Nakon godinu dana prisilne pauze, iz poznatih nam pandemijskih razloga, posljednje izdanje  Adventure, omiljene šibenske božićne manifestacije,  opravdalo je sadržajem, posjećenošću i raznovrsnošću programa visoka očekivanja građana i njihovih gostiju iz svih krajeva zemlje, ali i inozemstva. Da je tomu tako svjedoče naročito i rezultati izbora portala Gradonačelnik.hr po kojima je šibenski božićni sajam, o njemu se radi, u konkurenciji 36 takvih manifestacija,  proglašen  petim najljepšim adventom u Hrvatskoj i ponajboljim na jadranskoj obali. Dodajmo još i to da je među svima bio i ekološki najosvješteniji, 0-waste i jedini plastic-free advent u RH!

Adventura je svoja vrata otvorila 3. prosinca 2021. i trajala sve do 1. siječnja 2022., no prije toga valjalo je mnogo štošta pripremiti i osmisliti, od kreiranja programa i preciziranja termina, pa do objave javnog poziva šibenskim ugostiteljima koji su bili zaduženi da za sve posjetitelje sajma u Perivoju Roberta Visianija bude, ne samo dovoljno jela i pića,  već i da ponuda bude prilagođena svačijem ukusu i svim nepcima.  Peteročlano Povjerenstvo Grada Šibenika  izabralo je, naposljetku,  16 najboljih ponuditelja.

Pod sloganom “Cijepi se najboljom zabavom” posjetitelji Adventure mogli su uživati u bogatoj i izdašnoj  ponudi. Osim tradicionalne blagdanske spize – bakalara, kobasica, bunceka i variva, u šibenskom đardinu se guštalo u širokom izboru ”street food” delicija.

Uz pecalice, češnjovke, kruh ispod peke, džem od kapule, čekala se u redovima  pečenica i jaja u tortilji, grah s kobasicom,  popularni buncekebab, ali i sarmburger, nabrojat će tek one najtraženije delikatese vrijedni organizatori iz Grada. Za istinske gurmane  pripremale su se, dodaju nam, i jelenje i veprove kobasice, šibenske luganige, različite vrste burgera, pivskih juha u zapečenom kruhu, pršuta i sira umotanog u pispalj. Nije manjkalo ni slastica – fritula i palačinki,  kultnih mini-palačinki – picco puffova i brojnih drugih delicija. Niti izbor raznolikih pića nije bio ništa skromniji,  no Šibenčani i gosti preferirali su kuhano vino, domaće žestice i razne vrste craft piva.

A ovogodišnji spomenuti slogan Adventure – „Cijepi se dobrom zabavom“ dobio je puni smisao već prvog dana na koncertu BluVinila, i bio je potvrđen  svakom idućom svirkom, od Detoura, Svemirka i Bang Banga do TBF-a, 1.1., ali i vrsnih lokalnih bendova kojih u Šibeniku, glazbenoj perjanici Dalmacije, ne manjka. U đardinu je, uz ostale, pjevao Marko Škugor, pa Miro Odak i Lily Gee, održao se i  tradicionalni koncert Fenixa na Badnjak na kojemu su u 5-satnom programu odsvirane 72 pjesme, koncert vodičkog benda Spectrum, program kultne Disco Gimnazije, itd…

Dobra glazba mogla se čuti sve do Poljane, novoobnovljenog središnjeg gradskog trga na kojemu je, odmah do 7-metarske jelke,  po prvi put smješteno veliko otvoreno klizalište, a na kojemu su u gotovo 400 kvadrata leda na atraktivnoj lokaciji uživali po cijeli dan, do duboko u noć, Adventuristi i Adventuristice doslovno svih uzrasta i generacija.

Uz  poštivanje epidemioloških mjera, dakako,  istodobno je klizalo do 100 klizača,  a osnovnoškolce je, osim svakodnevnih dječjih radionica i uistinu maštovitih programa,  osobito radovao termin od 9 do 14 sati kada su potpuno besplatno mogli uživati na klizaljkama.

Prvi hrvatski „zero waste“ Advent nastavio je tradiciju Proslave, običaja po kojemu su se Šibenčanke i Šibenčani osam dana uoči Božića sastajali i slavili dolazak blagdana na gradskim ulicama i trgovima uz jelo i piće, pjesmu i druženje, vesela điravanja kalama i kaletama.

I Šibenska narodna glazba prodefilirala je ulicama, a na skalinama pred katedralom sv. Jakova održan je prigodni program koji je svoju završnicu imao u – đardinu gdje je upriličena čuvena Freetulada, natjecanje u pripravljanju omiljenih fritula.

Blagdanska čarolija u đardinu imala je još jednu atrakciju – središnju dekoraciju nazvanu „Visianijev vremeplov“  postavljenu na fontani. Centralni dio jedinstvene instalacije koju je osmislilo i kreiralo 17 šibenskih umjetnika i kreativaca činila je otvorena knjiga od gotovo – pazite sada – tri metra i teška više od – 300 kilograma, s naslovom i uvodnim citatom iz „Flore Dalmatice“ – zbirke velikog šibenskog znanstvenika i botaničara Roberta Visianija po kojemu je i dobio ime đardin, lokacija najimpresivnije dekoracije na središnjoj etaži Parkića. Rad predstavlja predivnu, bajkovitu scenu za djecu, dok je u isto vrijeme informativan odraslima…

Sedmu godinu za redom održan je i „Božićni medenjak“.

Riječ je o priznanju koje Grad Šibenik i Turistička zajednica Grada Šibenika u sklopu Adventure tradicionalno dodjeljuju vlasnicima poslovnih ili privatnih prostora u staroj gradskoj jezgri, a koji najmaštovitije ukrase svoje izloge u prigodi božićno-novogodišnjih blagdana. Vlasnici butika Koke tako su tom prilikom odnijeli prvu nagradu vrijednu 1500 kuna.

I, da, na kraju, ono što daje posebnu vrijednost sjajnoj manifestaciji, spomenimo kako je i ovogodišnja Adventura, koja se svojim sadržajima, programom i kvalitetom  profilirala u nacionalnim okvirima, kao i prethodne imala humanitarni karakter: tisuće lampiona dobrih želja s Poljane je poletjelo u zrak, a svakim kupljenim lampionom Šibenčanke i Šibenčani, velikog srca, dali su prilog za liječenje svoje malene, teško bolesne, 6-godišnje sugrađanke Kiare Goršić. Bravo svima!

-Veseli me što je šibenska Adventura zauzela visoko mjesto među adventskim sajmovima u Hrvatskoj, a osobito sam ponosan što se pokazala najatraktivnijom i posjetiteljima najomiljenijom među gradovima na našoj obali. Doista smo se trudili slušati želje naših sugrađana,  ali i biti dobri domaćini brojnim gostima koji su nam dolazili iz susjednih gradova i mjesta. Imali smo najraspoloženiju i najrasplesaniju publiku u našem đardinu, jedno od najljepših klizališta u RH i advent s najmanje otpada. Adventura je postala šibenski blagdanski brend kojeg ćemo dalje razvijati i obogaćivati na radost svih budućih Adventurista – kazao nam je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika. (Pero Livajić)