U našoj nedavno objavljenoj analizi podataka DZS-a o broju upisane vrtićke djece u jednoj od  kategorija, onoj koja se odnosi na trend povećanja upisanih u odnosu na 2022. godinu, među deset najbolje rangiranih gradova uvrstio se i Trogir. Naime, u odnosu na 2022., kada je upisanih vrtićanaca zabilježeno 409, u prošloj godini upisalo ih se 488, a što je povećanje od 19,32 posto.

Dječji vrtić Trogir ima ukupno sedam objekata, odnosno,  Maslačak, Maslinu, Ribolu, Sunce, Leptirić, More i Vrapca. Riječ je o 23 skupine koje obuhvaćaju 403 mališana, a od toga su četiri jasličke, 12 cjelodnevnih vrtićkih skupina, pet poludnevnih, jedna osmosatna te jedna skupina za djecu s teškoćama u razvoju.

Nedavnim preuređenjem DV Maslačka osigurana je još jedna jaslička skupina za 14-oro djece. Posljednji novi vrtić otvoren je u siječnju 2021., DV Leptirić, a prije toga u lipnju 2020., DV More. Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, u Trogiru će se u skorijoj budućnosti realizirati još tri nove skupine u sklopu Dječjeg vrtića Maslačak,  upravo je u  tijeku projektiranje – saznajemo iz Gradske uprave. U tijeku je i projekt uređenja dvorišta DV Leptirić, vrijedan 70 tisuća eura, od čega 30 tisuća dolazi iz Ureda za demografiju.

Grad Trogir svojim građanima sufinancira cijenu vrtića ovisno o programu i to u iznosima raspona od 175 do  310 eura po polazniku.

„Osiguravanje dovoljnog broja vrtićkih kapaciteta, povećanje kvalitete usluge predškoskog odgoja te priuštivost cijene vrtića, to smo od početka postavili kao prioritete. U posljednje četiri godine kumulativno smo kroz nove objekte i proširenje postojećih dobili preko 100 novih vrtićkih mjesta. Sufinanciranjem cijene vrtića se nalazimo u samom vrhu po postotku izdvajanja, a i proračunski postotak koji izdvajamo za sve navedeno je godinama bio među top 10 u Hrvatskoj. Ponosni smo što pitanje mjesta u vrtiću već godinama nije briga za roditelje u Trogiru. To smatramo apsolutnim preduvjetom za planiranje obitelji i života, a nama je cilj da Trogir i u tom smislu bude najpoželjniji mali grad na obali. Uskoro ćemo dogradnjom objekta DV Maslačak dobiti nove 3 skupine, no sigurno je da ćemo tražiti i daljnje načine za proširivanje“ – rekao nam je trogirski gradonačelnik, Ante Bilić. (V.H.)