Kako je pokazala naša nedavna analiza podataka DZS-a o migracijama, Sveti Ivan Zelina je među top 10 gradova koji su prošle godine imali najbolje migracijske trendove, odnosno – više ljudi im se doselilo nego se iz grada iselilo. U Sveti Ivan Zelinu lani je, tako, doselilo 211 više osoba nego se iz Grada odselilo, a većina se doselila iz inozemstva. Osim što Grad polaže veliku brigu za mlade, prepoznat je i kao velik potencijal za ulagače.

Kako kažu u Gradu, velika pažnja posvećuje se brizi za obitelj, djecu i mlade. Građanima su tako na raspolaganju naknade za novorođenčad, sufinanciranje boravka u vrtiću, produljeni rad dječjeg vrtića,  financiranje produženog boravka u školama, sufinanciranje školskih udžbenika, studentske stipendije, sufinanciranje prijevoza učenika i studenata, nagrađivanje izvrsnosti novčanim nagradama u znanju i sportu, financiranje asistenata u dječjim vrtićima koji pomažu djeci s invaliditetom u integraciji u redovni program. Kako bi se dostupnost dječjih vrtića prilagodila potrebama roditelja, Grad je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja osigurao bespovratna sredstva u iznosu od 15.048.000 kuna za izgradnju novog dječjeg vrtića. Značajna sredstva ulažu se u izgradnju i opremanje dječjih igrališta i sportskih terena.

Uz obrazovanje, Grad posebno vodi skrb o socijalno osjetljivim sugrađanima. Aktivno financira programe ustanova i udruga za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, udruge umirovljenika, zdravstvenu njegu u kući, jednokratne i druge pomoći. Umirovljenicima s područja Grada isplaćuju se božićnice.

Grad Sveti Ivan Zelina prepoznat je kao veliki potencijal za investitore. Zadnjih godina sve je više tvrtki koje su se odlučile za svoja poslovna ulaganja na području Grada. Tako je izgrađeno i prošireno nekoliko trgovačkih centara, proširuju se i izgrađuju poslovni objekti, otvaraju se nove tvrtke, proizvodni pogoni i obrti čime su se stvorile prilike za nova radna mjesta. Posebno je povećana izgradnja višestambenih zgrada od kojih je većina rasprodana i prije samog završetka izgradnje. (L.K.)