Grad Sveta Nedelja  u vodećih je deset gradova po izuzetno visokom rastu povučenih sredstava – u 2020. godini u odnosu na 2017. povučeno je oko 10,7 tisuća posto više novca. Odnosno, 2017. godine taj je iznos bio svega 16,3 tisuće kuna, a u 2020. godini preko 1,7 milijuna kuna. Pokazala je to naša analiza napravljena prema podacima FINA-e i konsolidiranih proračuna. Od važnijih projekata izdvaja se izgradnja reciklažnog dvorišta, WiFi4EU, izgradnja biciklističke staze.., a u najavi za novo financijsko razdoblje su projekti nove škole i vrtića, dječjeg igrališta, sportske dvorane…

‘Na pripremi EU projekata u Gradu Sveta Nedelja radi tim osoba iz Upravnog odjela za gospodarstvo, EU projekte, komunalne djelatnosti, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i imovinsko-pravne poslove Grada Svete Nedelje. U svrhu apliciranja na EU fondove samostalno pratimo otvorene natječaje i natječaje u najavi, izrađujemo projekte prijave te pripremamo natječajnu dokumentaciju. Pri tome radimo detaljnu analizu o mogućnosti prijave na natječaj, sukladnosti projektne ideje s natječajem, provjeru prihvatljivosti i projektne ideje. Nakon što su projektne prijave pozitivno ocjenjene samostalno provodimo projekte ili u suradnji sa vanjskim konzultantima. Provedba projekata uključuje provedbu projektnih aktivnosti, pravdanje sredstava, javnu nabavu, informiranje i vidljivost te redovna predaja ZNS-ova.  Mnogi projekti zahtijevaju pripremu tehničke dokumentacije na kojoj rade dva djelatnika iz ranije navedenog Upravnog odjela Grada Svete Nedelje.’ – kažu u Gradu.

Najvažniji realizirani projekti su razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje grada Svete Nedelje, grada Samobora i općine Stupnik (u fazi realizacije preko Hrvatskog telekoma), projekt Informirano za zeleno sutra, eCentral projekt, Designing Dialogue, izgradnja reciklažnog dvorišta, WiFi4EU, izgradnja biciklističke staze između naselja Strmec, Orešje, Bestovje  (u fazi realizacije) te projekt uređenja dječjeg igrališta u Bestovju.

U narednom financijskom razdoblju u cilju je, kao prioritet, izgraditi osnovnu školu sa sportskom dvoranom i vrtić, pa zatim dvije biciklističke staze, dječja igrališta, a u pripremi su i  projekti uređenja šetnice uz svetonedeljska jezera, uređenje i rekonstrukcija glavnog gradskog trga, uređenje dječjih igrališta, izgradnja oborinske i fekalne kanalizacije u radnim zonama te ostale komunalne infrastrukture u Gradu.

Projekti spremni za prijavu su rekonstrukcija i dogradnja dječjeg vrtića Slavuj- 2.faza, izgradnja osnovne škole u Strmcu- 1.faza, izgradnja školske sportske dvorane u Strmcu- 2.faza, gradnja sportske dvorane u Kerestincu i biciklistička staza u ulici Dr. Franje Tuđmana- faza 1. i 2. (spoj Samobora i Svete Nedelje. (L.K.)