Projektima i aktivnostima koje provodimo nastojali smo se posvetiti svim našim građanima. Vodili smo brigu o djeci, mladima, sportašima, poduzetnicima, umirovljenicima, osobama slabijeg imovinskog statusa, invalidima.. Smatram da Crikvenica uistinu jest bolje mjesto za život upravo zbog osluškivanja potreba i želja naših građana, kontinuiranih ulaganja i poboljšavanja kvalitete življenja raznim sadržajima.

Prema analizama koje smo nedavno proveli na temelju podataka konsolidiranih proračuna, Crikvenica je među vodećim gradovima po izdvajanju sredstava za obrazovanje pa je tako u razdoblju od 2017. do 2019. izdvojeno 8,9 tisuća kuna po stanovniku. Ne čudi stoga da se prošle godine našla i u finalu našeg izbora za najbolji grad upravo u kategoriji obrazovanja. Uz to, Crikvenica se nalazi i u vrhu po rastu sredstava za subvencije obrtnicima, među boljim gradovima je i po izdvajanju naknada za novorođenčad, a prva u Hrvatskoj uvela je naknade za trudnice. O mandatnim rezultatima, projektima i planovima za budućnost porazgovarali smo s gradonačelnikom Damirom Rukavinom.

Gospodine Rukavina, vaš treći mandat na čelu Grada Crikvenice upravo završava. Koliko ste zadovoljni i jeste li ostvarili sve što ste planirali te svojim građanima obećavali prije četiri godine? 

Veoma sam zadovoljan ostvarenim kroz tri mandata, a posebno mogu reći da sam zadovoljan sa realizacijom mandata na isteku. Kroz posljednji mandat smo najviše pažnje usmjerili na infrastrukturu i programe za naše najmlađe te smo ispunili najveću želju naših građana, a to je gradnja školske sportske dvorane Osnovne škole Zvonka Cara u Crikvenici. Naravno da uvijek ima prostora za napredak i da bismo uvijek htjeli i više i bolje, no uvijek nastojimo ravnomjerno razvijati u sva naša mjesta – Crikvenicu, Jadranovo, Dramalj i Selce. Mislim da smo to uistinu i uspjeli te da smo promijenili vizuru našeg grada, ali ne samo vizuru već i kvalitetu života na području grada.   

Što možete izdvojiti kao osobito važno, a da je realizirano unutar ove četiri godine? Po čemu je Crikvenica danas bolja i ugodnija za život nego što je bila prije četiri godine i u čemu je napravljen najveći iskorak? 

Projekata je bilo jako puno, ali mislim da su djeca i mladi naša budućnost i da je naša obveza omogućiti im bezbrižno i ugodno odrastanje i obrazovanje. Zato bih istaknuo završetak procesa ulaganja u sve naše odgojno-obrazovne ustanove kroz projekte energetskih obnova osnovnih škola te energetsku obnovu vrtića, dogradnju i adaptaciju dječjeg vrtića i škole u Dramlju. Ovom prilikom bih najavio i gradnju novog dječjeg vrtića u Gornjem kraju. Uređeno je i dvorište matičnog vrtića u Crikvenici i čak 22 dječja igrališta na području cijelog grada. Infrastrukturni projekti i razne aktivnosti, programi i projekti koje provodimo unutar svake od ustanova zasigurno našim mališanima omogućuju ugodno i bezbrižno odrastanje. Projektima i aktivnostima koje provodimo nastojali smo se posvetiti svim našim građanima. Vodili smo brigu o djeci, mladima, sportašima, poduzetnicima, umirovljenicima, osobama slabijeg imovinskog statusa, invalidima..  Smatram da Crikvenica uistinu jest bolje mjesto za život upravo zbog osluškivanja potreba i želja naših građana, kontinuiranih ulaganja i poboljšavanja kvalitete življenja raznim sadržajima.

Koje biste još projekte i mjere istaknuli kao ključne za razvoj grada i poboljšanje kvalitete života vaših sugrađana? 

Poduzetnici su okosnica našeg društva i svojim djelovanjem i oni mijenjaju izgled našeg grada. Upravo zato stalnim praćenjem njih i njihovog rada, pogotovo u izazovnoj situaciji povezanoj s koronavirusom u kojoj smo se našli, nastojimo im biti na usluzi te kreirati pakete pomoći. Tako smo uz bespovratna sredstva koja svake godine dodjeljujemo, posebne mjere kreirali za poduzetnike onda kada je njihov rad bio onemogućen i otežan kako bismo im olakšali cijelu situaciju. Svake godine organiziramo i brojne edukacije iz područja koja su im zanimljiva i u kojima im je potrebna pomoć. Vjerujemo da je sve to rezultiralo i recertifikacijom odnosno ponovnim dobivanjem prestižnog međunarodnog BFC certifikata koji nas je na karti označio kao grad povoljne poduzetničke klime. Ovdje valja spomenuti i velike projekte kao što je aglomeracija, rješavanje problema sustava odvodnje otpadnih voda za cijelo područje grada kojim se uvelike doprinosi očuvanju kvalitete mora i zaštiti okoliša. Osim toga, Crikvenica će dobiti novo groblje koje je bilo prijeko potrebno zbog nedostatka mjesta na postojećim grobljima, a pri završetku je i  kulturno-društveno-sportski centar u Gornjem kraju. Bit će to puno više od boćališta, središte ovog dijela Crikvenice s trgovinom koja je prijeko potrebna. Smatram da imamo jednu od najljepših obala na Jadranu. Veliki broj plaža i njihova raznovrsnost naš su najjači turistički adut. Upravo zato je uređenje plaža i kvalitetno upravljanje plažama iznimno važno. Uređenjem plaže Grabrova formiralo se 250 metara iznimno atraktivnog novog plažnog prostora, a neposredno uz plažu izgrađuje se i prostor trga te neophodne parkirališne površine.

Kolika je ukupna vrijednost projekata koje ste pokrenuli i realizirali u ovome mandatu? 

Vrijednost projekata koje smo pokrenuli i realizirali je nemoguće izračunati, no smatram da je ono što nam je puno bitnije od samih brojki, zadovoljstvo naših sugrađana i povećanje kvalitete života u gradu. Ulagalo se jako puno i u infrastrukturne projekte, ali i u razne programe, aktivnosti, mjere i pomoći svim skupinama građana. Samo vrijednost infrastrukturnih projekata koje smo pokrenuli i realizirali kroz ovaj mandat je gotovo 200 milijuna kuna. Nemjerljiva je vrijednost koju postižemo malim projektima i aktivnostima kojima našim građanima pružamo ruku podrške i pomoći kada im je najpotrebnije. Vrijednost energetskih obnova ne može se cijeniti samo vrijednošću zahvata već osmjesima djece koja borave u ljepšim, toplijim i ugodnijim odgojno obrazovnim uslugama. Uveli smo niz novina kao što su povećanje iznosa mjera pronatalitetne politike, stipendije za deficitarna zanimanja, prvi u Hrvatskoj smo uveli i naknade za trudnice. Financiramo pomoćnike u nastavi, produženi boravak u svim našim osnovnim školama, rad logopeda u osnovnim školama, rad svih udruga na području grada, oformljen je Centar za pružanje usluga u zajednici koji pruža uslugu dnevnog boravka za starije osobe. Sve navedeno je samo dio aktivnosti i programa  koje kontinuirano provodimo i time podižemo kvalitetu života na području grada.

Koliko ste u financiranju projekata uspjeli povući EU sredstava i koji su najvažniji EU projekti ovoga mandata? 

Izrazito me veseli što mogu reći da smo u ovom mandatu povukli uistinu veliki iznos europskih sredstava. Pratili su nas kroz energetske obnove škola i vrtića, projekte produženog rada vrtića i pomoćnika u nastavi u školama, izgradnje i uređenja naših prostora kroz razne projekte. Za sve to smo samo u ovom mandatu povukli gotovo 30 milijuna kuna što se tiče projekata koji su isključivo gradski projekti. Ovdje se kao posebno bitan ističe projekt sustava odvodnje otpadnih voda Aglomeracija koju provodimo zajedno s našim komunalnim trgovačkim društvom VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol te susjednim gradom i općinom.  Povijesni je to projekt od gotovo pola milijarde kuna, koji je 85% financiran europskim sredstvima. Trudimo se što veći iznos sredstava povući iz fondova Europske unije te na taj način realizirati sve bitne projekte za naš grad uz pomoć vanjskih sredstava.  Mislim da smo do sada, naročito u posljednjih nekoliko godina, bili jako uspješni u tome i vjerujem da ćemo taj kontinuitet i nastaviti.

Što je s gospodarskom slikom grada i kakva je ona danas u usporedbi sa situacijom prije četiri godine? Što kažu brojke, koliko je novih investicija, novih radnih mjesta otvoreno u ove četiri godine? 

U zadnjih nekoliko godina na području našeg grada realizirano je nekoliko privatnih investicija u hotelski smještaj. Ovdje valja spomenuti hotel u Vinodolskoj ulici koji je u fazi izgradnje, hotel Park, boutique hotel u centru Crikvenice te na radost svih građa Crikvenice, obnova hotela Miramare. Ovo je zasigurno znak da je Crikvenica privlačna turistička destinacija koja ima potencijala i u kojoj se rado ulaže. Prateći učinak naših mjera kroz koje dodjeljujemo bespovratna sredstva poduzetnicima raste i broj novih poduzetnika, a naročito su popularne mjere samozapošljavanja žena i zapošljavanja mladih osoba. No, koronakriza koja je pogodila cijeli svijet, nije zaobišla niti Crikvenicu te je ostavila velikog traga na naše gospodarstvo. Mnogi su bili onemogućeni raditi te smo nastojali pomoći poduzetnicima da opstanu i da prebrode situaciju koju je koronavirus donio sa sobom. Ono što zabrinjava da kriza traje i dalje, i da nitko sa sigurnošću ne zna reći do kada će, a tek tada će trebati sve snage usmjeriti da bismo se vratili na razinu na kojoj smo bili prije same krize. Ipak, ima i nekih svijetlih trenutaka. U prošloj smo godini ostvarili znatno bolje rezultate od onih koje smo očekivali. Prema podacima Turističke zajednice Grada Crikvenice za 2020. godinu, na području Rivijere Crikvenice privatni smještaj ostvario je preko 64 % noćenja u ukupnom broju noćenja, dok je taj udio u 2019. godini bio 54,5 %. Na privatni smještaj odnosi se preko 61 % smještajnog kapaciteta. Međutim, broj noćenja u privatnom smještaju manji je za 37 % u odnosu na prethodnu godinu, a broj dolazaka smanjen je za 38 %. Prosječna popunjenost bila je 43 dana, što je za 33 % manje u odnosu na prethodnu godinu kada je popunjenost bila 64 dana. Mogu reći da na temelju svega što sada znamo i pratimo kroz medije, očekujem da će ova sezona biti na razini prošlogodišnje. Gospodarstvo je u korona krizi zasigurno najviše pogođeno te je najbitnije reći da su ostala sačuvana radna mjesta. Ovdje treba zahvaliti i Vladi Republike Hrvatske koja je za područje grada Crikvenice isplatila potporu za 1.647 radnika i 423 poslodavca odnosno isplatila gotovo 26 milijuna kuna pomoći. I Republika Hrvatska i Grad Crikvenica i dalje će pratiti poduzetnike i stanje sa korona krizom te i dalje kreirati mjere u skladu s njihovim potrebama.

Koliko ulažete u razvoj i poticanje gospodarstva i imate li u planu neke nove mjere i programe, uspijete li ponovo osvojiti povjerenje svojih građana? 

Godišnje izdvajamo preko milijun kuna za pomoć poduzetnicima na području grada, od toga samo za bespovratna sredstva isplaćujemo preko pola milijuna kuna, dok se ostatak odnosi na potporne institucije i njihovo djelovanje te sve ostale aktivnostima kojima nastojimo potaknuti gospodarstvo na području grada. Uvijek pratimo gospodarstvo na području grada i naše poduzetnike i kreiramo mjere u skladu sa njihovim potrebama. Teško je u ovoj situaciji unaprijed znati što će im najviše trebati pa ćemo svakako i dalje biti fleksibilni za njihove prijedloge i pomagati im s konkretnim mjerama i na mjestima gdje je to najviše potrebno. Sve aktivnosti koje poduzimamo, mjere i pomoći koje kreiramo za naše poduzetnike, radimo u sinergiji s njima. Osluškujemo njihove želje i potrebe te održavamo sastanke kako bismo se prilagodili upravo njima te sredstva i olakšice usmjeravali upravo na ona mjesta gdje je to najpotrebnije. U doba korona krize smo ih oslobodili svih plaćanja prema Gradu u vrijeme kada nije bilo djelatnosti, omogućili im nenaplatno proširenje terase kako ne bi gubili zaradu na smanjenju kapaciteta te smo pomagali pri kompletiranju dokumentacije za prijavu na pomoći Vlade Republike Hrvatske. Nastojimo biti suputnici našim poduzetnicima, oslonac i pomoć koja je uvijek tu za poslušati sve njihove dileme i pomoći im onoliko koliko možemo. Zasigurno ćemo to i dalje raditi, jer smatram da su oni okosnica našeg društva i da je za svaki grad bitno poticati gospodarsku djelatnost koja znači i egzistenciju.

Kakva je situacija na demografskom planu i što je najvažnije što ste unutar tog područja napravili u ove četiri godine? 

Osim infrastrukture koju sam spomenuo, tu je i veliki broj programa koje smo uveli ili poboljšali. Tako smo kroz pronatalitetne mjere podigli iznose za prvo i drugo dijete s 1.500,00 na 3.000,00 i 7.000,00 kuna, dok je naknada za treće i svako iduće dijete 30.000,00 kuna.  Prvi smo u Hrvatskoj uveli i naknadu za trudnice po kojoj svaka trudnica s područja grada dobiva jednokratnu naknadu u visini od 1.500,00 kuna. Ova je mjera jako dobro prihvaćena i to nas posebno veseli, a mogu reći i da će na području grada demografska slika kroz naredne godine izgledati još bolje. Ono što nije vezano za djecu u najranijoj dobi, ali je svakako velika pomoć roditeljima kroz podizanje djece su i stipendije, besplatni udžbenici i sav radni materijal za osnovnoškolce te financiranje i sufinanciranje prijevoza učenika i studenata. U ovom smo mandatu tako uveli stipendije za deficitarna zanimanja, a dodjeljujemo još i stipendije po kriteriju izvrsnosti, stipendije po socijalnom kriteriju te sportske stipendije. Sve naše osnovne škole, i matične i područne, imaju produženi boravak što je velika pomoć roditeljima, a u ovom smo mandatu krenuli i s projektom Radost za Radost. Projekt je to koji je financiran sredstvima europskih fondova i kroz koji je vrtiću omogućen popodnevni rad. Ono na čemu ćemo raditi u idućem periodu je svakako izgradnja poslovne zone te niz mjera i pomoći koje ćemo usmjeriti na stvaranje novih radnih mjesta i jačanje gospodarstva, jer su i to u konačnici preduvjeti za stvaranje bolje demografske slike našega grada.

Planirate li neke nove mjere i programe kad su u pitanju djeca i mladi? 

Iz godine u godinu kroz nove projekte nastojimo djeci i mladima boravak i odrastanje u gradu učiniti ljepšim i ugodnijim. Neki od projekata koje planiramo u idućem periodu su definitivno dovršetak rekonstrukcije i dogradnje vrtića i škole u Dramlju te izgradnja novog dječjeg vrtića u Gornjem kraju. Cijenu vrtića ćemo smanjiti za 50% te na taj način uvelike pomoći roditeljima. Kako bismo djecu potaknuli, ali i olakšali pohađanje vannastavnih aktivnost u osnovnim školama, iste ćemo sufinancirati.

Kad rezimirate napravljeno nakon ove četiri godine, što je bio najveći izazov i gdje mislite da se moglo još i bolje? 

Kada se bavite ovakvim poslom onda je zapravo svaki dan izazov, svaki dan se morate znati i moći uhvatiti u koštac sa novim izazovima, no najveći izazov pred nas je stavila koronakriza. Gospodarstvo na području grada bilo je i još uvijek je najviše pogođeno ovom krizom te je imperativ bio pomoći poduzetnicima da održe svoje poslovanje. Najbitnije od svega je da su sačuvana radna mjesta te da smo brojnim mjerama u sinergiji sa državnom, donekle ublažili negativne posljedice izazvane koronavirusom. Država je samo za plaće djelatnika s područja grada Crikvenice kojima je bio zabranjen i otežan rad izdvojila 18,8 milijuna kuna u neto iznosu, a navedeno su pratile i brojne druge mjere i olakšice. Mi, kad Grad, u prvom smo valu oprostili našim poduzetnicima 2,5 milijuna kuna kroz komunalnu naknadu, zakup javnih površina i kioska te nenaplatno proširenje terasa.

I na kraju, koji su ključni planovi i ciljevi za slijedeći mandat ako vam ga građani povjere? 

Planova je mnogo. Usmjerili smo se na sva naša mjesta i osluškujući želje svih građana formirali plan za naredni period. Osim što smo se trudili obuhvatiti sva mjesta, mislili smo i na sve starosne i interesne kategorije pa će tako naši ciljevi biti usmjereni ka djeci, mladima, umirovljenicima, socijalno osjetljivim osobama, apsolutno svima, no isto tako i turizmu, gospodarstvu, sportu, uređenju centara mjesta, kulturi, ekološkoj osviještenosti, uređenju šetnica i staza. Neki od važnijih projekata su zasigurno izgradnja vrtića u Gornjem kraju i smanjenje cijene vrtića za 50%, dnevni boravak za starije osobe, besplatan parking i rekreacija za umirovljenike, uređenje stare jezgre centra Selca, uređenje i revitalizacija Kotora. Poseban naglasak stavit ćemo na gospodarstvo kroz izgradnju poduzetničke zone i inkubatora te posebno poticati mlade poduzetnike i IT sektor. Svaki peti stanovnik našeg grada na neki način je uključen u rad sportske udruge te tako planiramo rekonstruirati plivalište, izgraditi zatvoreni bazen u Crikvenici i kuglanu u Dramlju te urediti igralište Matkino u Selcu. U planu je i uređenje ribarske kućice u Selcu, uređenje Pazdehove u Dramlju te nastavak uređenja plažnih prostora na području cijelog grada. Biciklističke i planinarske staze i šetnice ćemo urediti te oformiti nove, jer su upravo to mjesta na kojima ljudi vole provoditi najviše vremena te se opustiti u prirodi i maknuti iz gradske vreve. Mislim da je naše najveće bogatstvo raznovrsnost sadržaja kojeg možemo ponuditi svakom našem građaninu i posjetitelju. (Vedrana Humski)