Grad Split ove je godine krenuo s velikim projektom digitalizacije gradske uprave kojim u jedinstveni informatički sustav povezuju sve gradske korisnike i na taj način će samo na održavanju sustava u prvih šest godina uštedjeti gotovo 10 milijuna kuna

Paralelno sa novim projektom kojim će, kao jedan od prvih gradova u zemlji potpuno otvoriti gradske financije i račune građanima, Grad Split nastavlja sa svojim ranije započetim projektom Otvoreni grad .

Od danas na web stranicama Grada građani imaju uvid u proračun i sve njegove stavke i detalje, a u narednih 15-ak dana očekuje se i implementacija aplikacije iTransparentnost preko koje će građani imati uvid u isplate, a do jeseni će profunkcionirati i platforma za participativno budžetiranje Moj proračun preko koje će građani online predlagati na koji način i gdje treba usmjeriti sredstva u proračunu za iduću godinu. Grad Split tako će postati jedan od prvih koji doista provode participativno budžetiranje.

Kako nam pojašnjava pročelnik za financije Dragan Brtan, digitalizacijom rada gradske uprave u jedinstveni sustav povezuje se čitava gradska uprava i 47 ustanova, korisnika gradskog proračuna, a koji su dosada svi radili u različitim informatičko – računovodstvenim sustavima. Osim što je to predstavljalo problem u izradi konačnih financijskih izvješća, i održavanje različitih sustava godišnje je Grad koštalo gotovo dva milijuna kuna. Novim, jedinstvenim sustavom tako će se u samo šest godina uštedjeti gotovo deset milijuna kuna, kaže nam Brtan.

Projekt digitalizacije Grad Split razvija u suradnji je sa tvrtkom Libusoft Cicom iz Zagreba, a prva faza je projekt Otvoreni grad.

Projekt Otvoreni grad razvijen je u okviru implementacije Proračunskog računovodstva i Riznice, a predstavlja jedinstveno informatičko rješenje – web platformu koja građanima pruža niz elektroničkih usluga koje se odnose na informiranje i komunikaciju s gradskim službama. Grad Split ovim projektom i dalje planira raditi na stalnom poboljšanju i uspostavljanju dvosmjerne komunikacije sa svojim građanima, a u prvoj fazi projekta zaokruženo je poglavlje iProračun .

iProračun je informatičko rješenje koje građanima pruža transparentan uvid u upravljanje gradskim proračunom. Građani imaju na raspolaganju detaljan pregled proračuna, uvid u glavne gradske prihode, financiranje svih programa u okviru proračuna, investiranje u gradske investicije, komunalnu infrastrukturu ali i u obrazovanje, vrtiće, školstvo, kulturu, sport, socijalu i zdravstvo te sve ostale segmente neophodne za stvaranje uvjeta za održavanje i podizanje životnog standarda na području Grada Splita.

U okviru projekta Otvoreni grad još su i iTransparentnost koji će pružati uvid u poslovanje Grada kroz pregled isplata prema svim pravnim subjektima. Posebno se ističe i poglavlje mojProračun kao nastavak projekta iz 2018. kojim je Grad Split po prvi puta uključio građane u participativno planiranje proračuna bez ograničenja visine proračunskih sredstava u pogledu predlaganja projekata, što je i danas jedinstveni slučaj u Republici Hrvatskoj’, objašnjava Brtan. Ističe i kako su posebno ponosni na aplikaciju Financijske kartice, koju uvode prvi u Hrvatskoj, a putem koje će svi građani i poslovni subjekti moći dobiti točne i ažurirane informacije o međusobnim potraživanjima i obvezama s Gradom.

‘Otvoreni grad predstavljati će jedinstveno web odredište za upravljanje brojnim eUslugama, kojima Grad Split želi svojim građanima omogućiti pristup javnim informacijama, podići stupanj transparentnosti te dodatno približiti rad Gradske uprave’, zaključuje Brtan. (M.P.D.)