Lokalni izbori 2017. donijeli su pravi make-over gradonačelničke scene – čak 54 grada dobila su nove gradonačelnike. Sudeći po nedjeljnim izborima i rezultatima prvoga kruga, građani imaju manju potrebu za promjenom nego prije četiri godine, pa nakon prvog kruga među 70 pobjednika imamo samo osam novih lica, dok ih je prije četiri godine bilo 17.

Dvije najveće promjene dogodile su se u Vodnjanu i Korčuli, u kojima novi gradonačelnici predstavljaju i nove političke opcije na čelu grada. U Vodnjanu je tako IDS-ovog Klaudia Vitasovića zamijenio nezavisni Edi Pastrovicchio, ujedno i prvi nezavisni gradonačelnik u Istri. U Korčuli su građani nakon osam godina u oporbu poslali HDZ-ovog gradonačelnika Andriju Fabrisa, a na njegovo mjesto izabrali SDP-ovu Niku Silić Maroević, prvu gradonačelnicu u povijesti grada. HDZ je svoje gradonačelničke redove, uz zeleno svjetlo građana, osvježio novim licima – Mirjanom Puškarić u Slunju, Marijom Šarić u Pleternici, Krešimirom Katušom u Našicama, Tomislavom Cvitkovićem u Novom Vinodolskom i Željkom Glavićem u Požegi. Građani Vrgorca povjerenje su, pak, poklonili dosadašnjem zamjeniku gradonačelnika Mili Hercegu. Nominalno, novi su gradonačelnici i Jurica Tomljanović u Senju i Krešimir Ačkar u Velikoj Gorici, ali su njih dvojica već duže vrijeme na čelu svojih gradova, kao zamjenici, potom i obnašatelji dužnosti gradonačelnika, pa su i otprije poznati javnosti…

Nika Silić Maroević prva je žena na čelu Korčule u povijesti grada:

Bit ću na  zemlji, ponizna i na usluzi građanima

Nika Silić Maroević, kandidatkinja SDP-a i HSU-a, već u prvom krugu nedjeljnih lokalnih izbora postala je prva gradonačelnica u povijesti Grada Korčule, pobIjedivši, s 1.514 glasova, za 63 biračka glasa više, bivšeg HDZ-ovog gradonačelnika Andriju Fabrisa, koji je imao podršku i HSS-a, HSP-a i HSLS-a.

‘Naravno da se osjećam super, ovo je velika pobjeda! Možda i zbog toga, što je i sama atmosfera bila takva da se borimo protiv neke velike, grandiozne, moći, i vertikale u vlasti, ljudi su prepoznali da je potrebna promjena u Korčuli. Dosadašnja vladajuća garnitura se previše zanijela  megalomanskim projektima i zaboravila na svoju osnovnu zadaću, a to je osiguranje dobrog standarda života svojih sugrađana. Ima dosta zanemarenih osnovnih stvari koji su preda mnom, koje ću sada nastojati promijeniti na bolje i popraviti. To ne znači da neću biti ambiciozna, da neću raditi velike projekte ili nastaviti započete, ali bit ću gradonačelnica koja je na zemlji, bit ću ponizna, na usluzi sugrađanima u svakom trenutku, prije svega neću ih dijeliti na selo i grad, na predgrađe i centar. Nastojat ću obuhvatiti u mjerama, projektima i idejama svaki dio grada’, kaže za naš portal.

Među projektima kojima će se posvetiti, netom što zasjedne u gradonačelnički stolac, ističe se izgradnja druge faze srednjoškolskog centra:

‘Dat ću sve da krene druga faza izgradnja srednje škole kako bi se osnovna škola napokon mogla prošititi na zgradu sadašnje gimnazije i turističke škole, što bi omogućilo kvalitetnu jednosmjensku nastavu i povećanje kvalitetnih, učenicima potrebnih sadržaja. Taj projekt koji je već napisan i dugo stoji u ladici nastojat ću izlobirati svim svojim utjecajem i snagama. Također i neke prometne preinake koje će pomoći građanima vezane uz kretanje i sigurnost u prometu, ali ponajprije, čeka nas dobra revizija, kako Grada, tako i komunalnog poduzeća, to je temelj svega jer na tome dosta toga počiva’…

Ovo je, izjavila je oduševljeno i emotivno u nedjelju navečer, pobjeda korčulanskih žena i korčulanskih sela i svih onih koji su mislili da su mali, a nisu mali, već su najveći! Jedva čekam početi raditi, osjećam se ponosno, osjećam strahopoštovanje, izjavila prva korčulanska gradonačelnica ikada.

No, ne zanosi se, svijesna je da je čeka težak četverogodišnji mandat. Nema većinu u vijeću, lista SDP-HSU osvojila je pet vijećnika, koalicija HDZ-HSS-HSP-HSLS šest vijećnika, jedan Most i jedan Srđ je grad, Možemo i Nova ljevica. Nema ni vertikalu vlasti prema županiji i prema državi. Ali, pojasnit će, ima viziju „da napokon popravi stvari bitne za svakodnevnicu, da počne intezivno raditi na prioritetima kao što su djeca, vrtići, škole u koje treba ulagati, želi vratiti prizemniji i ljudskiji odnos Grada i građana u javni prostor, jednake mogućnosti pri zapošljavanju u gradskim službama i ustanovama,  kriterij sposobnosti, a ne podobnosti, transparentno trošenje gradskog novca, učinkovitije povlačenje sredstava iz EU fondova, smanjiti cijenu vrtića, sportsku dvoranu za svaku školu, povećanje rodiljnih naknada, prioritet trebaju biti stanovnici koji žive na otoku i kada završi turistička sezona…

Inače, Nika SIlić Maroević, rođena je 27. listopada 1981. Odrasla je u radničkoj, račiškoj obitelj s tri starije sestre, poslije osnovne škole u Korčuli ide u Zagreb, gdje završava Opću gimnaziju, a potom na Agronomskom fakultetu upisuje studij Vinarstva, voćarstva i vinogradarstva. Po završetku dobiva titulu dipl. ing. agronomije, no već tijekom studija stječe puno praktičnog iskustva u radu u vinogradima, kao i u proizvodnji vina pa upravo to područje odabire kao daljnji smjer svog profesionalnog razvoja.

Poslije završenog studija putuje i radi u nekoliko manjih vinarija, a 2007. počinje raditi kao glavni enolog u modernoj, pelješkoj vinariji Korta Katarina. Kao voditeljica proizvodnje postiže zapažene rezultate koji se najbolje odražavaju u brojnim domaćim i međunarodnim nagradama. Od 2011. do danas aktivno djeluje u Gradskom vijeću Korčule, te je donedavno bila u svom trećem mandatu, a posebnu pozornost je posvećivala upravo pitanjima školstva i sigurnosti u prometu, ali i poljoprivrede i održivog turizma.

Marija Šarić: S čela Poduzetničkog centra na čelo Grada Pleternice – prvi potez bit će uvođenje gradskog dječjeg doplatka, gradit će se i dječji bazen…

U prvom krugu birači su odlučili i dali povjerenje za mandat i novoj gradonačelnici u Pleternici, Mariji Šarić, koja preuzima upravljanje gradom od Antonije Jozić, osvojivši 62,14 posto glasova sugrađana.

‘Rezultati rada u proteklih osam godina, kontinuitet i rad na ravnomjernom razvoju svih naselja zasigurno su presudili za pobjedu u prvom krugu. Birači su prepoznali program Hrvatske demokratske zajednice te nam dali povjerenje, s kojim dolazi i odgovornost i obveza. Upravo je to dodatni motiv da nastavimo raditi istim žarom kao i proteklih godina i opravdamo dobiveno povjerenje, a moj prvi potez će biti uvođenje dječjeg gradskog doplatka, za svu djecu starosti do 12 godina. Grad Pleternica kontinuirano ulaže u najmlađe sugrađane, od jednokratnih naknada za novorođenčad, sufinanciranja rada vrtića u iznosu od 1.000 kn mjesečno, paketa za prvašiće, besplatnih udžbenika, sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola, sufinanciranje rada igraonica po mjesnim odborima do organizacije škole poduzetništva, edukativnih i kreativnih radionica. Bilježimo rast novorođene djece i upravo nam je to poticaj za budućnost grada. Kako sam i obećala biračima, na prvoj sjednici predložit ću izmjenu socijalnog programa te uvrštavanje dječjeg gradskog doplatka za naše najmlađe sugrađane u Pleternici. Najveći projekti u narednom mandatu su izgradnja dječjeg bazena u sklopu postojećeg vrtića, izgradnja novog dječjeg vrtića uz Kuzmici (relacija Požega-Pleternica), izgradnja doma za starije i nemoćne te izgradnja poljoprivrednog inkubatora sa distributivnim centrom. Postojeći vrtić postao je premali te smo uz dodatne sadržaje, bazen i opremanje senzorne sobe i senzornog igrališta za djecu s posebnim potrebama, odlučili izgraditi novi vrtić, na drugoj lokaciji, kako bi ga učinili pristupačnijim sugrađanima koji putuju iz Pleternica u Požegu na posao. Uz postojeće programe za starije osobe, odlučili smo krenuti u izgradnju Doma za starije i nemoćne, za najosjetljiviju skupinu stanovništva, što će osigurati nužne sadržaje za najstarije, ali i nova radna mjesta. Poljoprivredni inkubator sa distributivnim centrom od izuzetne je važnosti za naše ruralno područje, jer osigurava preradu i brži plasman proizvoda naših poljoprivrednika’, naglašava.

Osim navedenih, ključnih projekata, namjerava završiti projekte aglomeracije, izgradnje i opremanja Interpretacijskog centra Muzeja bećarca, E-inkubatora, poticati gospodarstvenike, mlade obitelji, raditi na ravnomjernom razvoju svih naselja kroz niz manjih projekata i programa disperziranih u 38 naselja. Grad Pleternica nalazi se godinama u TOP 10 gradova u RH po povlačenju EU sredstava. Tamo, kaže, planira ostati! Ravnomjerno su izgrađivali i uređivali grad i sva njegova naselja i to će nastaviti činiti. Svim sugrađanima, od najmlađih do najstarijih, ističe, nastojali su učiniti život bezbrižnijim i na to, poručit će, mogu i dalje računati. Naglašava:

‘Raditi znam, raditi volim, kroz sve ove godine naučila sam da moram uvijek prva krenuti, učiniti prvi korak. Moj tim zna da ću ja uvijek s njima krenuti s prve crte u sve nove pothvate, da ćemo zajedno to odraditi te potom razvijati poslove, pa stoga, kada je riječ o poslu, ništa mi nije strano, znam surađivati, planirati i odraditi i ne bojim se posla. A sve drugo što novi izazovi donose, naučit ću u hodu’, dodaje Marija Šarić, prije izbora direktorica Poduzetničkog centra Pleternica, tvrtke koja upravlja popularnim PLINK-om, poduzetničkim inkubatorom, uz PZ glavnim osloncem mnogima pri pokretanju poduzetničkih pothvata, temeljem povoljnom poslovnom okruženju grada i ishodištem uspješnih projekta financiranih EU sredstvima, po čemu je Pleternica poznata i u nacionalnim razmjerima.

Završila je visoku poslovnu školu, smjer turističkog poslovanje na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu (zanimanje: viši ekonomist za turizam). Nakon završetka studiranja, vratila se u rodni kraj te se zaposlila u Autoprometnom poduzeću i osam godina radila u turističkoj agenciji, kao referent, a kasnije i organizator turizma. U 2019. postala je i ravnateljica Javne ustanove Pleternica koja upravlja turističkim sadržajima na području grada. Udana je i majka je troje djece, članica je HDZ-a.

Mirjana Puškarić prva je žena na čelu Slunja: Ključni cilj – povećanje zaposlenosti

Mirjana Puškarić (HDZ) dobila je pak u Gradu Slunju 67,77 posto glasova i time postala prva žena-gradonačelnica Slunja. Njezina lista dobila je i  57,07 posto u gradskom vijeću pa može donositi odluke bez velikih natezanja.

Prioriteti će joj biti povećanje zaposlenosti, razvoj poduzetničkih poljoprivrednih i turističkih potencijala, te društveno socijalna osjetljivost, mladi i demografija. Radi se o 44-godišnjoj inženjerki prometa i magistri ekonomije, inače višegodišnjoj predsjednici slunjskog Crvenog križa.

Dvadeset godina iskustva i znanja u vođenju projekata, ljudi, rada u kriznim situacijama i rada s međunarodnim institucijama, kao i u brojnim humanitarnim organizacijama, kvalitete su koje je prepoznala gradska organizacija predloživši ju za kandidatkinju, kažu u HDZ-u u kojem je dobila jednoglasnu podršku. Nada se nastavku provođenja projekata na dobrobit svih žitelja Slunja.

Tomislav Cvitković: Nastavit ću projekte, udvostručiti naknade za bebe i izgraditi sportsku dvoranu u Novom Vinodolskom

Naši sugrađani i ovaj put prepoznali su rezultate rada, trud i želju za napretkom. Izabrali su kontinuitet i ravnomjerni razvitak. Od srca im na tome zahvaljujem! Sa svojim timom u predstojećem mandatu ostvarit ću sve što smo naveli u našem programu. Hvala građanima ovog ponositog grada na časti i na odgovornosti koju preuzimam. Ovo je naša zajednička pobjeda- rekao je u izbornoj noći Tomislav Cvitković, dosadašnji zamjenik gradonačelnika, a sada novi gradonačelnik Novog Vinodolskog u kojemu je u nedjelju premoćno odnio pobjedu sa 65,83 posto glasova.

Rođen je 5 siječnja 1983. u Rijeci, završio je srednju ekonomsku školu Dr. Antuna Barca u Crikvenici, diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, te magistrirao na poslijediplomskom specijalističkom studiju Marketing menadžment na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. Od 2012. do 2017.  bio je zaposlenik u Gradskoj upravi Novi Vinodolski. Duži niz godina sudjeluje u svim kulturnim, sportskim i ostalim društvenim događanjima. Podpredsjednik je NK Vindola Novi Vinodolski, tajnik Zavičajne udruge Klenovica, tajnik BK Drin Klenovica…

Kako je kazao za Novi list, motivaciju za rad mu predstavlja osjećaj koji bi imao svaki put nakon nekog uspješno odrađenog projekta. Poticaj je, otkriva, kad vidiš da radiš dobre stvari za svoj grad i svoje građane, kad ljudi to prepoznaju i vesele ih rezultat. Uzor mu je ministar Oleg Butković, koji je i bivši gradonačelnik Novog Vinodolskog, s kojim je imao prilike i ranije raditi, a kao prioritete vidi nastavak započetih projekata, kao što su izgradnja reciklažnog dvorišta, uređenje Parka Ivana Mažuranića, projektiranje i izgradnja sportske dvorane, uređenje Ulice Lokvica, vodoopskrba naselja Breze i područja Jakov polje-Bile, ali i podizanje kvalitete života mladih obitelji i djece, pa planira podići i jednokratne naknade za novorođenčad s 5.000 na 10.000 kuna.

Program nadolazećeg mandata bit će, napominje, dostupan svim građanima, putem Facebook stranice i tiskanih brošura. Želio bi da ga ljudi pamte po kvalitetnim i uspješno ostvarenim projektima, po znatnom iznosu povučenih bespovratnih EU-sredstava i potpora, a ako bi trebao nešto posebno izdvojiti, onda je to svakako, navodi, buduća sportska dvorana.

Edi Pastrovicchio: Prvi nezavisni gradonačelnik u Istri uključit će građane u odlučivanje…

Edi Pastrovicchio najveće je pak iznenađenje lokalnih izbora u Istri, slaveći kao nezavisni kandidat u tzv.“utvrdi“ IDS-a. I ne samo da je s 58,19 posto glasova postao prvi gradonačelnik Vodnjana koji na izbore nije išao uz potporu Istarskog demokratskog sabora, već će i u Gradskom vijeću imati potpunu dominaciju, 54,33 posto, što znači da će njegova lista hipotetski moći vladati bez koalicijske suradnje s drugim strankama. Novi gradonačelnik Vodnjana, za Glas Istre je komentirao izborni rezultat.

‘Imamo Vijeće i gradonačelnika. Ljudi su shvatili da su naša obećanja moguća i realna. Od početka kampanje do ovog trenutka, zajedno smo prešli veliki put, obišli svako naselje i svaki kutak naše predivne Vodnjanštine te u suradnji s našim sugrađanima, prepoznali veliki potencijal kojeg ćemo u narednom mandatu zajednički početi pretvarati u uspješniju, ljepšu i funkcionalniju sredinu, po mjeri svih nas. Drago mi je što su prepoznali našu iskrenost i čvrst stav usmjeren ka promjenama i radu za zajednički interes,  veliki je posao pred nama, a velike stvari dolaze jednostavnim ali ustrajnim koracima. Želimo stvoriti okruženje u kojem su izuzetne stvari moguće te se iskreno nadam da ćemo ja i moj tim već početkom mandata početi opravdavati povjerenje naših sugrađana’, tvrdi nam.

‘Za sam početak, gradski proračun će konačno biti transparentan, reorganizirat ćemo mjesne odbore i uključiti građane u odluke koje ih se tiču. Već znam koji će ljudi biti moji najbliži suradnici, ali o tome ćemo idućih dana. Sigurno ćemo napraviti nekakvu sistematizaciju radnih mjesta jer sadašnja situacija nije zadovoljavajuća. Međutim, vjerujem da otkaza neće biti, no to za sada ne mogu garantirati. Stvorit ćemo tim ljudi kojima vjerujemo i koji žele raditi za bolji Vodnjan’, poručio je čovjek bez ikakvog političkog iskustva. Do sad se nije bavio politikom, niti, kako sam kaže u dosadašnjim medijskim istupima, želi biti političar. Njegov je cilj biti predvodnik ljudi koji će na Vodnjanštinu donijeti neki novi duh. Pastrovicchio je javnosti, ali poglavito ljudima koje želi zastupati u narednom četverogodišnjem mandatu, poznat kao agronomski stručnjak u vinarstvu i maslinarstvu. Po struci je diplomirani agronom, a radio je i za njemački BASF.

‘Grad mora pomagati ljude u potrebi. Mora pomagati i mladima i starima, sve u cilju da postanemo mjesto ugodnog življenja. Mi smo tu na korak do Pule i do Rovinja, kao razvikanijih i poznatijih gradova, a sigurno imamo pretpostavke biti i bolji od njih. Jednostavno je, treba revidirati neke megalomanske investicije i sredstva preusmjeriti prema tim programima. Inzistirat ću na većem uključivanju ljudi i njihovih kreativnih ideja u razvoj naših mjesta’, najavio je u predizbornom programu, a kako je iskreno i slikovito rekao za portal IstraIn:

‘Mislim da je ovo moje aktiviranje u politici, iako ne želim o sebi misliti kao o političaru, bila moja na neki način građanska dužnost, stvarno ne želim  da me moja djeca jednom pitaju zašto niste nešto učinili. Gdje ste bili? Evo tu smo nudimo svoje znanje, vještine i sposobnosti, nudimo i svoju želju da Vodnjanština bude drukčija, razvijenija, manje podijeljena…’, naglašava.

Mile Herceg: Nastavljamo projekte, za mjesec dana još tri-četiri gradilišta u Vrgorcu, smanjit ćemo cijenu vrtića

Mile Herceg novi je gradonačelnik Vrgorca. Član je Nezavisne liste mladih već osam godina, a zadnjih četiri i zamjenik dosadašnjeg gradonačelnika Ante Pranića.  Herceg je rođen 1985. u Metkoviću. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Vrgorcu, gdje se i zaposlio u struci nakon fakulteta. Dipl. inženjer građevine, u lokalnoj politici aktivan je od 2013. u NLM, aktivno se bavi i sportom, pogotovo malim nogometom, suprug je i otac dviju djevojčica.,,

‘Mislim da je pobjeda bila i očekivana! Naš trud se pokazao kao nešto što su građani prepoznali dobrim i pozitivnim, a što potvrđuje i uzastopan trend rasta njihova povjerenja. Nastavljamo ono što smo kao tim radili i do sada. Idući tjedan imamo potpisivanje za dva nova vozila za gradsku Čistoću, prošli smo na natječaju Fonda, danas smo odradili i projekt prve vodospreme u zadnjih 30 godina, na predjelu Butina, vrijednosti preko 5 milijuna kuna, odnosno puštanje u rad novog dijela. Pripremamo još novih projekata, dobili smo za to i sredstva EU fondova, za mjesec dana ćemo imati u Vrgorcu nova tri-četiri gradilišta…’, najavljuje za naš portal novi gradonačelnik Vrgorca.

U programu je naveo i završetak postupka javne nabave za izgradnju kanalizacijskog cjevovoda od GZ Ravča do Vrgorca, vrijednog oko 32 milijuna kuna. Isto tako i sedam milijuna kuna „težak“ projekt izgradnje solarnih elektrana na vodocrpilištima Banja i Butina, ali i međusobnog povezivanja sustava. Nastavit će s ulaganjem u predškolski sustav, najavio je i smanjenje cijene vrtića, ali i gradnju još jednog područnog odjeljenja u Vrgorcu i igrališta u Dusini. Kulturnu baštinu želi postaviti u funkciju razvoja ruralnog turizma i stvaranja novih vizura grada. Riječ je o projektu rekonstrukcije stoljetnog gradskog parka, rodne kuće Tina Ujevića i Centra za posjetitelje u obliku “Kuće Dalmatinskog pršuta i vina”. Za ta tri projekta ishodili su građevinske dozvole, a vrijednost radova iznosi preko 18 milijuna kuna. Dozvole su pripremili i za rekonstrukciju gradske dvorane i nove zgrade autobusnoga kolodvora…

Krešimir Kašuba: Ključni fokus bit će na demografskoj obnovi Našica

Natpolovičnu većinu glasova, 51,08 posto, dobio je u prvom krugu i novi gradonačelnik Našica, Krešimir Kašuba.

‘Prije svega bih se zahvalio svim sugrađankama i sugrađanima koji su izašli na izbore te odlučili dati mi svoje povjerenje, također se zahvaljujem i onima koji su glas dali mojim protukandidatima i želim im poručiti da ću biti gradonačelnik svih, te da ćemo radit zajedno u razdoblju koje je pred nama’, kazao je u nedjelju navečer novinarima. Napomenuo je kako se njegovim izborom postigla sinergija – Grad Našice – Županija – Država.  Dodao je i kako će svi zajedno raditi na demografskoj obnovi koja je bila jedna od ključnih točaka u kampanji, kao i da će suradnja s opozicijskim strankama biti konstruktivna, poručio je Kašuba koji dugi niz godina sudjeluje u radu Grada Našica, u prošlom mandatu obnašajući i dužnost predsjednika Gradskog vijeća.

U predizbornom Program razvoja najavio je konstantan dijalog sa sugrađanima, gospodarstvenicima, poduzetnicima, udrugama, manjinama pa čak i posjetiteljima grada. Potpuno će, ustvrdio je, komunalno opremiti grad i njegova naselja, gospodarski ga uzdići i iskoristiti veliki turistički potencijal.

Dodatne investicije priprema u opremanju Industrijske zone, tu su i završetak projekta Rekonstrukcije i dogradnje mjesnog doma u naselju Velimirovac, privođenje kraju projekta Obnova kulturne baštine u kojemu su- rekonstrukcija Trga Isidora Kršnjavoga, obnova dvoraca obitelji Pejačević, uređenje vile Gröger i Trga dr. Franje Tuđmana. Istaknuo je da su u njegovom programu prioriteti razvoj gospodarstva i demografska obnova, projekti koji će kreirati nova radna mjesta i omogućiti mladima ostanak u Našicama. U planu je i razvoj turizma, kulture i brenda “Dora Pejačević”, sporta, školstva, udruga; razvijanje duha grada Našica – obiteljskog grada po mjeri čovjeka…

Željko Glavić: Riješavat ćemo stambene probleme i zapošljavanje mladih i pružiti potporu gospodarstvu

Novi požeški gradonačelnik je prof.dr.sc. Željko Glavić koji je pobjedu ostvario u prvom krugu izbora s 50,13 posto glasova birača.

‘Na ovim izborima ponudili smo uz iskusne, u najvećem broju nove, mlade, obrazovane ljude koji su bili spremni dati svoje ime i uložiti svoj trud da Požegu dovedemo na razinu koja je našem gradu primjerena’, kazao je po objavi izbornih rezultata.  Istaknuo je kako su na prvom mjestu problemi mladih i stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje i tu će pružiti potporu svim obrtnicima i poduzetnima kako bi bolje poslovali i otvarali nova radna mjesta, ali i kroz programe stipendija i poticaja stambenog zbrinjavanja. Brinut će o izgledu grada jer jedan od započetih projekata je, podsjeća, rekonstrukcija središnjeg Trga Sv. Trojstva. Bit će puno programa u sportskoj infrastrukturi i socijalnim pitanjima. Puno je, naglašava, još tema i jasno je da će se u narednim godinama pronalaziti najbolja rješenja za daljnji razvoj u svima segmentima.

Željko Glavić, rođen je 20. listopada 1954. u Požegi, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Medicinski  studij upisao je 1973. godine,  a 18. srpnja 1978. diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, navodi se, uz ostalo, u biografiji novog požeškog gradonačelnika… (Pero Livajić)

JURICA TOMLJANOVIĆ I KREŠIMIR AČKAR

Apsolutni pobjednik izbora za vlast u Senju u novom četverogodišnjem mandatu je HDZ koji je na izbore izašao u koaliciji s Hrvatskom bunjevačkom strankom (HBS) i Hrvatskom seljačkom strankom (HSS). Njihov kandidat za gradonačelnika Jurica Tomljanović (HDZ) u prvom krugu je osvojio natpolovičnu većinu (58,90 posto) birača izašlih na izbore, a lista iste koalicije i u Gradskom vijeću ima nadpolovičnu većinu (55,24 posto) glasova odnosno osam od ukupno 13 mandata.

-Zahvaljujem svim glasačima koji su u velikom broju izašli na izbore, posebno se zahvaljujem glasačima koji su glasali za mene i listu kandidata HDZ-a, HBS-a i HSS-a. Zajedno ćemo stvoriti Senj po mjeri svakog građanina. Čestitam i svim protivničkim kandidatima na kampanji koja je bila dostojanstvena, korektna i nadasve ljudska. Ovo je za mene velika čast i velika odgovornost. Možete biti sigurni u to da ću dužnost gradonačelnika zajedno s većinom vijećnika koju smo osvojili u Gradskom vijeću obavljati časno i odgovorno na dobrobit svih građana Senja- poručio je novoizabrani gradonačelnik Senja.

Tomljanović već 25 godina vodi Upravu šuma Senj, aktualni je predsjednik senjskog HDZ-a, a u prethodnom mandatu je bio zamjenik gradonačelnika. Od listopada 2020. godine obnaša dužnost gradonačelnika. Kako sam kaže, nije tipični političar, već je jedan od naj poznatijih hrvatskih šumara, koji je gotovo cijeli život posvetio hrvatskim šumama.

Njegove i aktivnosti programa HDZ- a za novo mandatno razdoblje usmjerene su, ističu, na sve stanovnike grada Senja: djecu i mlade; gospodarstvenike, poduzetnike i poljoprivrednike; nezaposlene i socijalno ugrožene; starije osobe i umirovljeniker, ranjive skupine invalida i branitelja…

Rođen je 4.2.1967. u Rijeci, oženjen je i otac dvoje djece, srednju šumarsku školu završio je 1983. u Karlovcu, a Šumarski fakultet u Zagrebu, postavši 1989. diplomirani inženjer šumarstva.

Krešimir Ačkar pobjednik je lokalnih izbora u Velikoj Gorici. Dobio je 11605 (50,10 posto) glasova, više nego ostala tri kandidata zajedno, uz dodatnih 739 nevažećih listića, izborio tijesnu pobjedu u prvom krugu izbora. Prikupio je i preko tisuću glasova više od koalicijske liste HDZ-a za Gradsko vijeće, a nadmašio je i rezultat prošlih izbora 2017.  na kojima je Dražen Barišić osvojio 8724 glasova.

-Velika Gorica je grad koji je ispred svake ideologije i ispred svake stranke, Velika Gorica je grad koji zaslužuje da svaki projekt, da svaka dobra ideja i sve ono što možda i nisu uspjeli realizirati prethodnici, a i ono što nije realizirano, imamo najbolju volju da to napravimo, da prihvatimo u kontekstu onoga što je pred nama. Zahvaljujem i čestitam svim strankama i protukandidatima. Grad Velika Gorica je pokazao da su suradnici koji su uz mene imali srce, energiju, volju i htjenje početi politiku, neću reći nastaviti, nego početi politiku prosperiteta i čovjeka 21. stoljeća- naglasio je u izjavi za medije Ačkar.

Natalitetna politika je ono što je, dodat će, obećavao i što nakon izbora govori da ponajprije mora realizirati i upravo ono što, tvrdi, mora zadržati građane, Velike Gorice kao metropole Turopolja, u gradu i okolici. Besplatan vrtić za svu djecu najvažnija je, tako, mjera koju će uvesti u novom mandatu, riječ je, pojašnjava, o najvažnijoj i socijalnoj i demografskoj mjeri. Obitelj dvoje vrtićke djece će tako godišnje uštedjeti više od 10.000 kuna. Izgradnjom i uređenjem novih vrtića već do kraja ove godine osigurat će se mjesto u vrtiću za svu djecu, u izgradnji su vrtići u Selnici i Maloj Buni, a uskoro u Lukavcu i Čiču kreće uređenje vrtića. Kvalitetnom pronatalitetnom politikom i poticajnim demografskim mjerama želimo zadržati mlade obitelji u našem gradu i stvoriti poticajno okruženje za doseljavanje mladih obitelji.

U novom mandatu svakako će ići i na preustroj Gradske uprave, a ono što će biti temeljni principi novog ustroja jesu otvorenost, transparentnost i dostupnost svih službi i djelatnika uprave, kao i dostupnost svih informacija i dokumenata. Kad je u pitanju javni prijevoz, prioritet im je, kaže, bio zaštita građana od poskupljenja karata, u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti pripremaju i cjeloviti projekt organizacije javnog prijevoza na području grada.

-Iako je projekt u izradi, jasno je da postojeći model organizacije javnog prijevoza neće opstati jer ne zadovoljava potrebe građana Velike Gorice i previše nas košta. Morat ćemo više koristiti željeznicu, u dogovoru s HŽ-om uredit će se postojeća stanica, u planu je uvesti kružne linije po gradu, unaprijediti povezanost okolnih naselja sa samom Velikom Goricom. Za sve to ćemo aplicirati i na sredstva iz europskih fondova- najavio je ususret izborima novi gradonačelnik za naš portal i zaključio kako Veliku Goricu vidi kao obiteljski grad koji će omogućiti svakom djetetu mjesto u vrtiću, svakom građaninu kvalitetnu medicinsku skrb, sveučilišni grad u koji će dolaziti mladi ljudi na školovanje iz cijele RH.

-Nadam se da će neki ovdje ostati i zasnovati obitelji, pokrenuti posao. Vidim Veliku Goricu i kao grad investicija u kojem će biti otvorena brojna nova radna mjesta… – naglašava.

Kako se navodi u službenoj biografiji, rođen je 31. kolovoza 1983. u Zagrebu, gdje završava i Filozofsko-teološki studij pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu (VSS – magistar teologije), a konstituiranjem novog saziva Sabora lani je postao i saborski zastupnik s liste HDZ-a. Kao drugi Velikogoričanin, uz Dražena Barišića, četvrtog na listi HDZ-a u šestoj izbornoj jedinici, na parlamentarnim izborima provedenim prošlog ljeta, najviše preferencijalnih glasova na listi HDZ-a (ali i uopće na listama za 6. Izbornu jedinicu) dobio je baš Krešimir Ačkar i to 3050 glasova. U saborske klupe na Markovom trgu, 37-godišnji predsjednik GO HDZ-a ušao je kao zamjena potpredsjedniku Vlade, međunarodnom tajniku Hrvatske demokratske zajednice i ministru policije Davoru Božinoviću. Naime, 26 zastupnika HDZ-a otišlo je naknadno u izvršnu vlast ili trenutno obnaša neke druge dužnosti nespojive sa zastupničkima. U gradsku upravu, na mjesto pročelnika za predškolstvo, školstvo i sport, došao je prije pet godina s mjesta direktora privatne gimnazije Benedikta Kotruljevića. Na lokalnim izborima 2017. izabran je za zamjenika, a sredinom prosinca 2020. postaje i v.d.gradonačelnika…