Odlazak ljudi, a pogotovo mladih, iz ruralnijih dijelova Hrvatske ostavlja jake posljedice na gospodarski razvoj gradova. Da bi se uhvatili u koštac s problemom, mnogi gradovi pokušavaju pronatalitetnim mjerama spriječiti masovne emigracije iz svojih krajeva. Jedan od njih je i grad Trilj čija je uprava na čelu s gradonačelnikom Ivanom Šipićem najavila povećanje naknade za novorođenu djecu.

Prema tome, obitelj za prvo novorođeno dijete više neće dobivati 2.000, nego 3.000 kuna. Za drugo dijete Grad će izdvajati 4.000 kuna umjesto prijašnjih 3.000, a za treće novorođeno dijete obitelj će dobiti 5.000 kuna. Nadalje, četvrto i peto dijete znači da će obitelj umjesto dosadašnjih 5.000 dobivati 7.000 kuna. Ukoliko se obitelj proširi na šesto i sedmo dijete tada će dobivati 10.000 kuna, a u slučaju da svijet ugleda više od sedmero djece, obitelji će se uplatiti 15.000 kuna.

– Grad Trilj nastavit će sa novim mjerama koje ne žele biti samo “demografska kap” već konkretna pomoć obitelji. Demografija nije samo poticaj već cjelokupni oddnos Grada prema obiteljima gdje su novorođena djeca, osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti. Naša briga je permanentna. Na svim razinama. Takve odluke ću donositi na dobro naših obitelji – rekao je gradonačelnik Ivan Šipić.

Utvrđeni iznos jednokratne novčane pomoći isplaćivati će se za svako novorođeno dijete, rođeno u razdoblju od 01. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. godine.

Grad je u ovogodišnjem proračunu osigurao 300.000,00 kuna za provedbu ovih mjera. (P.B.)