Nakon što je završen projekt Centra za socijalnu inkluziju Trogir, za kojega je Grad Trogir 2021. godine osigurao gotovo dva milijuna kuna, Grad Trogir nastavlja iz proračuna financirati dio usluga kojima poboljšavaju kvalitetu života svojih najstarijih sugrađana.

Dnevni boravak za starije na Riboli Grad Trogir je, podsjetimo, osnovao u partnerstvu s Udrugom tjelesnih invalida TOMS, a kroz njega je u proteklih 18 mjeseci stotinjak trogirskih umirovljenika imalo osigurano vježbanje, fizioterapiju, brojne radionice te pomoć u kući, te priliku za socijalizaciju i druženje. U sklopu projekta adaptiran je i jedan gradski stan u kojem je osiguran smještaj za dvoje beskućnika.

Uz voditelja, na projektu je bilo angažirano i 11 djelatnika – voditelj Centra, voditelj dnevnih aktivnosti, dva fizioterapeuta od kojih je jedan radio u Centru, drugi pružao fizikalnu terapiju u kućama, potom četiri osobe za pomoć u kući, dva njegovatelja i vozač. Osobama starijima od 65 godina, od kojih je dio njih s invaliditetom, svakim radnim danom od 8-16 h pružen dnevni boravak u poticajnom i sigurnom okruženju, uz osiguran prijevoz za sve korisnike i topli obrok za socijalno ugrožene. Obroci su im dnevno dostavljani iz Leptira, socijalnog poduzeća Udruge TOMS.

Riječ je o projektu vrijednom 2 milijuna kuna, u punom iznosu financiranom od strane Europske unije u sklopu programa „Unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području Urbane aglomeracije Split“, a čiji je cilj starijim osobama pružiti psihosocijalnu podršku, dodatne usluge njege i terapije kako bi se smanjila potreba za institucionalizacijom, podigla kvaliteta života i spriječila marginalizacija starijih osoba, a istovremeno osigurala podrška njihovim članovima obitelji kako bi mogli uskladiti svoje poslovne obveze sa brigom o svojim starijima.

Nakon što je projekt završio Grad im, pak, nastavlja financirati fizikalnu terapiju i mobilni tim za pomoć u kući, za što je osigurano dodatnih 20 tisuća eura. (m.p.d.)