Naći se u Top 10, a kamoli u Top 5, nije nipošto mala stvar!

Portal Gradonačelnik.hr priredio je premijerni Facebook natječaj kojim se birao najljepši advent u RH, a u koji se uključilo čak 39 hrvatskih gradova. Brodski Advent iz davnina privukao je 6.257 lajkova pri čemu mu je „bronca“ izmakla u doslovno „foto-finišu“ za samo 13 glasova, zauzevši na koncu ipak izvrsno visoko četvrto mjesto poretka, odmah iza Osijeka, Varaždina i Vinkovaca…

Ne čudi ni malo visoki plasman. Program Adventa iz davnina u Slavonskom Brodu pripremao se kroz cijelu proteklu godinu, a intenzivnije pripreme započele su tijekom studenoga. Ovogodišnji program Adventa iz davnina Grad Slavonski Brod organizirao je u  suradnji s gradskim ustanovama, kao što su Brod-turist d.o.o. koji je zaslužan za organizaciju Božićnog sajma, Ustanovom za gospodarenje športskim objektima koja je zaslužna za postavljanje i normalno funkcioniranje klizališta, Kazališno-koncertnom dvoranom „Ivana Brlić-Mažuranić“ koja je zaslužna za glazbeni program te umjetnicom Helenom Bulajom Madunić koja je uz pomoć prigodnih blagdanskih ukrasa cijelu priču adventa povezala s Pričama iz davnina Ivane Brlić-Mažuranić, upoznaju nas i ponosni s punim pravom na odlično odrađeni posao podsjećaju iz Grada.

Advent iz davnina obuhvaćao je programe u užem centru koji su trajali od 27. 11., paljenjem prve adventske svijeće pa sve do 31. prosinca 2021./1.1.2022. kada su u novogodišnjoj noći građane na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić zabavljali TS „Sjaj“ i glazbena skupina „Neki to vole vruće“. Mališane su oduševili Moto Mrazovi, a prvorazredan glazbeni program većinski se oslonio na domaće snage, pa su brojne posjetitelje na glavnom gradskom trgu ponajviše raspjevali i rasplesali tamburaški sastavi koji su sviranjem slavonskog kola okjupili i zagrijali građane i posjetitelje Slavonskog Broda. Tako su tijekom adventa na brodskim pozornicama nastupili TS Berde bend, Klapa Šufit, TS Behar, Curino cvijeće, Just the four of us, Limena glazba Željezničar, Best man band, razna kulturno umjetnička društva…

I ovoga je adventa na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić upriličen Božićni sajam s bogatom ponudom božićnog asortimana, jela i pića, dok je svjetlosno blagdansko uređenje posebno mamilo građane da se prošetaju glavnim gradskim ulicama.

U sklopu programa Adventa iz davnina za najmlađe građane bile su upriličene dječje predstave, dolazak Svetog Nikole i Djeda Božićnjaka u kočiji, koji su dijelili prigodne poklone, kao i Klizačkog kluba Medo koji je svoj zabavni klizački program izveo na gradskom klizalištu smještenog na novoj lokaciji u Tvrđavi Brod i to sa znatno većom površinom, oko 800 kvadratnih metara.

Advent u Slavonskom Brodu ove godine vizualno je bio još atraktivniji i sadržajno bogatiji, a mnogobrojni građani i gosti željeli su se za uspomenu fotografirati ispred velike božićne kuglice, „crvenog drveta“ na Trgu pobjede ili prošetati šetnicom uz Savu, za jedinstven blagdanski ugođaj. I, da, ono što Advent iz davnina čini posebnim u odnosu na druge hrvatske gradove je njegova tematika, koja se provlačila kroz adventski ugođaj, a po čemu je i dobio ime „iz davnina“. Slavonski Brod prepoznatljiv je kao grad u kojem je spisateljica Ivana Brlić-Mažuranić živjela i stvarala svoja najbolja djela.

Povodom toga, posebnim božićnim uređenjem i već treću godinu za redom, Advent iz davnina priča posebnu bajkovitu priču u duhu spomenute spisateljice i njezinih bajki. Tako su u središtu grada bile postavljene interaktivne instalacije i hologramske projekcije iz svijeta Ivaninih priča. Kad se upale večernja svjetla, posebnu pažnju privlači “svjetleća” bajka smještena tik do Ivaninog spomenika, a diljem grada raspoređeni su i prigodno ukrašeni punktovi za fotografiranje s Ivaninim likovima. Advent iz davnina također se proširio i putem interneta. Na službenim stranicama Adventa iz davnina nudili su se razni recepti, mnogi običaji, pjesme, filmovi, a sve naravno u duhu bajki Ivane Brlić-Mažuranić…

Slavonski Brod već tradicionalno organizira prekrasne manifestacije posvećene poznatoj spisateljici i time svake godine potvrđuje kako je njezino ime i književno stvaralaštvo uvelike vezano za ovaj grad. Uostalom, manifestacije posvećene Ivaninim Pričama iz davnina itekako pridonose očuvanju vrijedne kulturne baštine prožete slavonskom tradicijom, a Grad Slavonski Brod svake godine nastoji unaprijediti priču o „Ivaninom gradu“ s novim i originalnim sadržajima. Priča o Ivani i Slavonskom Brodu, kojom će ponovno pokazati da je Slavonski Brod grad iz bajke, nastavlja se uskoro i manifestacijom „U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić“ najavljenom za mjesec travanj.

-Ponosni smo što je naš advent prepoznat čak i na svjetskoj razini. O tome svjedoči činjenica da su prošle godine, na prestižnom londonskom festivalu inovacija u kreativnim industrijama, umjetničke instalacije slavonskobrodskog adventa odabrane među 15 najboljih u svijetu. Osim što nam predstavlja potvrdu kako je sva priča koju vežemo uz ime ove velike spisateljice naišla na prepoznatljivost, motivacija nam je i za daljnji rad. Stoga ćemo nastaviti za sve naše građane i dalje nadograđivati priču Adventa iz davnina te nastojati biti iz godine u godinu sve bolji te zadovoljavati svjetske kriterije- rekao nam je gradonačelnik Mirko Duspara.

Iako je program Adventa iz davnina završio, u tekstu i nastavku donosimo galeriju predivnih fotografija koja dočarava atmosferu i budi osjećaj iščekivanja novog adventskog programa u Slavonskom Brodu koji će, vjerujemo, kao i ovoga puta svojim građanima donijeti mnogo toga zanimljivog i probuditi pravi blagdanski ugođaj u vrijeme Božića. (Pero Livajić)