine Grad Poreč je u održavanje i opremanje urbane opreme, javnih površina, igrališta, sportskih dvorana, rekreacijskih objekata i nabavu igrala za dječja igrališta uložio blizu 10 milijuna kuna.

Na porečkom području trenutno postoji više od stotinu dječjih i polivalentnih igrališta, od kojih se osobito ističu dvije posljednje investicije realizirane u suradnji s Turističkom Zajednicom Poreč i HZJZ, a to su moderna igrališta na Gradskom kupalištu i plaži Materada u Svetom Martinu.

Igralište na Materadi opremljeno je klupom za dojilje i prematanje, klackalicom na opruge za djecu s teškoćama u razvoju, njihalicom na opruzi za jedno dijete, gredom za balansiranje na tri nivoa, penjalicom s mrežom, ljuljačkom-košarom, društvenom igrom “školica”, a uz sva igrala postavljena je i antistres podloga.

Igralište na Gradskom kupalištu jedno je od najmodernijih u Hrvatskoj , opremljeno popularnim zip lineom i ostalim sigurnim i didaktičkim igralima. Do igrališta se nalazi i uređena teretana na otvorenom.

Inače, trenutno su u Poreču u tijeku uređenja svih dječjih igrališta, a u neka se upravo ugrađuju i nova igrala. Tako će na igralištu u Brčićima biti postavljena ljuljačka s košarom, a dječje igralište u naselju Červar upotpunit će se jednosjednom ljuljačkom gdje je uređena i stara vaga. Klatilice na opruzi postavit će se na dječjim igralištima u Mihatovićima, Špadićima i u Dračevcu gdje će postojeće jednosjedne ljuljačke zamijeniti dvosjednom, a ispod igrala postaviti gumiranu podlogu.

Spomenimo i kako je u posljednje četiri godine Poreč dobio i prvu teretanu za osobe s invaliditetom, izgrađenu bespovratnim EU sredstvima što predstavlja dodatni iskorak u senzibiliziranju javnosti za potrebe osoba s invaliditetom kao i njihovo uključivanje u sportske aktivnosti grada. (V.H.)