Grad Šibenik u vrhu je poretka naših gradskih središta kada su u pitanju aktivnosti u kulturi, po pitanju trenda povećanja izdvojenih sredstava, u odnosu na 2021.- (+3.768.148 kuna). U Top 10 se nalazi i po ukupnom – 44.108.832 kune-  proračunskom izdvajanju za kulturu u 2022. Pokazala je to naša nedavna analiza podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna…

-Ponosan smo što je Šibenik u nacionalnim okvirima prepoznat kao grad čija je odrednica upravo kulturni razvoj, u okviru sredstava koja iz Proračuna izdvajamo za kulturu djeluju respektabilne ustanove i udruge u kulturi, održavaju se brojni kulturni programi i manifestacije koji su postale brend našeg grada. Punih šest godina sinonim za izvrsnost na području kulturnog menadžmenta, održivog upravljanja kulturnim dobrima, produkcijom programa, interpretacijom baštine, komunikacijom i edukacijom je naša ustanova Tvrđava kulture, ustanova upravlja trima  tvrđavama – sv. Mihovilom, sv. Ivanom i Baroneom, potom Kućom umjetnosti Arsen i- od ovog ljeta- Hrvatskim centrom koralja Zlarin. Grad Šibenik potiče i podržava  programe  Gradske knjižnice Juraj Šižgorić, Hrvatskog narodnog kazališta Šibenik s našim najstarijim festivalom posvećenim djeci,  Muzeja grada Šibenika  i Galerije Krševan-  kazao nam je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Tijekom 2022. samo su šibenske kopnene tvrđave i Kuća umjetnosti Arsen ugostile 162 tisuće posjetitelja, a priređeno je preko 290 kulturnih događanja. Na Danima hrvatskog turizma u listopadu prošle godine, KU Arsen osvojila je nagradu za Kulturnu atrakciju godine, čime je potvrđen njezin značaj za kulturni život grada.

 Uspješno su završena i dva velika europska projekta koja je Tvrđava kulture provela u suradnji s hrvatskim i stranim partnerima – FORTITUDE i EMOUndergrounds. Projekt FORTITUDE, vrijedan, 1,62 milijuna eura, Tvrđava kulture Šibenik provela je s partnerima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a u Šibenik je donio inovativan sadržaj. Dva nova, trajna i interaktivna postava koji komuniciraju povijest fortifikacija i nastanak ljetne pozornice od ideje do realizacije, implementirana su u unutrašnjost Tvrđave sv. Mihovila.

-Također, obnovljen je i informativno-prodajni prostor City Point u centru Šibenika. Zahvaljujući projektu pokrenuta je manifestacija Noć tvrđava kojoj se na šibensku inicijativu priključilo  40 i više gradova iz tri države, a koja se nastavlja i nakon završetka projekta. Kroz EMOUNDERGROUNDS, projekt vrijedan 2,5 milijuna eura, nabavljena je nova informatička oprema – VR tehnologija s posebno dizajniranim igrama koje posjetitelji tvrđava mogu isprobati prilikom posjeta. Isto tako, sredstva osigurana projektom korištena su za istraživanje povijesnih slojeva i razvoja Tvrđave sv. Mihovila. Kreirana je i mobilna aplikacija Tvrđave kulture s ciljem pružanja pravovremenih i točnih informacija prije, tijekom i nakon obilaska šibenskih tvrđava. Iz gradskog proračuna osigurana su pak sredstva za konzervatorske i sanacijske radove na spomenicima kulture te kroz program STANADI (Starine naše divne) obnova arhitektonskih detalja u staroj gradskoj jezgri- kažu iz Grada.

Od projekata koji su tek pred nama izdvojit će nam obnovu zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i Gradske knjižnice ‘Juraj Šižgorić’ Šibenik. Za navedene projekte ulaganja u kulturnu baštinu Grad Šibenik ostvario je 4.393.276,78 eura bespovratnih europskih sredstava. U završnoj je fazi i projekt obnove Gradske vijećnice,  a Grad Šibenik ostvario je i 63 tisuće eura državnih sredstava za nastavak projekta revitalizacije Dvostrukog bedema u starom predjelu grada zvanom Dolac.

Dodajmo kako su prije neki dan predstavljeni istražni radovi koji su provedeni u sklopu projekta revitalizacije Dvostrukog bedema u Docu, takozvanog Puta spasa, i sam idejni projekt, u izložbenoj dvorani tvrđave sv. Mihovila, u nazočnosti gradonačelnika Željka Burića i ravnateljice Javne ustanove Tvrđava kulture Gorane Barišić Bačelić, projekt je predstavio njegov autor Davor Popović, poznati šibenski arhitekt s milanskom adresom, ističući tom prilikom kako je idejnim projektom neznatnim intervencijama dorađeno idejno rješenje predstavljeno javnosti u siječnju 2022…

-Pristup koji smo odabrali, i na kojem smo inzistirali, pri obnovi ovog kulturnog dobra je da se što više prilagodimo samom spomeniku uz unošenje novih materijala i funkcija. Kako je Put spasa povijesni dio tvrđave sv. Mihovila i fortifikacijskog sustava Šibenika, projektom će se omogućiti vertikalni pristup tvrđavi. Na taj način Dvostruki bedem, 600 godina od gradnje, postat će ulica, odnosno najkraći pješački put od obale prema Građi, Varošu i tvrđavi. Pri tomu, radi lakšeg savladavanja surove konfiguracije terena, koristilo bi se nekoliko plutajućih drvenih stubišta, terasa i eskalatora. Interpolacija suvremenih vertikalnih komunikacija išla bi paralelno s arheološkom revalorizacijom postojećih uklesanih stuba i podnica dvostrukog bedema, a na vrhu, ispred platoa tvrđave, predviđen je javni prostor kamena agora“ pojasnio je Popović. Naglasio je kako takav način korištenja Dvostrukog bedema dovodi do revitalizacije susjednih ulica i uličica, a manje površine koje se ovim rješenjem predviđaju unutar dvostrukog bedema mogu se po potrebi koristiti za različite kulturne ili edukacijske aktivnosti- pojasnio je autor projekta.

U svojoj trećoj sezoni održavanja kino programa, Art kino Arsen zajedno s ljetnom pozornicom na Tvrđavi Barone postalo je, pak, u studenome dio Europa Cinemas – najprestižnije europske mreže neovisnih kinoprikazivača, koju čini 1221 kino i 3060 kinodvorana u 38 zemalja!

Od svog osnivanja 1992. godine, mrežu Europa Cinemas potpomažu Europska komisija i program Kreativna Europa, a glavni joj je cilj pružanje operativne i financijske potpore kinima koja se obvezuju dati značajan dio svojih programa nenacionalnim europskim filmovima. Tvrđava kulture, s Art kinom Arsen nositeljica kinoprikazivačke djelatnosti u Šibeniku, postala je dijelom Europa Cinemas u sklopu mini mreže zajedno sa splitskom Kinotekom Zlatna vrata, zagrebačkima Dokukinom KIC i Art-kinom Metropolis, daruvarskim Kinom “30. Svibnja” te Gradskim kinom Novska!

Šibenik je tako sa svojim filmskim programima na dvjema pozornicama, u Kući umjetnosti Arsen i na Tvrđavi Barone, postao prepoznato mjesto kinoprikazivačke djelatnosti s naglaskom na europski i nezavisni film.

-Nakon dva desetljeća praznine i nepostojanja kina u središtu grada, naš glavni cilj – trajno pružanje mogućnosti gledanja pažljivo selektirane, recentne i kinotečne filmske produkcije u Šibeniku – postao je stvarnost! Kako bismo nagradili vjernu publiku koja je prepoznala naš rad i dostojno proslavili ulazak u mrežu Europa Cinemas, za svaku kino ulaznicu kupljenu na blagajni Kuće umjetnosti Arsen, častimo još jednom! Akcija se odnosi na filmski program Art kina Arsen u prosincu!- poručuju iz Tvrđave kulture Šibenik.

Usput, za financiranje javnih potreba u kulturi Grada Šibenika za sljedeću godinu u proračunu je planirano 7.163.486 eura

A za kraj dodajmo i kako će najmlađi, oni malo stariji i oni još malo stariji uživati i ove zime u zimskim radostima na ledu u Šibeniku, na jednom od najljepših i najveselijih klizališta na otvorenom!

Nakon što Matija Cvek & The Funkensteins 1. prosinca otvore ovogodišnju Adventuru, u Parku slijede odlični koncerti uz koje će Šibenčani i gosti plesati, guštati u blagdanskim delicijama s kućica i naravno – GREENtati! Na zadnjoj etaži Parka u prosincu, među ostalima sviraju Balkan Zoo & Nina Ćorić, Neno Belan & Fiumens, Nika Turković, Kuzma & Shaka Zulu te Ljetno kino!

-Ne sumnjamo uopće da će Ljetno kino, baš kao i ostali najavljeni izvođači u Parku napraviti vrhunski blagdanski štimung popraćen druženjem i uživanjem u delicijama s kućica i naravno, dozom zdravog šibenskog GREENtanja! Jedva čekamo 1. prosinca i početak još jedne Adventure!- ističu organizatori šibenskog adventa koji se ove godine održava u organizaciji Tvrđave kulture Šibenik, uz potporu Grada Šibenika i Turističke zajednice Grada Šibenika. (Pero Livajić)