Grad Koprivnica odavno se već isprofilirao kao jedan od pametnijih, naprednijih i održivijih hrvatskih gradova, a prije dvije godine čak je proglašen i jednim od sedam najboljih pametnih gradova u Europi po kvaliteti života

Nakon što su prošle godine u našem velikom izboru za Najbolji grad odnijeli titulu najboljeg grada u Eco-city kategoriji, Grad Koprivnica ove je godine pobijedio jaku konkurenciju – Labin, Poreč,  Zaprešić i Ivanić-Grad, te osvojio titulu najboljeg srednjeg Smart-city grada u zemlji. Za razliku od prethodnih godina kada smo pobjednike Smart-city kategorije, jednako kao i Eco-city, birali temeljem samih prijava gradova, ove smo godine izbor za Smart-city podigli na još višu razinu te smo pobjednike birali temeljem posebne metodologije koju je razradila konzultantska tvrtka Apsolon.

Koprivnica je tako konkurenciju pobijedila dominacijom u nizu parametara i čak 29 kriterija koji su se analizirali i ocjenjivali. Pa su, nabrojimo, u samom vrhu po proračunskom ulaganju za tvrtke koje se bave ICT-om, start-upovima i inovacijama, po broju programa (10) visokog obrazovanja  (VI. stupanj naviše) u području ICT, po udjelu stanovništva povezanog na sustav pročišćavanja odvodnih voda od 97,8 posto, te po najvećoj stopi odvajanja sakupljenog otpada od 51 posto. Tu treba istaknuti i da je Koprivnica jedan od tek tri hrvatska grada koji je već zadovoljio i premašio EU normu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada.

Nadalje, izgradili su i novi Inkubator kreativnih industrija, potiču mikro i male poduzetnike i obrtnike, Sveučilište Sjever ima čak 10 preddiplomskih i diplomskih programa iz IKT-a, broje čak 103 km pješačko biciklističkih staza i još mnogo toga što pružaju građanima. U Gradu Koprivnici ponosni su, kako je istaknuo gradonačelnik Mišel Jakšić, što su uspjeli spojiti znanost, start upove i komunalno gospodarstvo za pametna i održiva rješenja…

Jedan su od rijetkih gradova koji kao zaseban dokument ima strategiju razvoja pametnog grada. Koprivnica je, također, u samom vrhu po broju parkirnih mjesta na području grada obuhvaćenih mobilnom naplatom parkinga u kategoriji srednjih gradova (100%), udjelu biciklističkih staza u ukupnoj dužini prometnica u kategoriji srednjih gradova (32%), te kWh energije koje grad godišnje proizvede iz obnovljivih izvora energija (iz postrojenja i izvora kojima upravlja Grad i gradske tvrtke i institucije) u kategoriji srednjih gradova (225 600 kWh). U vrhu su i po udjelu mjernih mjesta sa senzorskim prikupljanjem podataka u sustavu vodoopskrbe u odnosu na ukupan broj mjernih mjesta u kategoriji srednjih gradova (75,8%), kao i udjelu senzorski opremljenih ili čipiranih spremnika za prikupljanje otpada (koji omogućuju identifikaciju vlasnika spremnika npr. primjenom RFID, NFC i sl.) u ukupnom broju spremnika u kategoriji srednjih gradova (99%). I na kraju, najbolji su po prosječnoj godišnjoj kvaliteti zraka.

Smart-city rješenja

Niz je pametnih rješenja i projekata kojima ovaj grad iz godine u godinu potvrđuje svoj ‘Smart-city’ status, a jedan od neupitno najznačajnijih je projekt e-mobilnosti kojega Koprivnica već godinama uspješno provodi i razvija EU sredstvima i kroz kojega su, kada su gradska uprava i institucije u pitanju, gotovo u potpunosti iz upotrebe izbacili konvencionalne automobile i prebacili se na električna i hibridna vozila.

Kako bi se iskoristile sve mogućnosti suvremenog prometa, uz istovremeno otklanjanje negativnih utjecaja na okoliš, sigurnost i zdravlje stanovnika, Europska komisija potiče i pomaže izradu lokalnih i regionalnih Planova održive urbane mobilnosti (engl. Sustainable Urban Mobility Plan), a Grad Koprivnica izradio je taj dokument u sklopu milijun eura vrijednog projekta Civitas Dyn@mo kao dugoročnu strategiju razvoja prometa i mobilnosti, kako bi kao partner za svoje projekte lakše ostvarivao sredstva iz europskih fondova. SUMP sadrži mjere koje se odnose na pješački i biciklistički promet, javni prijevoz, elektromobilnost i optimizaciju prometa motornih vozila. Planove održive urbane mobilnosti snažno podržava Europska komisija.

Na tom tragu uveli su i stanice za bicikle, ali i besplatni električni javni gradski prijevoz – minibuseve BusKo kojima trenutno na dvije linije upravlja gradska tvrtka Komunalac, a u planu je i povećanje broja linija.

BusKo, koji prometuje od rujna 2018., sve se više pokazuje kao pun pogodak s obzirom da ga koristi velik broj građana. Do danas je tim modernim električnim vozilom prevezeno preko 10.000 građana što ukazuje na velik broj zadovoljnih korisnika. Prijevoz je, naglasimo to, besplatan, a autobusi koriste postojeća stajališta. Vozni red prilagođen je aktualnom režimu električnih punjača s mogućnošću izmjena. Autobusi mogu prevesti 12 putnika, a maksimalna brzina ograničena im je na 90 kilometara na sat.

Više biciklističkih staza nego Amsterdam

S obzirom da sustav javnog prijevoza čine i bicikli, građanima Koprivnice je besplatno na raspolaganju i sustav javnih bicikala koji čine konvencionalni i električni bicikli, i to 70 konvencionalnih bicikala i 10 električnih bicikala koji su smješteni na osam terminala, a mogu se unajmiti i putem mobitela. Bicikli su također sufinancirani europskim sredstvima, a trenutno je u gradu registrirano više od tisuću korisnika sustava. Građani na raspolaganju imaju i deset električnih bicikala koji se koriste u sklopu Bicko sustava, a u vlasništvu su Kampusa. Uz Bicko sustav djeluje i Biciklistički centar Koprivnica, čije je sjedište na bazenima Cerine, u sklopu kojeg građani i turisti mogu dobiti informacije o biciklističkim rutama u okolici i šire te i tu mogu besplatno i posuditi bicikle za istraživanje i uživanje u tim rutama. Treba tek ostaviti polog koji se po povratku bicikla i vraća.

Grad u svom vlasništvu ima jedan tandem bicikl koji je posuđen županijskoj Udruzi slijepih, a jednom godišnje radi se kompletan servisni pregled bicikala i postaja, plus popravak. Svakom novom rekonstrukcijom prometnica ulaže se u biciklističko-pješačku infrastrukturu, upravo zahvaljujući tome Koprivnica ima više metara biciklističkih staza po glavi stanovnika nego – Amsterdam.

I Bicko, Busko, električna i hibridna vozila gradske uprave, komunalna vozila, pametne klupe, Reciklažno dvorište Herešin, Kompostana Herešin, eko vrtovi i najnoviji projekt sunčane fotonaponske elektrane na Gradskim bazenima Cerine, dio su pak inicijative “Zelena Koprivnica“ koja se isto tako izuzetno uspješno provodi duži niz godina. Razvoj urbane mobilnosti u Gradu Koprivnici, nadalje, nastavljaju kroz projekte Prosperity, Low Carb i EvCC, pa su se tako u projektu EvCC na stupovima javne rasvjete postavile punionice za automobile, što je, ističu nam u gradskoj upravi, pilot projekt u Hrvatskoj i predstavlja jedan od načina kako već postojeću infrastrukture iskoristiti za potrebe punjenja električnih automobila.

Kao što smo u uvodu već spomenuli, Koprivnica se lani pridružila i društvu gradova s više od 50 posto odvojenog sakupljenog otpada, pokazali su podaci Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Odvojeno je u tom gradu 50,96 posto otpada, u odnosu na broj stanovnika također je u vodećih 10 gradova s odvojenih po stanovniku 165 kilograma. Brigu o gospodarenju otpadom na području Koprivnice vodi Gradsko komunalno poduzeće Komunalac koje je svoje cjelokupno poslovanje usmjerilo prema zaštiti okoliša. Na cijelom uslužnom području Komunalca na kućnom pragu odvojeno se prikuplja papir, plastika i biorazgradivi otpad. U funkciji su za sada 74 lokacije zelenih otoka s ukupno 238 spremnika za papir, plastiku, staklo i metal.

Nakon što je otvoreno novo reciklažno dvorište u Herešinu vrijedno 5,2 milijuna kuna, početkom 2021. kreće gradnja postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biorazgradivog otpad, nove kompostane u Herešinu vrijedne 14,3 milijuna kuna.  Radi se o dvije hale, postrojenju za automatsko pranje podvozja vozila sa separatorom za recirkulaciju vode, tipskom i laboratorijskoskladišnom kontejneru, a nabavit će se i stroj za prevrtanje hrpa, mobilno sito za prosijavanje komposta i sustav transportera za doziranje i pakiranje komposta.

Pobijedili švedski Malmö i osvojili EU nagradu za inovaciju godine

Grad Koprivnica dobitnik je nagrade “Procura+ Award 2020” u kategoriji “Nabava inovacije godine”, za provedeni postupak javne nabave inovacija u sklopu EU projekta Prominent MED, Interreg MED i u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom – REA Sjever, upoznali su nas iz Grada.

Koprivnica se u finalu se nadmetala s gradom Malmö iz Švedske i kao jedini predstavnik iz Hrvatske dobila vrijedno priznanje kojim se našla u društvu dosadašnjih renomiranih dobitnika: Ministarstva obrane Kraljevine Nizozemske (2017.), Grada Roterdama (2018.) i Grada Frederiksberga, Danska (2019.).

Tom nagradom prepoznata su kvaliteta i postupak nabave inovacije u projektu Prominent MED, na temelju kojeg su ugovoreni radovi za opsežnu transformaciju objekta Loptica, u sastavu Dječjeg vrtića Tratinčica. Pred ponuditelje su postupkom nabave bili postavljeni visoki ciljevi kojima je Grad Koprivnica htio znatno produžiti vijek trajanja 35 godina stare zgrade vrtića. Ugovoreni izvođač na temelju zahtjeva iz postupka nabave ponudio je i izveo nekoliko efektnih rješenja kojima su uspjeli za oko 500 eura/m2 u potpunosti revitalizirati unutrašnjost, sanitarne čvorove, dječje sobe i u potpunosti energetski obnoviti objekt vrtića. Takav pristup još nije bio primijenjen u Hrvatskoj i zato u Koprivnici vjeruju da rezultati ovog projekta mogu poslužiti drugim gradovima kao primjer kako se učinkovito uhvatiti u koštac s obnovom zastarjelih odgojno – obrazovnih objekata.

Vrijedi napomenuti – podsjetit će nas koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić – da je Grad Koprivnica za provedene radove na istom vrtiću zajedno s REA Sjever lani, 2019. godine, dobio i Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivi razvoj Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, u kategoriji Građevina godine – rekonstrukcija.

A novom metodom obrade ceste, koja je puno brža i jeftinija, ide se ka cilju izjednačavanja komunalne i prometne infrastrukture u svim dijelovima grada i prigradskih naselja. Radi se o tehnologiji koja se tek probija na hrvatsko tržište, što znači da je Koprivnica među prvim gradovima u Hrvatskoj koja je krenula u obnovu nerazvrstanih cesti tom metodom. Ugradnja sipine vrši se u tri sloja.

U prostorima Inkubatora kreativnih industrija održana je nedavno prezentacija novoodobrenih projekata u vrijednosti 40 milijuna kuna koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda i Europskog fonda za regionalni razvoj, čiji su nositelji ustanove i udruge iz Koprivnice, a Grad Koprivnica je partner u projektima. Njima će se obnoviti zgrade u Kampusu, izgraditi nova zgrada Gradskog društva Crvenog Križa Koprivnica, urediti Dom mladih te osigurati sredstva za brojne aktivnosti koje utječu na kvalitetu života mladih, osoba s invaliditetom, osoba u teškom socijalnom položaju, unaprijediti socijalno poduzetništvo te dati potpora alternativnim oblicima skrbi, volontiranju i deinstitucionalizaciji ranjivih društvenih skupina.

Grad Koprivnica vodeći je partner u projektu “Knowledge Well“, koji se provodi zajedno s projektnim partnerima, gradom Hevizom i osnovnom školom Mihály Sztárai iz Pečuha. Njime se u koprivničkim osnovnim školama uspostavljaju tri adekvatno opremljena i kompetentna centra izvrsnosti u području prirodnih, društvenih i tehničkih znanosti, čime se stvaraju uvjeti za provedbu kvalitetnih obrazovnih programa koji uvelike nadilaze zakonski propisani osnovnoškolski standard. Unutar prirodnih znanosti razvijaju se biologija i kemija, unutar društvenih znanosti geografija i povijest dok se unutar tehničkih znanosti razvijaju IT područje i matematika.

U funkciji je i sustav e-Novorođenče, pa roditelji preko aplikacije mogu podnijeti zahtjev za naknadu za bebe, Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju ‘Podravsko sunce’ dobio je novi senzorni kabinet, a provodi se i 2,2 milijuna kuna vrijedan projekt “AGORA“ koji za cilj ima osuvremeniti praksu i razmišljanje prilikom prostornog planiranja unutar zahvaćenih gradova/regija stavljajući naglasak na inovativne prakse koje se koriste u modernom svijetu, a koje će se prilagoditi ili u potpunosti stvoriti za potrebe partnera.

Inače, po analizi digitalne spremnosti gradova koju je izradila tvrtka Apsolon, Koprivnica je među gradovima koji su u godinu dana ostvarili najveći napredak na tom planu te su značajno odskočili po broju digitaliziranih obrazaca i usluga, te zanimljivih sadržaja.

Grad Koprivnica, tako, uz web stranicu koristi Facebook kao i dalje daleko najpopularniju platforma za komunikaciju gradske uprave s građanima, a otvorio je i svoj You Tube kanal. ‘Koprivnički plac online’ nova je Facebook grupa koju je pokrenuo GKP Komunalac kako bi proizvođači koji inače prodaju svoje domaće proizvode na Gradskoj tržnici u Koprivnici lakše došli do svojih vjernih kupaca u vrijeme kad je tržnica zatvorena.

Koprivnica je i jedan od gradova koji je dobio i iskoristio vaučer u vrijednosti 15 tisuća eura za nabavu i postavu opreme za bežični pristup širokopojasnom internetu, kojeg će besplatno moći koristi građani u javnim prostorima na šest lokaliteta. Brzine pristupa internetu od 30 do 100 Mbps zadovoljit će sve potrebe današnjih aplikacija i pregledavanja beskonačnog sadržaja interneta… (Pero Livajić)