Grad Sveti Ivan Zelina među gradovima je koji su upisali najveći napredak u izdvajanju za kulturu u 2022. Kako je pokazala naša nedavna analiza na temelju podataka Ministarstva financija o izvršenju Proračuna, četvrti su u poretku po porastu postotnog (+240,36 posto) i nominalnog (+9.838.122 kune) porasta u odnosu na 2021., a pri samom vrhu su i prema udjelu (16.94 posto) izdvajanja za kulturu iz ukupnih proračunskih sredstava…

-Osim što Grad Sveti Ivan Zelina financira redovnu djelatnost svojih kulturnih ustanova, odnosno Pučkog otvorenog učilišta, Gradske knjižnice i Muzeja Sveti Ivan Zelina, kao i udruga u kulturi, ali i niz kulturnih programa koji se održavaju tijekom godine, jedan od značajnijih projekata u 2022. godini bila je konstruktivna obnova zgrade Muzeja Sveti Ivan Zelina čija je vrijednost iznosila 1.691.006,97 eura ili 12.740.892,05 kuna. Sredstva su u 100 -postotnom iznosu osigurana iz Fonda solidarnosti EU – napominju iz Grada.

Ove godine potpisan je Dodatak II Ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava iz fonda solidarnosti Europske unije, čime je osigurano dodatnih 2.498.637,31 eura za projekt Energetska i cjelovita obnova zgrade Muzeja Sveti Ivan Zelina. S tim povećanjem, ukupno osigurana EU sredstva za obnovu zgrade Muzeja iznose 4.189.644,28 eura. Svrha projekta je energetska i cjelovita obnova zgrade Muzeja s ciljem dugoročnog očuvanja svih vrijednosti kulturnog dobra.

Sustavno se prate i uvode nove tehnologije u Kino Zelinu pa  je tako nabavljen novi kino projektor čija je vrijednost iznosila 50.000 eura s time da je od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske osiguran iznos od 39.816,84 eura. Također je uvedena nova scenska rasvjeta za koju su sredstva osigurana iz istog Ministarstva u iznosu od 13.272,28 eura, dok je Grad u nabavci sudjelovao iznosom od 10.247,72 eura.

U svrhu revitalizacije kulturne baštine, Grad Sveti Ivan Zelina potiče i sufinancira vlasnike građevina koje se nalaze na području kulturno-povijesne cjeline naselja Sveti Ivan Zelina na obnovu svojih pročelja te provodi zaštitu spomenika kulture i sakralnih objekata.

Uskoro kreću i radovi na izgradnji prometnice i platoa za manifestacije kod crkve Sveta Tri Kralja u Kominu vrijedni 194.933,13 eura.  Sredstva u iznosu od 22.700 eura osigurana su od strane Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kroz Program poticanja razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda u 2023. godini. Kroz Program sufinanciranja izgradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture u JLS za 2023. iz Zagrebačke županije osigurana su sredstva u iznosu od 38.000 eura. Izgradnja nove prometnice osigurat će kvalitetnije prometovanje tom dionicom te lakši pristup objektima i površinama koji se nalaze uz istu, a novi plato kod crkve Sveta Tri Kralja u Kominu koja je jedna od naljepših primjeraka sakralne, ujedno i kulturne baštine kontinentalne Hrvatske, omogućit će održavanje raznih kulturnih i ostalih manifestacija.

-Pored očuvanje kulturnih dobara, velika pažnja posvećuje se i očuvanju tradicije i nasljeđu.  Iz tog razloga značajna sredstva namijenjena su održavanju recitala i smotri, kazališnom amaterizmu, izdavačkoj djelatnosti…- navode nam gradonačelnik Hrvoje Košćec i ekipa iz Grada Sveti Ivan Zelina. (Pero Livajić)