Treću godinu zaredom, vodeća hrvatska konzultantska kuća Apsolon objavila je Analizu digitalne spremnosti hrvatskih gradova. Glavni ciljevi studije bili su istražiti digitalnu spremnost 20 najvećih hrvatskih gradova te usporediti njihov napredak u odnosu na prethodne godine istraživanja, a uz Rijeku i Pulu, ove godine je kao digitalno najspremniji izdvojen još jedan naš grad na jadranskoj obali – Grad Dubrovnik…

Prema cjelokupnom Kompozitnom indeksu digitalne spremnosti hrvatskih gradova, koji je sastavljen kao ponderirana kombinacija pet indeksa – dostupnost i kvaliteta e-Usluga, servisne informacije i objedinjeni sustavi plaćanja, dostupnost gradskih podataka, participacija građana u odlučivanju te komunikacijski kanali između gradske uprave i građana – u skupini manjih gradova kao predvodnik se istaknuo Dubrovnik, koji je odnio apsolutnu pobjedu u tri od pet kategorija, u području Dostupnost i kvaliteta e-Usluga, Participacija građana u odlučivanju i Dostupnosti gradskih podataka. U području Servisnih informacija i objedinjenih sustava plaćanja zauzeo je drugo mjesto, dok je izvrstan treći u ukupnom plasmanu među svim gradovima.

Time je prepoznat iskorak koji je Dubrovnik učinio u odnosu na prethodnu godinu kroz središnji gradski portal e-Dubrovnik, za pristup javnim informacijama, otvorenim podacima i digitalnim uslugama i servisima. Kao primjer dobre prakse izdvaja se pružanje uvida građanima u sve gradske račune putem mrežnih stranica, kao i veliki set otvorenih podataka ili implementirane geografske informacijske sustave (GIS) za kartografsku prezentaciju prostornih podataka.

Gradonačelnik Mato Franković izrazio je zadovoljstvo rezultatima analize, ističući važnost transparentnosti javne uprave i sudjelovanja građana u procesima odlučivanja.

-Grad Dubrovnik sustavno koristi i razvija nove digitalne i Smart City koncepte, koristeći suvremena rješenja kako bi unaprijedio sveukupnu kvalitetu života te kako bi svoje poslovanje u što većoj mjeri otvorio prema građanima. Implementacijom sustava Otvoreni grad postigli smo to da su građani do najniže razine uključeni u financijsko poslovanje Grada, ali i upravljanje te sudjelovanje u donošenju odluka kroz dio sustava „Vox Populi – Građani upravljaju Gradom“. Koristeći ga mogu promovirati svoje ideje i prijedloge za poboljšanja kvalitete života u svom gradskom kotaru/mjesnom odboru ili gradu kao cjelini te ih pratiti na putu od ideje do realizacije- kazao je gradonačelnik Dubrovnika.

Grad Dubrovnik jedan je od predvodnika smart-city koncepta u Hrvatskoj, što je i službeno potvrdio u našem tradicionalnom izboru za Najbolji grad u Smart-city kategoriji, i to pobjedom 2019. i ulaskom u veliko finale 2020.  Lani je, podsjetimo, završnicu izborio unutar cjeline pametnog gospodarstva, sjedište Dubrovačko-neretvanske županije među tri je najbolja prema udjelu visookobrazovanih u stanovništvu s udjelom od 21,69 posto, dok je u ocjenjivanju dosega u pametnoj infrastrukturi bio među tri najbolja po udjelu kućanstava, 77 posto, u brzini interneta u sekundi većom od dva megabita.

Čitav je niz pametnih projekata i rješenja kojima Dubrovnik iz godine u godinu čini krupan iskorak i kontinuiarano podiže kvalitetu života u gradu, a jedan je od još uvijek rijetkih gradova u zemlji koji uopće imaju strategiju razvoja pametnog grada.

Tako, uz ostalo, odnedavno ima sustav Otvoreni grad kojem se pristupa na adresi edubrovnik.hr. Riječ je o središnjem gradskom portalu za pristup javnim informacijama, otvorenim podacima i digitalnim uslugama i servisima Grada Dubrovnika koji je podijeljen u tri kategorije: Financije, Digitalni obrasci i Vox Populi. Građanima se na jednom mjestu omogućuje uvid u financijsko poslovanje Grada Dubrovnika, pristup digitalnim obrascima, on-line podnošenje zahtjeva te pokretanje upravnih i drugih postupaka, ali u konačnici, omogućuje im se i kroz dio sustava „Vox Populi – Građani upravljaju Gradom“ sudjelovanje u samom upravljanu gradom i donošenju odluka. Tom inovacijom u poslovanju jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, uz poruku „Budi promjena koju želiš vidjeti u Gradu!“ građani mogu promovirati svoje idejeza poboljšanja kvalitete života u svom gradskom kotaru/mjesnom odboru ili gradu kao cjelini te ih pratiti na putu od ideje do realizacije prijedloga.

-Postupak digitalizacije Grada Dubrovnika pokrenuli smo prije četiri godine kada smo krenuli od nule jer je do tada na raspolaganju bio sustav iz 80-ih godina. Pokrenuli smo informatizaciju procesa da bismo danas stigli do toga da smo otvorili grad našim građanima koji su od najmanje razine uključeni u financijsko poslovanje Grada, ali i upravljanje- rekao je, tom prilikom, između ostalog, gradonačelnik Mato Franković, istaknuvši kako je sustav izrađen za i prema potrebama Grada Dubrovnika te je jedinstven u RH, a posebno po tome što uključuje građane u proces upravljanja.

Dio sustava „eDubrovnik – Financije“ omogućuje uvid u sve dnevno plaćene račune odnosno financijske transakcije sa svim poslovnim subjektima s kojima posluje Grad, a pristupa im se dan poslije za prethodni dan. Podsustav nudi vizualno obrađenu i pristupačnu prezentaciju podataka iz proračuna, kao i aplikaciju Financijske kartice kojim građani ostvaruju uvid u međusobna potraživanja između Grada i poslovnih subjekata. Putem, „eDubrovnik – Digitalni obrasci“ na jednom mjestu se mogu naći svi obrasci u digitalnom obliku sustava. Građani se sustavu mogu priključiti i koristi ga identificirajući se preko sustava e-Građani ili putem e-maila i lozinke koja će im se dodijeliti nakon autentifikacije kako bi se izbjegla svaka mogućnost manipulacija.

Među ključnim smart-city projektima kojima Grad Dubrovnik olakšava komunikaciju s građanima i rješava jedan od svojih ključnih problema – prometne gužve, treba istaknuti aplikaciju Dubrovačko oko. Riječ je o interaktivnoj platformi koja građanima omogućuje jednostavnu prijavu, pregled i komentiranje komunalnih nepravilnosti i problema u gradu te zaprimanje povratnih informacija od dubrovačke gradske uprave po pitanju rješavanja njihovih zahtjeva. Turističke gužve u sezoni  također rješava pametnom tehnologijom, kroz posebnu web stranicu koja svim građanima pruža uvid u trenutni i projicirani broj posjetitelja na glavnim gradskim atrakcijama.

Uveli su i najsuvremeniji smart-parking sustav s gotovo 2.000 senzora postavljenih po čitavom gradu, pa vozači preko aplikacije mogu naći parkirno mjesto te ga platiti. Preko aplikacije se mogu kupiti i autobusne karte, te vaučeri za zaustavljanje u zonama posebne regulacije prometa, a Libertas app korisnicima nudi raspored javnog prijevoza. Projekt Dubrovnik card nudi, pak, sve informacije najznačajnijim znamenitostima Dubrovnika i Cavtata te popuste u brojnim restoranima, suvenirnicama i turističkim agencijama, a informacije korisnici dobivaju u realnom vremenu preko ibeacona.

-Digitalne platforme dramatično su promijenile život u gradovima, donijele nove modele rada i stvorile pretpostavke za stvaranje novih startup poduzetnika, jačanje ekonomije grada i povećanje standarda života. Dubrovnik je pionir pametnih gradova, otvoren prema idejama i smart city rješenjima. No ovo je tek početak onoga što bi pametni gradovi trebali biti te Grad Dubrovnik ima u planu još puno projekata a sve u cilju povećanje zadovoljstva građana- napomenuli su iz Grada čija su komunalna poduzeća implementirala, pak, sustave daljinskog očitavanja potrošnje, prati se i potrošnja električne energije javne rasvjete, a imaju i ECO mjernu stanicu za praćenje kvalitete zraka.

Projekt kojim se Grad Dubrovnik još jednom etablira kao prvi u Hrvatskoj jest sustav upravljanja prostornim podacima u formatu 3D i 2D portala. Riječ je o bazi podataka na kojoj se radilo punih 20 godina, a u kojoj su ortofoto snimke čitavog područja Grada Dubrovnika, uz nove mogućnosti pregleda i pretrage, 3D prikaze i modernizaciju sustava.

Inače, zanimljivo je da je još u svibnju 2015. Dubrovačka razvojna agencija (DURA) organizirala prvu CityOS konferenciju, radionice i hackathon s ciljem promocije “Smart City” koncepta među programerima, inženjerima, hakerima, stvarateljima, arhitektima i gradskim službenicima. Ovaj jedinstveni pristup urodio je plodom nakon samo četiri mjeseca implementacijom prvog “Smart City” projekta, kojeg su u potpunosti razvili dubrovački startup-i. Rješenja su bazirana na open source tehnologiji i mladim ljudima koji su osnovali svoje startup-e, te uložili sve svoje slobodno vrijeme da bi izradili proizvode kojima će pojednostavniti pristup gradskim uslugama, napraviti ih efikasnijim i korisnijim. U gradskoj upravi i ističu kako implementacijom zaokruženog koncepta pametnog grada, Grad Dubrovnik želi korištenjem tehnologije ojačati postojeće kompetitivne prednosti i poboljšati kvalitetu života građana, osigurati konkurentnost gospodarstva i dugoročnu održivost okoliša i Grada.

A projekt Smart parking Dubrovnik jedan je od najvećih projekata pametnog parkinga na NB-IOT mreži u svijetu. U sklopu njega društvo Sanitat Dubrovnik postavilo je ukupno 2.016 parkirnih senzora na parkirna mjesta diljem grada Dubrovnika, što ujedno i predstavlja najveću količinu postavljenih senzora ove tehnologije na svijetu u jednom gradu. U sklopu projekta je također postavljeno 20 display pokazivača slobodnih mjesta na određenim parkiralištima kako bi se vozači na vrijeme informirali o dostupnosti slobodnih mjesta nekoliko ulica prije, a otišlo se i korak dalje te je uvedena i mobilna aplikacija kojoj mogu pristupiti svi korisnici Android i IOS mobilnih uređaja.

Uz najsuvremeniji parking sustav, prvi su u zemlji pokrenuli uslugu 100-postotnog električnog sustava ‘car sharing’. Riječ je o ekološkom konceptu zajedničkog korištenja električnih automobila koji na ekološki način doprinosi rasterećenju gradske prometne infrastrukture kao nadogradnja javnog prijevoza. U floti imaju 30 električnih vozila raspoređenih na osam lokacija, a korisnici ih rezerviraju, otključavaju i plaćaju aplikacijom s pametnog telefona.

U cilju transparentnosti rada gradske uprave i otvaranja prema javnosti Grad Dubrovnik na svojim je mrežnim stranicama otvorio za građane preglednik  ‘Dokumenti prostornog uređenja i gradnje’ pa građani sada doma iz fotelje mogu klikom miša vidjeti sve građevinske dozvole koje su izdate i pronaći sve ostale informacije o toj dozvoli, poput investitora ili datuma izdavanja. Grad je uspostavio i GIS pregled evidencije komunalne infrastrukture koju prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu ima u svojoj nadležnosti. U njemu je moguće pregledavati, pretraživati, odabirati i iščitati informacije kao što su: naziv i vrsta komunalne infrastrukture, podatci o česticama zemlje na kojima se ta infrastruktura nalazi, podatci o vlasništvu komunalne infrastrukture, ali i druge podatke specifične za pojedinu vrstu infrastrukture u nadležnosti Grada, poput cesta, javne rasvjete, groblja, igrališta…

Početkom 2021., Odlukom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Dubrovnik ostvario je pravo na dodjelu sredstava pomoći za sufinanciranje projekta nadogradnje i proširenja postojećeg rješenja e-nekretnine, e-dozvole i e-javne površine te održavanje tih sustava, u iznosu od 197.150,00 kuna što čini 40 posto Fondu opravdanih troškova. Ovim projektom nadogradit će se pojedini moduli geoinformacijskog sustava Grada Dubrovnika te, uz već dostupne podatke, javnosti postupno omogućiti i pristup ostalim podacima, poput preglednika nekretnina u vlasništvu Grada.

Kad su gradske teme u pitanju, u Dubrovniku su krenuli s projektom participativnog budžetiranja te građane izravno uključili u kreiranje proračuna, a konstantno dobivaju i najvišu ocjenu za transparentnost proračuna. Uveli su i praksu pripreme ”proračuna u malom”, što je svojevrsni proračunski vodič za građane koji na jednostavan, razumljiv i slikovit način prikazuje najvažnije planirane godišnje prihode i rashode Grada, planove i aktivnosti u vezi korištenja gradskog novca.

-Budući da građane potiče na suodlučivanje o predloženim proračunskim rješenjima, Dubrovnik je ogledni primjer participativne demokracije u RH- navodi se, uz ostalo, u objavljenoj analizi Apsolona.

Usput, Dubrovnik je prvi grad u Hrvatskoj koji je postavio i senzore za mjerenja kvalitete zraka u odgojno-obrazovnim ustanovama. Riječ je Pilot projektu u sklopu projekta Pametni grad, a Dubrovačka razvojna agencija DURA, koja ga provodi, u ovom je koraku senzore instalirala u tri osnovne škole i pet vrtića. Postavljeno je ukupno 120 senzora i to u osnovnim školama Ivana Gundulića, Marina Držića i Lapad  te vrtićima Ciciban, Izviđač, Kono, Pile i Pile 2. Cilj je projekta je poboljšanje kognitivnih sposobnosti i razine praćenja nastave te poboljšanje zdravlja, naročito kod djece s kroničnim bolestima dišnih sustava. U sklopu EU projekta  Grad ZA djecu – poboljšanje usluga i uvjeta za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, a za poboljšanje kvalitete života djece s poteškoćama u razvoju i edukaciju njihovih obitelji, opremljene su senzorske sobe u dječjim vrtićima Pčelica i Palčica.

Kvalitetnih digitalnih projekata ne manjka. Tvrtka Smart Tranzit prezentirala je rješenje plaćanja autobusnih gradskih karata bankovnim beskontaktnim karticama. S ciljem očuvanja lokalnog gospodarstva i olakšanja plasmana proizvoda OPG-ova i zahtjeva kupaca u novonastalim pandemijskim uvjetima, pokrenuta je lani internetsku platformu Dubrovačka placa. Nakon Ilijine glavice, raskrižje kod nogometnog stadiona u Lapadu drugo je na kojemu su ugrađeni zvučni signalizatori za slijepe i slabovidne osobe, osam uređaja ukupne nabavne vrijednosti 30.690,00 kuna, a postavljeni su na svim pješačkim prijelazima. Uveden je i napredni sustav za praćenje sastavnica okoliša na otoku Lokrumu na 6 lokacija, odnosno senzori koji mjere kvalitetu zraka i mora te detektiraju dim. Senzorska infrastruktura povezana je s informativno – prezentacijskim panelom koji uz informacije o stanju okoliša pruža informacije o plovidbenom redu i projektu, kao i prirodnim vrijednostima otoka Lokruma…

Da bi sve funkcioniralo kako treba i da bi građani imali potrebno znanje i kvalitetne uvjete za korištenje Smart city  dostignuća, Grad Dubrovnik je krenuo u izgradnje infrastrukture širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije koja bi stanovnicima šireg gradskog područja omogućila pristup ultra brzom internetu, u projektu vrijednom preko 90 milijuna kuna. Grad je instalirao i besplatni WiFi4EU u povijesnoj jezgri, na Pilama i u Lazaretima, i to koristeći 15 tisuća eura bespovratnih EU sredstava.

Iz niza Smart city planova i rješenja dubrovačke gradske uprave izdvaja se projekt Dubrovnik Card. Riječ je o projektu koji je u suradnji s šezdesetak gradskih ustanova i tvrtki pokrenut 2010. kao vodič za turiste i s idejom da postane ‘pametna kartica’ za pristup digitalnim sadržajima i uslugama grada. Dubrovnik je, uostalom, prvi ‘digital nomad friendly city’ u RH. U iznimno uspješnom projektu ”The Dubrovnik  digital nomad-in-residence” utgostili su proljetos deset digitalnih nomada iz cijelog svijeta, a na međunarodnoj konferenciji „Cross Border Coworking Conference“, održanoj u Budvi od 4. do 6. listopada, izabran je zasluženo kao primjer i uzor dobre prakse u razvoju programa, promoviranju sadržaja te u konačnici – privlačenju digitalnih nomada… (Pero Livajić)