Prihvaćenim amandmanom na izglasani rebalans proračuna, Gradsko vijeće Grada Varaždina podržalo je inicijativu da se osiguraju sredstva za financiranje higijenskih uložaka učenicama slabijeg imovinskog statusa u svim osnovnim školama kojima je osnivač Grad Varaždin. Tako će upravo Varaždin biti prvi grad u Hrvatskoj koji će učenicama iz svog proračuna financirati higijenske uloške.

Nedavno objavljeni rezultati istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj pokazali su da si dio djevojčica ne može priuštiti potrebne higijenske potrepštine. Ideju o osiguravanju besplatnih higijenskih uložaka za djevojke u osnovnim školama s područja Grada Varaždina predložio je najmlađi gradski vijećnik Lovro Lukavečki koji je u svom amandmanu istaknuo kako menstrualni proizvodi ne smiju biti luksuz i učenice ne smiju biti prisiljene propuštati nastavu zato što si ne mogu priuštiti higijenske uloške jer na njima moraju štedjeti. U tu svrhu, za sve učenice osnovnih škola grada Varaždina kojima je to potrebno, osigurat će se higijenski ulošci.

Za svoju inicijativu, Lovro Lukavečki dobio je snažnu podršku gradonačelnika Grada Varaždina dr.sc. Nevena Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića.

„Grad Varaždin će sa 40.000 kuna poduprijeti nabavku higijenskih uložaka za socijalno ugrožene učenice u osnovnim školama. Osobno mi je žao da ovakve odluke uopće moramo donositi, ali nažalost siromaštvo je prisutno, a higijena je temeljno ljudsko pravo. Drago mi je što je ovaj amandman predložio naš najmlađi vijećnik Lovro Lukavečki te se nadam kako će i druge sredine prihvatiti ovu inicijativu i omogućiti djevojčicama i djevojkama slabijih financijskih mogućnosti ove osnovne higijenske potrepštine.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Planirano je da se projekt počne provoditi s početkom nastavne godine 2021./2022.

Podsjetimo, nakon poražavajućih rezultata o mensturalnom siromaštvu nekoliko hrvatskih škola. Prva je svojim učenicama besplatne tampone i uloške počela dijeliti Strojarska škola Varaždin, nakon nje Tehnička škola Ruđera Boškovića iz Vinkovaca, a onda i Srednja škola Vladimir Gortan u Bujama, Gimnazija Pula te Srednja škola u Buzetu.

Inače, osim amandmana vezanog za higijenske uloške, usvojen je i drugi amandman najmlađeg varaždinskog gradskog vijećnika te će se u proračunu osigurati dodatnih 200.000 kuna za stipendije za deficitarna zanimanja, što je ukupno 2,5 milijuna kuna. (Grad Varaždin, m.p.d.)